Buğday ve arpada ‘kambur böceği’ tehlikesi
Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü, Edirne Genç Çiftiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, Edirne’de son günlerde nadas uygulamasının yapılmadığı arazilerde ve anız sonrası ekim yapılan buğday ve arpa ekili arazilerde, hava sıcaklıklarının da etkisiyle ekin kambur böceği (zabrus spp.) zararlısının görüldüğüne dikkat çekerek, zamanında gerekli müdahaleler yapılmadığı takdirde yüzde 100’e kadar verim kaybı yaşanabileceğine vurgu yaptı. Ilgın; “Üreticilerimiz arazi kontrollerini yaptıktan sonra böyle bir durum varsa muhakkak ilaçlama yapmalıdır. İlaçlamanın sabah ve akşam saatlerinde yapılaması da önemlidir” dedi.
Edirne’de son günlerde nadas uygulamasının yapılmadığı arazilerde ve anız sonrası ekim yapılan buğday ve arpa ekili arazilerde hava sıcaklıklarının da etkisi ile ekin kambur böceği (zabrus spp.) zararlısının görülmeye başlandığına dikkat çeken Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü, Edirne Genç Çiftiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, çiftçilere tedbirli olmaları yönünde çağrıda bulundu.
‘ARAZİ KONTROLLERİ YAPILARAK, TEDBİR ALINMASI ÖNEMLİ’
Ilgın; “Bölgemizde son günlerde özellikle nadas uygulamasının yapılmadığı arazilerde ve anız sonrası ekim yapılan buğday ve arpa ekili arazilerde hava sıcaklıklarının da etkisi ile ekin kambur böceği (zabrus spp.) zararlısı görülmektedir. Bu hafta sonuna kadar hava sıcaklıklarının yüksek seyredeceği beklentisi de dikkate alındığında üreticilerimizin arazi kontrollerini yaparak bu konuda gerekli tedbirleri almaları oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.
‘VERİMİ YÜZDE 100’E KADAR ETKİLEYEBİLİYOR’
Üreticinin arazi kontrollerini yaptıktan sonra muhakkak ilaçlama yapması gerektiğinin altını çizen Ilgın; “Ekili alanlarla yer yer boşluklar olması ile direk fark edilebilir olan bu durum zamanında gerekli müdahaleler yapılmadığı takdirde verimliliği yüzde yüze kadar etkileyebilmektedir. Ekin Kambur Böceği genellikle tarla sırtlarında yoğunluk gösteren 12-22 mm boyunda, 5-8 mm enindedir. Arpa, buğday, yulaf, çavdar ekili alanlarda ve toprak yapısı yumuşak bölgelerde daha sık görülür. Üreticilerimiz arazi kontrollerini yaptıktan sonra böyle bir durum varsa muhakkak ilaçlama yapmalıdır. İlaçlamanın sabah ve akşam saatlerinde yapılaması da önemlidir” diye konuştu.
Adem Batuhan SEVER