Asker Hastanesi şehitleri unutulmadı
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şubesi tarafından düzenlenen programla, Balkan ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Edirne Asker Hastanesi’nde hayatını kaybeden şehitler anıldı. AGD Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, bu toprakların şehitlerin emaneti olduğuna vurgu yaparak; “Şehitlerimiz, kanlarını akıtarak bu cennet vatanı bize emanet etmişlerdir. Bize düşen de bu toprakları imar etmek, korumak ve bizden sonraki nesillere devretmektir. Bunu yaptığımız takdirde hem vatanımıza ve hem de şehitlerimize karşı görevlerimizi büyük ölçüde yapmış ve onların ruhlarını şad etmiş oluruz. Tarihimiz bize göstermiştir ki, felâket zamanlarında tam bir dayanışma ile birleşen ve barış zamanlarında el ele tam bir anlayışla çalışan milletler daima başarıya ulaşmışlardır” dedi.
Edirne’de Balkan ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Edirne Asker Hastanesi’nde hayatını kaybeden şehitler, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şubesi tarafından düzenlenen anma programıyla anıldı. Günümüze sadece tek duvarı kalan hastanenin hemen yanında bulunan alana 2015 yılında yapılan Asker Hastanesi Şehitliği’nde düzenlenen programa Edirne Valisi Yunus Sezer, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, İl Müftüsü Ercan Aksu, şehit yakınları ve dernek üyeleri katılım sağladı.
İstiklal marşının okunmasıyla başlayan anma program, Kur’an-ı Kerim tilaveti okunması ve hayatını kaybeden şehitler için dua edilmesiyle devam etti.
‘BU ŞEHİTLİKTE 52 BİN ŞEHİDİMİZ YATMAKTADIR’
Programda konuşan AGD Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, Edirne’nin yakın tarihte dört kez işgal edildiğini ifade ederek; “Acılarla dolu yıllarda, binlerce vatan evladının Galiçya’ dan, Balkanlardan ve Çanakkale cephelerinden yaralı olarak getirildiği, 2. Abdülhamid’in emriyle yaptırılan Edirne Merkez Asker Hastanesi’nde tedavilerinin yapıldığı ve şehit düşen ecdadın yattığı Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’ndeyiz. Bu şehitlikte 52 bin şehidimiz yatmaktadır. Üzerinde yaşadığımız bu toprakları bize vatan kılan, bin yıldan beri bu topraklarda destansı mücadeleleriyle bağımsızlığımızı perçinleyen aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyoruz. Rabbimiz, onların bıraktığı emanetlere sahip çıkabilmeyi bizlere ve nesillerimize nasip eylesin” şeklinde konuştu.
‘BİZE DÜŞEN GÖREV BU TOPRAKLARI KORUMAK VE BİZDEN SONRAKİ NESİLLERE DEVRETMEKTİR’
İriş, din, namus, şeref gibi kutsal değerlerin ancak vatan sayesinde korunabileceğinin altını çizerek; “Bundan dolayı atalarımız, bu güzel vatan için her türlü fedakârlıkta bulunmuşlardır. Atalarımızın kanı ile yoğrulmuş bu vatanı elbette çok seveceğiz. Şehitlerimiz, kanlarını akıtarak bu cennet vatanı bize emanet etmişlerdir. Bize düşen de bu toprakları imar etmek, korumak ve bizden sonraki nesillere devretmektir. Bunu yaptığımız takdirde hem vatanımıza ve hem de şehitlerimize karşı görevlerimizi büyük ölçüde yapmış ve onların ruhlarını şad etmiş oluruz. Tarihimiz bize göstermiştir ki, felâket zamanlarında tam bir dayanışma ile birleşen ve barış zamanlarında el ele tam bir anlayışla çalışan milletler daima başarıya ulaşmışlardır” diye konuştu.
‘GEÇMİŞİNİ İYİ BİLENLER, GELECEĞE EMİN ADIMLARLA YÜRÜRLER’
Vatanını, milletini seven herkesin, ülkesinin evlatlarının milli ve manevi değerlerine bağlı olarak yetişmesine önem vermesi gerektiğine vurgu yapan İriş; “Bunu engellemek vatana ve memlekete yapılacak en büyük kötülüktür. Ahlak ve maneviyatı önceleyen, bilimle yoğrulan, ilimle fazilet ve erdeme ulaşan, teknolojiyle çağı yakalayan ve çağın ötesine geçmek için azim ve gayret gösteren nesiller geleceğe emin adımlarla yürürler. Bu anma programı ile bizlerin muradı, geleceğe yürürken geçmişimizi unutmamaktadır. Aziz şehitlerimize vefa, kahraman gazilerimize minnettarlığımızı sunmaktır. Çünkü geçmişini iyi bilenler, geleceğe emin adımlarla yürürler” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Edirne Valisi Yunus Sezer ve programa katılanlar tarafından Edirne Asker Hastanesi Şehitliği gezildi.
Adem Batuhan SEVER