Ayçiçeğini kuraklıktan kurtarmak için kollar sıvandı

3 farklı metot deneniyor !
Edirne’de görülen kuraklığa yönelik üretimde önlem almak amacıyla ayçiçeği bitkisinin en uygun ekim tarihi ve yöntemini belirlemek için 3 farklı ekim denemesi yapılmaya başladı. Merkez ilçeye bağlı Sarayakpınar köyünde gerçekleştirilen çalışmaların sonucu çiftçilerle de paylaşılacak.
Yağışsız havalar sebebiyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşı kalan yağlık ayçiçeği bitkisinin üretimi için Edirne’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından en uygun ekim tarihi ve yöntemini tespit edebilmek için birer ay arayla 3 farklı ekim metodu denenmeye başladı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli’nin de destekleriyle yürütülen çalışmada, birer ay arayla, pulluk işlemeyle ekim, kazık çekilerek ekim ve anıza ekimden oluşan üç farklı yöntemle ekime yapıldı.

ÇALIŞMA SONUÇLARI ÇİFTÇİLERLE PAYLAŞILACAK
Düzenlenen 3 farklı metod ve çalışmalar hakkında bilgiler veren Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt; “3 farklı yöntem deneyeceğiz. 3 parçaya ayırdık tarlayı. Bir tanesini pullukla yatırdık. Diğer tarafta anıza ekeceğiz, başka bir alanda da kazık çekerek düzlediğimiz alana ekeceğiz. Dolayısıyla 3 farklı yöntemle toprağımızı işledik ve 15 Şubat itibariyle ayçiçeği tohumlarımızı da ekmeye başladık. Bundan 1 ay sonra, 15 Mart’ta bir ekim daha yapacağız. Hemen akabinde 15 Nisan’da da son ekimi yapacağız. Böylelikle, hem ekim zamanlarını, hem de toprak işleme yöntemlerini karşılaştırma fırsatı bulacağız” dedi. Edirne Merkez ilçeye bağlı Sarayakpınar Köyü’nde ilk ekimin, pulluk işlenerek oluşturulan tarlada yapılan çalışmaların sonucu, elde edilen bilgiler ve en uygun metod çiftçilerle de paylaşılacak. Damla GÖÇ AKYÜZ