Balkanlar’dan tıbbiyelileri buluşturan sempozyum
Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Bilimsel Araştırmalar Topluluğu (TÜBAT) tarafından Balkanlardan ve Türkiye’nin dört bir yanından öğrencileri bir araya getiren 5. Uluslararası 15. Ulusal Balkan Tıp Öğrencileri Kongresi, bugün başladı. Açılışta konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, hekimlik mesleğinde iyi bir insan olmanın önemine vurgu yaparak; “Eğer insani değerlerden, eğer vicdani değerlerden, eğer evrensel ahlaki değerlerden nasibini almayan insanların hekimlik gibi bir sanatı, tıp hekimliği gibi bir mesleği icra etmelerinin soncunda nelerin yaşanacağını, nelerin yaşandığını çok değil, bundan birkaç ay evvel maalesef ‘yeni doğan çetesi’ adı altında bir grubun, asla örnek alınmayacak ve asla örnek olarak ifade edilmeyecek bir grubun gerçekleştirdiklerini, hep birlikte gördük. Öyleyse temel düsturumuz, temel ilkemiz en evvela iyi bir hekim olmaktan önce iyi bir insan olmak ve bu insani temel değerlere sahip iyi bir hekim olmak noktasındadır” dedi.
T.Ü. Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine Edirne Belediye Başkanvekili Cenk Ergüden, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, rektör yardımcıları, 9 balkan ülkesinden üniversitelerden akademisyen ve öğrenciler katıldı.
‘TIBBIN SINIR TANIMAYAN GELİŞMELERİNE ŞAHİT OLACAĞIZ’
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış töreninde konuşan Stajyer Doktor Ömer Polat, ağustos ayından itibaren sempozyumu düzenlemek için emek sarf ettiklerini ifade ederek; “Bugün burada Ağustos ayından itibaren üzerinde çalıştığımız bir hayal için buradayız. Yeri geldi staj aralarında, yeri geldi sınav öncelerinde, bazen kahve aralarında yapılan grup toplantılarıyla yoğrulmuş çokça emek, çokça heyecan ve çokça uykusuzlukla geçen bir hazırlık sürecinin ardından bugünü sizlere sunmanın mutluluğunu ve coşkusunu yaşıyoruz. Aylar önce bir fikir olarak ortaya çıkan bu kongre şu an burada sizlerle birlikte bir buluşmaya, bir paylaşım alanına, bir bilim ve dostluk şölenine dönüşmüş durumda. İnanın çalışmalarımızın sonunda bu kalabalığı görmek, bu enerjiyi hissetmek bizim için tarif edilemez bir mutluluktur. Kongremizin teması tıpta güncel yaklaşımlardır. Bu başlık altında birbirinden değerli sunumlar görülecek, Tıbbın sınır tanımayan gelişmelerine şahit olacağız” dedi.
T.Ü. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yence, Balkanlar’ın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerden 60’a yakın katılımcının sempozyuma katıldığını ifade ederken; “Bugün burada bu birikimin yeni bir halkasına tanıklık ediyoruz. Yeni bilimsel gelişmeler ve heyecan verici fikirleri konuşacağımız bugün de siz değerli katılımcıların varlığı bizlere onur vermiştir. Kongremize Balkanlar’dan 60’a yakın katılımcı, Türkiye genelindeki üniversitelerimizden 10’a yakın katılımcı ve toplamda da 360 öğrencimizin katılımıyla kongremizi gerçekleştiriyoruz. Bugün balkanlardan teşvik etmiş olan değerli katılımcılarımız ve onların hocalarını aramızda görmekten mutlu ve gururluyuz. Bilimin ışığında birlikte öğrenmeye ve üretmeye devam edeceğimize olan inançla hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.
‘YILDA 19 BİN AMELİYAT GERÇEKLEŞTİRİLİYOR’
T.Ü. Tıp Fakültesi Dekan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Üstündağ da, fakültenin yılda yaklaşık 650 bin poliklinik hizmeti verdiklerine vurgu yaparak; “Üniversitemizin, onun güçlü Tıp Fakültesi’nin Türk hekimliğine ve yüzde 13-14 ağırlıklı olarak Balkan ülkelerinden uluslararası öğrenci olması sebebiyle, Balkanlar’ın hekim ihtiyacını karşılama konusundaki yeri çok büyük. Günümüze kadar, 6 bin 468 tıp hekimi yetiştirmişiz, 1950 uzman hekim yetiştirmişiz ve 74 yan dal uzmanı yetiştirmişiz. Tıp Fakültemizin mezuniyet öncesi eğitim programı, 2030 yılına kadar uluslararası akreditasyon almış durumda. Sağlık Uygulama Merkezimiz, çok önemli görevleri icra ediyor; ana kampüsü, Balkan Ruh Sağlığı Hastanesi, Balkan Onkoloji Hastanesi’nde 1000’e yakın yatağımız var. Bir yılda verilen poliklinik hizmeti 650 bine yakın, 105 bin acil poliklinik hizmeti veriyoruz. Yaklaşık 19 bin ameliyat gerçekleştiriliyor, 5 bini yoğun bakımlarda olmak üzere yaklaşık 40 bin hasta, yatakta tedavi ediliyor. 9 farklı Balkan ülkesindeki üniversitelerden öğrencilerimiz burada. Bu birlikteliğin, ilerleyen yıllarda hem eğitim ve araştırma hem de sağlık hizmeti alanlarında çok büyük iş birliği kapıları açacağı, bu nedenle açıktır” şeklinde konuştu.
‘İNSANİ DEĞER ANLAMINDA NE VARSA ÜZERİNDE TAŞIYAN HEKİMLER OLMANIZI İSTİYORUM’
T.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, hekimlik mesleğinin tıp harici başka meziyetlerde gerektirdiğinin altını çizerek; “Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği bir şehirde yaşıyorsunuz. Mimar Sinan’ı usta yapan meziyeti, sadece mimar olması değil ve Selimiye Camii sadece bir mimarlık eseri değil. Mimar Sinan bir mimar, hem de usta bir mimar. Aynı zamanda usta bir inşaat mühendisi, usta bir ses akustiği uzmanı, usta bir psikolog, usta bir sosyolog, bunları alt alta sayabiliriz. Öyleyse bir meslekte usta olmak, sadece o meslekle alakalı konuları bilerek gerçekleşmesi mümkün olmayan bir husustur. Böyle bir ustanın şehrinde yaşayan tıp öğrencileri, hekim öğrencilerimden bir şey istiyorum; aynı Mimar Sinan’ın şahsında gerçekleştiği gibi iyi bir hekim, iyi bir sosyolog, iyi bir psikolog, iyi bir antropolog, iyi bir iletişim uzmanı, insani değer anlamında ne varsa hepsini üzerinde taşıyan ve ‘iyi bir insan’ olan hekimler olmanızı istiyorum” diye konuştu.
‘İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAYAN HEKİM OLAMAZ’
Hekimlikte iyi bir insan olmanın önemine ‘yeni doğan çetesi’nden örnek vererek vurgu yapan Rektör Hatipler; “Bugün özellikle yapay zekadan tutun da nesnelerin internetine varana kadar, dijitalleşmeye varana kadar devrim niteliğindeki bütün değişimler, bir taraftan hastaları ürkütmekte, korkutmakta, diğer taraftan da hekimleri şaşkınlığa çevirmekte. Eğer insani değerlerden, eğer vicdani değerlerden, eğer evrensel ahlaki değerlerden nasibini almayan insanların hekimlik gibi bir sanatı, tıp hekimliği gibi bir mesleği icra etmelerinin soncunda nelerin yaşanacağını, nelerin yaşandığını çok değil, bundan birkaç ay evvel maalesef ‘yeni doğan çetesi’ adı altında bir grubun, asla örnek alınmayacak ve asla örnek olarak ifade edilmeyecek bir grubun gerçekleştirdiklerini, hep birlikte gördük. Öyleyse temel düsturumuz, temel ilkemiz en evvela iyi bir hekim olmaktan önce iyi bir insan olmak ve bu insani temel değerlere sahip iyi bir hekim olmak noktasındadır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Tolgay Akıncı, Dijital Oyun Tasarımı Uzmanı Öğr. Gör. Başak Çakmak ve 3D İçerik Üretimi, Etkileşim Tasarımı ve Oyun Geliştirme Uzmanı Giray Ökten, ‘Cerrahi Planlamada XR, AI ve 3D Baskı Teknolojileri’ başlığı altında panel gerçekleştirdi.
Sempozyum, çeşitli sunum ve bildirilerle 12-13-14 Nisan tarihleri boyunca devam edecek.
Adem Batuhan SEVER