Bugün Avukatların Günü!

“Mücadele ettiğimiz günlerden yalnızca biri bugün”
Her yıl 5 Nisan tarihinde kutlanan Avukatlar Günü sebebiyle Edirne Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen avukatlar tören düzenlediler. Törende konuşma gerçekleştiren Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, avukatlık mesleğinin zorlu bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, yaşanan sorunları dile getirdi. 31 Mart tarihinde Edirne Belediye Başkanı seçilen Av. Filiz Gencan Akın da düzenlenen törene katılım sağlayarak, meslektaşlarını yalnız bırakmadı.
Avukatlar, 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü sebebiyle Atatürk Anıtı’nda bir araya geldiler. Edirne Barosu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk takdim edildikten sonra saygı duruşunda bulunan avukatlar, İstiklal Marşı’nı okudular. Ardından kürsüye çıkarak konuşma gerçekleştiren Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, meslektaşlarının yaşadığı sorunları dile getirdi. Karakoç konuşmasında; “Her 5 Nisanda olduğu gibi, devletimizin kurucusu, hukuk devrimlerinin de aralarında bulunduğu Cumhuriyet aydınlanmasının mimarı Büyük Atatürk’ün, Ata’mızın manevi huzurunda bulunmanın tarifsiz heyecanı içindeyiz. Kadim mesleğimizin saygınlığını gelecek kuşaklara aktarmanın mutluluğunu paylaşmak yerine, içerisinde bulunduğu zorlu dönemden, aydınlığa çıkma mücadelesini konuşmak, vermek zorunda bırakıldığımız gün bu gün. Artan hukuk fakültesi sayısının beraberinde getirdiği avukat enflasyonu ile dört yıl boyunca hem ekonomik, hem zihinsel olarak geçirilen zorlu sürecin ardından hayal ettiğini bulamayan meslektaşlarımızın, lisans mezuniyeti koşulu dahi aramayan alanlarda istihdam edildiği, stajyer meslektaşlarımızın bir yıl boyunca ekonomik anlamda desteksiz bırakıldığı, Bağlı çalışan meslektaşlarımıza asgari ücretin reva görüldüğü, Serbest çalışanlarımızın yoksulluk sınırının altında ayakta kalmaya çalıştığı zamanlardan geçiyoruz. Kamuda görevli meslektaşlarımızın özlük ve mali haklarında tüm mücadelemize karşın iyileştirme yapılmadığı, vatandaşın hak arama özgürlüğünün güvencesi olan zorunlu müdafilik sisteminde meslektaşlarımıza layık görülen ücretin görevi angarya haline getirdiği, Adli yardım ödeneklerinin haklı tüm taleplerimize rağmen zamanında gönderilmediği, pek çok hizmet ve alımda %1’e indirilen KDV oranının, bir kamu hizmeti olan avukatlık görevinde birkaç alan hariç hala %20’den aşağı çekilmediği günlerdeyiz. Bunca vergi yüküne karşın sosyal güvenceler bakımından üvey evlat gibi hissettiğimiz avukatlara yeni iş alanlarının açılması ya da hukuk eğitiminin nitelikli hale getirilmesine ilişkin çağrılarımızın duyulmadığı, mesleki itibarının yerle bir edildiği, savunmanın işlevsiz, şekli bir tiyatrodan ibaret kalmasının arzulandığı, her hafta, her ay en az birkaç meslektaşımızın ifa ettiği görev sebebiyle dövüldüğü, öldürüldüğü, televizyon dizilerinde avukata hakaret etmenin, itip, kakmanın, değersizleştirmenin normalleştiği, avukata yönelik şiddetin memleketin dört bir yanını sardığı karanlık zamanlardayız. Cam kırıkları üzerinde sırtımıza saplanmış Themis’in kılıcıyla artık gözün gözü görmez olduğu karanlığın içinde, köklü ve saygın mesleğimizi aydınlığa çıkarmak için mücadele ettiğimiz günlerden yalnızca biri bugün” ifadelerine yer verdi.

“TARİHİ SORUMLULUĞU BİR KEZ DAHA YÜREKTEN HİSSEDİYORUZ”
Edirne Barosu olarak yaşanan sorunlarla mücadele etmeye devam edeceklerini de vurgulayan Karakoç; “Bu dönemde Edirne Barosu olarak, hak arama mücadelesi içerisinde yurttaşlarımızın yanında olurken, aynı zamanda ve öncelikli olarak işçisinden, memuruna, serbest çalışanından, stajyerine kadar tüm meslektaşlarımızın haklarını koruma yükümlülüğünün omuzlarımıza yüklediği tarihi sorumluluğu bir kez daha yürekten hissediyoruz. Biliyoruz ki, avukatlık mesleği ne kadar güçlenirse yargı o kadar güçlenecek ve hukuk devletinin sağladığı teminat da bir o kadar sarsılmaz olacaktır. Avukatlık Kanunu’nun biz Barolara yüklediği “Hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini savunmak ve korumak” bilinciyle Edirne Barosu; bir asrı aşan tarihi boyunca Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, açtığı yolda, gösterdiği hedefe, durmadan yürümeyi görev bilmiştir. Bu yolda karşılaştığı zorluklara hiçbir zaman boyun eğmemiş, her zaman yurttaşların temel hak ve özgürlüklerinin koruyucusu ve bu hakların savunucusu olan meslektaşlarının en büyük destekçisi olmuş ve olmayı kararlılıkla sürdürme azmindedir. Tüm bu karamsar tabloya rağmen, içinden geçmekte olduğumuz zaman diliminin, mücadele azmimizi arttırarak yeşerteceği güzel günlere vesile olmasını diliyor, geride bıraktığımız dönemde kaybettiğimiz meslektaşlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, rahatsızlıkları devam eden meslektaşlarıma acil şifalar diliyor, Bu düşüncelerle tüm meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutluyorum” diye konuştu.

Düzenlenen programa Edirne Barosu Başkanı Av. Gökhan Karakoç, eski dönem baro başkanları, avukatların yanı sıra 31 Mart tarihinde Edirne Belediye Başkanı seçilen Av. Filiz Gencan Akın da cübbesiyle katılım sağladı. Damla GÖÇ AKYÜZ



