Bayazıt’tan anız yakımına sert uyarı!
‘Tespit edilirse büyük cezalar ödeyecekler’
Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, anız yangınlarına karşı üreticileri uyardı. Konuyla ilgili yakında Edirne Valiliği’nden tebliğ çıkacağını ifade eden Bayazıt; “Hala eski usul, kendi anızlarını yakan üreticilerimiz olabilir. Ama bunu tebliğde de yazdık, anız yakmanın büyük cezaları var. Buradan uyarıyorum; tespit edildikleri takdirde büyük cezalar ödeyecekler bu tebliğde, her biçerdöverde yangın tüpü bulundurulmasını zorunlu kıldık. Bunun yanında balya makinalarında da yangın tüpleri taşınacak. Biçerdöverlerin yanında römorkları taşıyan traktörlerde de mutlaka yangın tüpü taşınmasını istiyoruz” dedi.
Edirne Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle biçerdöver operatörleri ve balya makinası sahiplerine yönelik anız yangınlarının önlenmesi amacıyla “Yangın söndürme ve yangına müdahale” eğitimi verildi. Programa İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Havsa İl Genel Meclis Üyesi Tunay Arslan, biçerdöver operatörleri, balya makinası operatörleri, muhtarlar, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü İtfaiye Amiri Fatih Yavaş tarafından yapılan sunumla, yangın çeşitleri ve nasıl müdahale edilmesi gerektiğine yönelik katılımcılara sunum gerçekleştirildi. Odun, kömür, kumaş gibi maddelerden kaynaklı yangınlara su, kuru kimyasal toz ve karbondioksit ile müdahale edilebileceğini kaydeden Yavaş, benzin, katran, makine yağı gibi sıvı yanıcı maddelerin çıkardığı yangınlara köpük, kuru kimyasal toz ve karbondioksitle müdahale edilmesi gerektiğini bildirdi. LPG, doğalgaz, propan gibi gaz kaynaklı yangınlarda boğma yöntemi kullanılması gerektiğini aktaran Yavaş, gaz kaynağının kesinlikle kesilmesi gerektiğini, kesildikten sonra kuru kimyasal toz ve karbondioksit ile müdahale edilebileceğini söyledi.
Alüminyum, titanyum, lityum ve çinko gibi metallerden kaynaklanan yangınlarda temel söndürme prensibinin boğma yöntemi olduğunu belirten İtfaiye Amiri Yavaş, metal yangınlarının D tipi toz söndürücülerinin kullanılması gerektiğini ve bunun yanında da kuru kimyasal toz ile kuru kum ve toprak kullanılabileceğini ifade etti. Elektrikten ya da elektrik tesisatından kaynaklanan yangınlarda, elektrik tesisatının zarar görmemesi için karbondioksit kullanılması gerektiğinin altını çizen Yavaş, kuru kimyasal tozla da müdahale edilebileceğini ancak elektrik tesisatına zarar gelebileceğini dile getirdi. Yavaş, tava yangını olarak da bilinen, bitkisel ve hayvansal yağların neden olduğu yangınlarda tek çözümün, ateşin hava temasını kesmek olduğuna vurgu yaptı.
‘YERLEŞİM ALANLARI BİLE YANGIN TEHDİTİ GÖRDÜ’
Sunumun ardından İtfaiye Amiri Fatih Yavaş’a teşekkürlerini ileten İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, anız yakımına karşı bir tebliğ hazırladıklarını ve bu tebliğle anız yakımının cezaları olacağını ifade etti. Bayazıt; “Bununla ilgili biz bir tebliğ hazırladık. Şu anda Vali Bey’den imza bekliyor. Biçerdöver kontrol ve hizmetleriyle ilgili bir tebliğimiz olacak, bir de anız yakımıyla alakalı bir tebliğimiz olacak. Bunlar imzalandıktan sonra zaten üreticilere tebliğler üreticilere verilecek. Özellikle bizim bölgemizde anız yakılmamasına yönelik bir bilinç var. Biz zaten o sapları toprağa karıştırıp gübre olarak kullanıyoruz ama nerede bir yangın çıksa anız yakılmasından dolayı çıktığını söylüyorlar. Yani sorumlusu bizim çiftçimiz oluyor. Özellikle geçtiğimiz yıl çok kurak bir dönem geçirdik. Ayçiçeğinde çok verim kaybımız oldu. Birçok tarlada ekinde ve anızlarda yangınlar çıktı. Bu yangınlar zaman zaman ormanlara da sıçradı. Allah’a şükür bu yangınlar itfaiyemizin ve Orman İşletme Müdürlüğü’müzün çabalarıyla fazla büyümeden söndürüldü. Ama geçen yıl Uzunköprü’de yerleşim alanları bile yangından tehdit gördü. Bu yangınlar ya biçilen anız dolu alanlardan ya da ekin bulunan alanlardan çıktı” dedi.
‘UYARIYORUM; ANIZ YAKANLAR BÜYÜK CEZALAR ÖDEYECEKLER’
Bayazıt, tespit edilmesi durumunda anız yakımının büyük cezaları olacağına vurgu yaparak; “Bu yangınlar illaki bir çakmaktan çıkmıyor. Yol kenarındaki cam kırıklarından da mercek görevi görmesinden dolayı, fazla ısıdan dolayı yangınlar çıkabiliyor. Yine araçla seyahat ederken camı açıp atılan izmaritlerden dolayı da yangınları tetikliyor. Hiçbir üreticimizin bilerek kendi anızlarını yakmayacağını düşünüyorum. Ama hala eski usul, kendi anızlarını yakan üreticilerimiz olabilir. Ama bunu tebliğde de yazdık, anız yakmanın büyük cezaları var. Buradan uyarıyorum; tespit edildikleri takdirde büyük cezalar ödeyecekler” şeklinde konuştu.
BİÇERDÖVER VE BALYA MAKİNALARINDA YANGIN TÜPÜ ZORUNLULUĞU
Biçerdöver ve balya makinalarından çıkan kıvılcımların da birçok yangına sebep olduğunu kaydeden Bayazıt, biçerdöver, balya makinası ve traktörlerde yangın tüpü bulundurmayı zorunlu hale getireceklerini bildirdi. Bayazıt; “Bize gelen bilgilere göre birçok yangının biçerdöver ve balya makinelerinden çıkan kıvılcımlardan dolayı çıktığı söyleniyor. Dolayısıyla bu tebliğde, her biçerdöverde yangın tüpü bulundurulmasını zorunlu kıldık. Bunun yanında balya makinalarında da yangın tüpleri taşınacak. Biçerdöverlerin yanında römorkları taşıyan traktörlerde de mutlaka yangın tüpü taşınmasını istiyoruz. Hatta biçerdöverlerde 2 tane bulundurulması daha etkili olacaktır. Önümüzdeki üretim dönemlerinde bunun denetimlerini de sıklaştıracağız. Eğer biz biçerdöverde, çalışma sırasında yangın tüpünü göremezsek, idari para cezasını uygulayacağız. Bu çok önemli. Yangın ilk çıktığı anda fark edip, yangın tüpüyle müdahale ederek bunu söndürebiliriz. Daha büyük yangınları itfaiyemizden, Orman İşletme Müdürlüğü’müzden gelen arasözlerle makinalarla ve itfaiye araçlarıyla söndürülmesi gerekiyor. Bunu da hemen onlara ileteceğiz, ama ilk müdahale bize ait olmalı. Bu tüpler sayesinde yangın büyümeden söndüreceğiz” diye konuştu.
‘TEDBİRLERLE MİNİMUMA İNDİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ’
Geçen yıl Keşan’ın Paşayiğit Köyü’nde meydana gelen anız yangınını hatırlatan Bayazıt, bir anlık dikkatsizliğin sonuçlarının kötü olabileceğine vurgu yaptı. Bayazıt; “Geçen yıl Paşayiğit’te oldu. 2 bin dönüm arazi yandı. Bunun bin dönümü anız arazisiydi, diğer bin dönümü de ekin arazisi, yani biçilmemiş buğday arazisiydi. Bütün 1 yıllık emek, bütün yıl verilen her türlü emek bin dönüm arazide boşa gitti. Bir anlık dikkatsizlikten dolayı. Bu yüzden dikkat edeceğiz. Bu yıl da havanın bir hayli sıcak olacağı söylenmekte. İklim değişikliğinden dolayı bunu zaten hissediyoruz, ekinlerimiz de hissediyor. Bundan dolayı mümkün olduğunca dikkat edeceğiz, tedbir alacağız. Tedbir aldığımızda olmayacak mı? Olacak. Ama tedbirlerle minimuma indirmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bahçesinde İtfaiye Müdürlüğü ekipleri tarafından katılımcılara uygulamalı olarak yangın tüpü eğitimi verildi.
Adem Batuhan SEVER