Bocuk Gecesi ertelendi

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca Köyü’nde 24-26 Ocak tarihleri arasında yapılması planlanan Balkan geleneği ‘Bocuk Gecesi’, 78 kişinin hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya’daki otel yangını faciası dolayısıyla 1 Şubat tarihine ertelendi.

Keşan’a bağlı Çamlıca Köyü’nde, bu yıl 24-26 Ocak tarihleri arasında yapılması planlanan ‘Bocuk Gecesi’ etkinliği, Bolu Kartalkaya’da meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangını dolayısıyla, Edirne Valiliği ve Keşan Kaymakamlığı’nın kararıyla 1 Şubat’a ertelendi. Bocuk Gecesi Proje Koordinatörü Taha Demirel, Kartalkaya’da meydana gelen yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı temennisinde bulunarak, organizasyonun ertelendiğini açıkladı.

‘1 ŞUBAT’A ERTELENEN ETKİNLİĞE TÜM HALKIMIZI DAVET EDİYORUZ’

Demirel; “Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın faciası sebebiyle ülke olarak büyük üzüntü yaşadık. Edirne Valiliği ve Keşan Kaymakamlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucu yarın akşam gerçekleştirilecek ‘Bocuk Gecesi’ etkinliğini, 1 Şubat Cumartesi gününe erteledik. Bu akşam daha önce duyurulan çocuklar için bir etkinliğimiz olacak. Ancak müzik yayını veya eğlence olmayacak. Çocuklar için tiyatro gösterileri ve masal anlatımları olacak. Ayrıca satış stantları da açık olacak. Anlayışından dolayı herkese teşekkür ederiz. 1 Şubat Cumartesi gününe ertelenen ‘Bocuk Gecesi’ etkinliğine tüm halkımızı davet ediyoruz” dedi.

BOCUK GECESİ NEDİR?

Bir Balkan geleneği olan ‘Bocuk Gecesi’nde, inanışa göre ‘Bocuk’ denen varlığın eve gelmemesi ve kötülük yapmaması için her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yenir. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler, çarşaflara bürünerek komşularını, ‘Bocuk geliyor’ diye korkutur. ‘Bocuk’ diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk Gecesi, ayrıca kışın en sert gecesinin simgesidir. Gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa, o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır.

Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu