KOSGEB(Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı) özellikle 3-4 yıldır bizlerin gündemine oturmuş durumda. Aslında KOSGEB 1990 yılında kurulmuş olan misyonu kobilere çeşitli destekler vererek gelişmelerine yardımcı olmak olan fakat bizlerin çok geç tanıdığı bir devlet kuruluşudur. Bence KOSGEB yapılanmasını hala tamamlayamamış bir kuruluş olmakla beraber son 4 yıldır biz esnaf ve sanatkarlara büyük destekler sağlamıştır. KOSGEB 22/04/2009 yılında yapılan düzenlemeye kadar sadece üretim sektörlerinde faaliyet gösteren kobilere destek vermekte idi. 2009 yılında yapılan bu değişiklik ile beraber üretim sektörlerinde faaliyet gösteren kobilerede destek vermeye başladı. Zaten KOSGEBin tanınması ve yoğun bir şekilde yararlanılmaya başlanması bu değişiklikten sonra olmuştur. Burada çok önemli bir konuya da açıklık getirmek isterim. KOBİ demek ne demektir? Yıllarca biz esnaf ve sanatkarlar kobi konusunda yanıltıldık. Ve maalesef ki bu yanıltmanın kaynağında bizim teşkilatımız geliyordu. Birlik Başkanı seçildikten sonra bu konunun doğrusunu anlatmak için çok uğraşmak zorunda kaldık. Kobi demek en kısa tanımı ile en az bir çalışanı olan ki işletme sahibi de bir çalışandır işletmelere verilen isimdir. Yani tüm esnaf ve sanatkarlar birer Kobidir. Daha önceki yıllarda neden bu konu hakkında doğru bilgi verilmemiş tabi bilemiyorum ama sadece tahminlerim var.
KOSGEB desteklerinden nasıl yararlanılır sorusuna gelince. KOSGEBe üye olmak isteyen esnaf ve sanatkarlarımız www.kosgeb.gov.tr internet adresinden kayıt olabilirler. KOSGEBe kayıt olmada yada kayıt olduktan sonra KOSGEBe kesinlikle herhangi bir aidat ödenmez. KOSGEBe kayıt olmak isteyen esnaf ve sanatkarlarımız eğer meslek odalarına başvururlarsa oda genel sekreterlerimiz kendilerine her türlü yardımı ve kolaylığı sağlayacaklardır. Odalarına başvurarak kayıt olmaları esnaf ve sanatkarlarımız açısında daha sağlıklı olacaktır. Kayıt işlemi yapıldıktan sonra 5 adet evrak KOSGEB Tekirdağ Bölge Müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir. KOSGEBe kayıt işleminde yapılması gereken başka bir iş yoktur. Ayrıca her yıl KOSGEB web sayfasında bilgilerin güncellenmesi gerekmektedir. Esnaf ve sanatkarlarımıza bu konuda da odalarımız yardımcı olacaklardır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu bu işlemin düzenli olarak yapılmasıdır.
Değerli esnaf ve sanatkar dostlarım önümüzdeki haftada da KOSGEB ile ilgili bilgiler vermeye devam edeceğim. Sağlıklı ve mutlu günler geçirmenizi dilerim. |