‘Asgari ücretin gelmesi gereken nokta 40 bin lirayı aşıyor’

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve TES-İŞ Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu, Edirne’de yaptığı açıklamada Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun mevcut yapısı değişmeden sürece katılmayacaklarını belirterek, asgari ücretin kira, eğitim, ulaşım ve sağlık giderleri dikkate alınarak geçinilebilir bir seviyede belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Kabaloğlu, “Kalemler hesaplandığında ve bir yıllık enflasyonla birlikte değerlendirildiğinde, asgari ücretin gelmesi gereken nokta çok net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu hesaplamalar bizi 40 bin liranın üzerine taşıyor” dedi.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu, TES-İŞ Edirne Şubesi’nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. TÜRK-İŞ olarak komisyona katılmama kararlarını hatırlatan Kabaloğlu, bu duruşun arkasında kararlılıkla duracaklarını vurguladı.
“BU KOMİSYONUN YAPISI DEĞİŞMEDEN GİRMEYECEĞİZ”
TÜRK-İŞ’in asgari ücret konusundaki tutumunun net olduğunu ifade eden Kabaloğlu, Genel Başkan Ergün Atalay’ın başından beri dile getirdiği çizginin devam ettiğini belirtti. Kabaloğlu, “TÜRK-İŞ olarak, Genel Başkanımız Ergün Atalay’ın başından beri ifade ettiği bir duruş var. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı değişmeden, daha adaletli ve emek kesiminin taleplerini gerçekten karşılayacak bir yapı oluşturulmadan bu komisyona girmeyeceğimizi söyledik. TÜRK-İŞ yönetimi olarak ve TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların genel başkanlarıyla birlikte bu kararı sürdürüyoruz” dedi.
“KRİTERLERİ DOSYA HALİNDE BAKANLIĞA SUNDUK”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın kısa süre önce TÜRK-İŞ’i ziyaret ettiğini hatırlatan Kabaloğlu, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız iki gün önce, dün TÜRK-İŞ’e geldi. Nabız yokluyor, ‘Ne düşünüyorsunuz?’ diye soruyor. Oysa biz daha önce asgari ücretle ilgili kapsamlı bir dosya sunduk. Bu dosyada, asgari ücret belirlenirken hangi kriterlerin dikkate alınması gerektiğini açıkça ortaya koyduk. Başta kira, eğitim, ulaşım ve sağlık giderleri olmak üzere temel yaşam kalemlerini sıraladık ve dedik ki: Bunlara bakın, bu kalemlerde ne kadar artış var, asgari ücreti artırırken buna göre değerlendirin. Aslında bu kalemler hesaplandığında ve bir yıllık enflasyonla birlikte değerlendirildiğinde, asgari ücretin gelmesi gereken nokta çok net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu hesaplamalar bizi 40 bin liranın üzerine taşıyor. TÜRK-İŞ burada Türkiye’de çalışanların yaklaşık yüzde 45’ini temsil ediyor. Aynı zamanda TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların asgari ücretin katlarıyla çalışan üyeleri de var. Dolayısıyla bizim bu meseleye duyarsız kalmamız mümkün değil. Biz bir emek örgütüyüz. Genel başkanımız da bunu defalarca vurguluyor” diye konuştu.
“BİZ KAÇMIYORUZ, EMEĞİN SÖZÜNÜ SAVUNUYORUZ”
TÜRK-İŞ’in Türkiye’de çalışanların yaklaşık yüzde 45’ini temsil ettiğine dikkat çeken Kabaloğlu, “Ancak bir bakıyorsunuz bazı kesimler ‘TÜRK-İŞ kaçıyor’ gibi söylemler dile getiriyor. Böyle bir durum yok. Biz kaçmıyoruz. Ama pazarlık gücümüzün olmadığı, emekçinin sözünün dikkate alınmadığı bir masada TÜRK-İŞ’in sembolik olarak bulunmasının da bir anlamı yok. Yoksa biz de çıkıp ‘50 olsun’ demeyi biliriz. Ama bu işler böyle sloganla olmuyor. Türkiye’nin gerçekleri var. Asgari ücretin bizim için bir başka önemi daha var. TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde de asgari ücret baskı altında kalırsa, bu durum bizim için zaten iyi bir tablo oluşturmaz. Yarın işveren ‘asgari ücret bu, ben iki katını veriyorum’ deme noktasına gelir. Biz asgari ücretin düşmesini istemiyoruz. Ama asgari ücretle geçinilebilir şartların oluşmasını istiyoruz. Çünkü bugün Türkiye’de çalışan emekçilerin yüzde 45, hatta neredeyse yüzde 50’si asgari ücretle çalışıyor. Bu gerçeği görmezden gelemeyiz. Bu nedenle komisyona katılmama kararımız devam ediyor. Ancak her platformda, her ortamda asgari ücretlinin sorunlarını dile getirmeye ve konuşmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Adem Batuhan SEVER



