Arılar
Bu haftaki yazım mevsim kış, havalar soğuk ve karlı olunca sıcacık ve tatlı bir yazı olsun istedim. Özellikle kış mevsiminde insanlar daha çok kapalı alanları tercih ettikleri için solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda da gözle görülür bir artış söz konusu. Böyle soğuk havalarda da dengeli ve iyi beslenmek, gribal enfeksiyonlardan kaçınmaya çalışmak için birtakım şeylere dikkat etmek gerekiyor. Bir de kışın pekmez, bal gibi ürünleri tüketmek bahsettiğimiz korunma yöntemleri arasında sayılabilir. Çünkü bu besinler öncelikle vücudumuza enerji verirler, dolayısıyla üşümemizi engellemeye de destek olurlar. Tabi eğer kilo almak gibi bir kaygınız varsa az tüketmekte fayda var. Bir de hemen her aile bütçesine uygun bal bulabilme olanağımız da var.
Bazı bal çeşitleri gerçekten çok pahalı. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde ve Kars’ta gördüğüm fiyatlar gerçekten astronomik olmakla birlikte; Edirne’mizde üretilen ve satılan bal çeşitleri daha ulaşılabilir ve ekonomik anlamda alınabilecek fiyatlara sahip. Bal gerçekten birçok yönden çok farklı bir besin. İnsanlık tarihi kadar eski. İnsanların arılarla karşılaşması (10 000) on bin yıl öncesine dayanmakla birlikte arılardan bal elde etmeye başladığına dair kanıtlar (7000) Yedi bin yıl öncesine ait İspanya’nın Valencia şehrinde bulunan mağara resimlerinden anlaşılmaktadır. Arı mitolojide; bereketi, bolluğu, üremeyi ve ölümsüzlüğü sembolize etmektedir. Hatta dünyadaki ilk paralardan birinde arı sembolü var. Paraların üzerine basılan semboller devlet veya toplum açısından önemli ve kıymetli olan şeylerdir.
Üç kutsal kitapta; Tevrat, İncil ve Kuran-ı Kerim’de baldan söz edilmektedir. Çünkü dini açıdan da arıların varlığı ve bal üretmesi kutsal kabul edilmiştir. Balı üreten arılarsa adeta mucize canlılardır. İlk baharda bitkiler arasındaki tozlaşmayı sağlayarak insanların beslenmesi için gerekli besinlerin doğada yer almasına ve varlıklarını devam ettirmesine sebep oluyorlar. Ürettikleri balda canlı enzimler yer almakta. İnsanlar balı tüketmek için metal kaşık kullanırlarsa bu enzimler ölür. O nedenle bal tüketmenin en iyi yolu tahta veya plastik kaşıkla olmasıdır. Dünyada sadece bir insan yaşamını sürdürebilen birkaç yiyecekten biri olduğunu biliyor muydunuz? Bir insanın yaşayabilmesi yani 24 saat ömür için bir kaşık bal yeter.
Arıların ürettiği propolis en güçlü doğal Antibiyotiklerden biridir. Balın son kullanma tarihi olmaz, eskimez, bozulmaz. Büyük imparatorların bedenleri çürümesin diye altın tabutlara gömülmüştür ve balla kaplanarak korunmuştur. Bir arı 40 günden az yaşar; en az 1000 çiçek ziyaret eder ve ömrü boyunca bir çay kaşığı kadar az bal üretir. Bal arılarının varlığını devam ettirmek için elimizden gelen gayreti göstermek mecburiyetindeyiz. Arılar, hayatın devamlılığı için olmazsa olmazlarımızdandır. Bitkilerdeki tozlaşmayı başka hiçbir canlı gerçekleştiremez. Dolayısıyla dünya hayal edemeyeceğimiz kadar kötü olur. Arılar yok olursa hayatta biter. Bu dünyanın varlığı içinde barındırdığı bütün canlıların varlığının korunmasıyla anlamlıdır.