Bu mahalleye 3 yıldır davulcu uğramıyor!
Edirne’nin Umurbey Mahallesi’nde, son 3 yıldır Ramazan ayında davulcu bulunamıyor. Düşük bahşiş nedeniyle mahallesine davulcuların gelmek istemediğini kaydeden Umurbey Muhtarı Turhan Özgünden; “Sorduğumuz insanlar bahşiş çıkmadığı için, ekstra para da olmadığı için yapmak istemiyor. ‘Biz gecenin 3’ünde 4’ünde kalkıp bunu yapamayız’ dediler. Üç senedir hiç davul sesi duyulmuyor burada. Geleneğimiz bitmiş olacak bu gidişle” dedi.
Edirne’de çoğu sakini dar gelirli vatandaşlardan oluşan Umurbey Mahallesi’nde 2022 yılı Ramazan ayında kimse, düşük bahşiş sebebiyle davul çalmak istemedi. Umurbey Mahallesi Muhtarı Turhan Özgünden, mahallenin gençlerini organize ederek, aynı yıl davulcu geleneğini yaşatmaya çalıştı.
İlerleyen yıllarda konuyu Edirne Valiliği ve belediyesine de ileten Özgünden, davulcu bulmakta sıkıntı yaşandığını ifade ederek, yardım talep etti. Aradan geçen zamanda Özgünden ve mahallelinin isteği karşılık bulmayınca, mahallede son 3 yıldır Ramazan ayında davul sesi yükselmedi.
‘İSTEĞİMİZE HİÇBİR OLUMLU DÖNÜŞ OLMADI’
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Umurbey Muhtarı Turhan Özgünden, bu ramazana da mahallede davulcu olmadan girdiklerini ifade etti. Özgünden; “Üç sene önce davulcularımız burada çalmak istemediler çünkü verilen bir maaş veya belirli bir para yok. Sadece toplanan bahşişler olduğu için, bizim mahallemizden de fazla bahşiş çıkmıyor. Bundan dolayı kabul etmediler. 2022 yılında biz gençlerle birlikte geleneğimizi sürdürmeye çalıştık. Daha sonra 2023 ve 2024’te yapamadık. Bunu kurumlardan istedik; valilik, belediye, vakıflar, Kızılay gibi bir kurum üstlensin, senede bir kere de olsa ramazan ayında davulculara maaş verilsin istedik. Hiçbir olumlu dönüş olmadı bu isteğimize” şeklinde konuştu.
‘MAHALLENİN YÜZDE 70’İ MADDİ DURUMU DÜŞÜK İNSANLAR’
Mahallede sakinlerinin yüzde 70’inin dar gelirli vatandaşların oluşturduğunu söyleyen Özgünden; “Sorduğumuz insanlar bahşiş çıkmadığı için, ekstra bir para da olmadığı için yapmak istemiyor. ‘Biz gecenin 3’ünde, 4’ünde kalkıp bunu yapamayız’ diyorlar. Daha büyük mahallelere gitmeye çalışıyorlar. Yaklaşık 3 bin 900 nüfusumuz var. Ağırlıklı olarak, mahallenin yüzde 70’i maddi durumu düşük insanlar. Günlük, hamallık, bulaşıkçılık, merdiven temizliği gibi işlerde çalışıyorlar. Evlerini zor geçindiriyorlar. Genelde kapılarını fazla açmıyorlar ve bahşiş vermek istemiyorlar doğal olarak. Verseler de 5-10 lira gibi cüzi paralar veriyorlar, bu sefer davulcuyu tatmin etmiyor” diye konuştu.
‘BU GİDİŞLE YAVAŞ YAVAŞ DAVUL GELENEĞİMİZ BİTECEK’
Yetkililere çağrısını yineleyen Özgünden; “Buradan bunu üstlenebilecek kurumlara sesleniyoruz. Bu geleneğimiz bitmesin, üç senedir hiç davul sesi duyulmuyor burada. Yarın öbür gün iyice bitirme noktasına gelecek. Bu şu an benim sorunum, bu mahallenin sorunu ama yarın öbür gün ekonomik durumları kötü olan diğer mahallelerde de olacak. Yavaş yavaş bu davul geleneğimiz bitmiş olacak bu gidişle” ifadelerini kullandı.
‘RAMAZANDA DAVUL ÇALMAMASINI KABULLENEMİYORUM’
Umurbey Mahallesi sakinlerinden Ahmet Örs de davulcularının olmamasının kendilerini üzdüğünü dile getirerek; “3 ramazandır davulcumuz yok, maalesef bu gerçekten bizi üzen bir olay. Çünkü bu bir gelenek. Ramazanda davul çalmaması gibi bir olayı ben kabullenemiyorum. Sağ olsun muhtarımız bu konuda gerçekten de ilgili yerlere başvurularını yaptı ama bugüne kadar bir cevap alamadık, bu bizi gerçekten çok üzüyor. İsteğimiz davul, bu kadar. Başka bir şey yok şu an” açıklamasını yaptı.
‘KİMİNİN PARASI, KİMİNİN DUASIYLA 15 YILDIR BU İŞİ YAPIYORUM’
Kentin Abdurrahman Mahallesi’nde 15 yıldır ramazan davulculuğu yapan Ekrem Zaval, kendi mahallesinden memnun olduğunu söyledi. Zaval; “Ben bu işi 15 yıldır sürdürüyorum. Kiminin parası, kiminin duasıyla yapıyorum. Allah ne verdiyse, gönüllerinden ne koparsa veriyorlar. Ben bu mahalleden memnunum. Elinden geldiği kadar veriyor burada insanlar. Yetse de yetmese de olduğu kadar diyoruz ve işimizi yapıyoruz. İnsanların cebinden zorla alacak değiliz. Gönüllerinden ne koparsa veriyorlar, biz de bereket versin diyoruz. Oradaki arkadaşları da anlıyorum, aldıkları ücret yeterli gelmiyor olabilir ama ben mahallemden memnunum” ifadelerine yer verdi.
Adem Batuhan SEVER