Çiftçinin gözü yağışlarda

‘Mevcut yağışlar toprağı doyurmadı’

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bölgede görün kar ve yağmur yağışlarını çiftçiler ve ürünler açısından değerlendirdi. Belirli aralıklarla yağışlar görülse de şuanlık ürün gelişimi için toprağın tamamen doruma erişmesi gerektiğini vurguladı.

Son günlerde yağan kar ve yağmur yağışının tarıma etkisini yorumlayan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, belirli aralıklarla yağış alınsa da toprağın henüz tamamen doyuma erişmediğini söyledi. Arabacı; “Ürünleri ektiğimiz günden bugüne belli aralıklarla yağışlar aldık ama daha toprak tamamen doyuma ulaşmadı. Bu Ocak ayının aşağı yukarı 15’i ile 20’si arasında en son yağış olmuştu. Bu Şubat ayında bu son yağan yağışa kadar bayağı bir kurak geçti o ara. Hatta gübre atma dönemi geldiği için üreticilerimiz; ‘zaman geç kalıyor’ diye telaşlanmaya başladı. Çok şükür son gelen yağmur, kar bununla beraber hem gübremizi buğdayımıza attık, hem de bu yağışla beraber onu hiç azot kaybı olmadan toprağın bu gübreden faydalanmasını sağladık. Yağış bu anlamda çok güzel geldi. Hem gübreyi ürüne yedirme açısından, hem de ürünün gelişimi açısından. Şimdilik ürün gelişimiyle alakalı sıkıntımız yok. Ama toprak doyuma ulaşması ve tabanın tamamen tahılla kaplanması için bu yağışlar yeterli mi derseniz, yeterli değil tabii ki” dedi.

WhatsApp Image 2025 02 16 at 13.38.44 1 | Edirne Ahval Gazetesi
Çiftçinin gözü yağışlarda | Edirne Ahval Gazetesi

“MEVCUT YAĞIŞLAR YETERLİ DEĞİL”

Toprağın doyuma erişip erişmemesinin verimi direkt olarak etkileyeceğinden bahsedilemeyeceğini belirten Arabacı, “Bu şekil bir yağış aldığımızda bu sene nasıl bir tablo seyreder? Önümüzde nasıl bir süreç olur? Bu tamamen yağışlarla alakalı. Gönül ister kış döneminde toprak tamamen doyuma ulaşsın, yazın en azından kurak olsa da en kötü 100-120 kilolardan bahsederiz. Onda da masrafımızı alacak en azından ürün çıkarmış oluruz. Toprağın doyuma ulaşması çok önemli. Ama şu anki yağışlarla maalesef bu oluşmadı. İnşallah bundan sonraki süreçte de yağış gelir, böyle sıkıntı yaşamayız diye umuyorum. Böyle giderse buğdayımız, ayçiçeğimiz, ya da kanolamızın ihtiyacı olduğu dönemlerde birkaç güzel yağış alırsak belki ummadığımız verimler de olabilir. O yüzden toprak doyuma ulaşmadı diye biz bu yıl çok kötü verim alacağız demek de doğru değil.  Bu tamamen önümüzdeki alacağımız yağışlarla alakalı bir durum. İnşallah belli aralıklarla yağışlar gelir. Ürünümüzün en azından gelişimini sağlar, iyi bir verim almamızı sağlar” diye konuştu.

WhatsApp Image 2025 02 25 at 14.53.29 | Edirne Ahval Gazetesi
Çiftçinin gözü yağışlarda | Edirne Ahval Gazetesi

“GEÇEN SENE AYÇİÇEĞİNDE BÜYÜK ZARAR EDİLDİ”

Geçen sene hem yağış hem de fiyat politikası sebebiyle çiftçilerin çok günler geçirdiğini hatırlatan Arabacı; “Geçtiğimiz yıllarda zor yıllar geçirdik. Özellikle 2024 yılında yani fiyat politikası haricinde bir de kuraklık vurdu. Gerçekten üreticimiz kendi arazisinden zarar etti. 2024 yılında en azından; ‘Şu üründe de üretici çok güzel para kazandı’ diyebileceğimiz hiçbir ürün yoktu. Özellikle de ayçiçeğinde gerçekten kendi tarlamızdan dahi zarar ettik” ifadelerine yer verdi.

ERKEN EKİM Mİ GEÇ EKİM Mİ?

Özellikle ayçiçeği bitkisi için bazı çiftçilerin erken ekimi tercih edebildiklerini belirten Arabacı, geç ekimin mi yoksa erken ekimin mi daha avantajlı olabileceğini de değerlendirdi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı; “ Edirne bölgesi her zaman erken ekim yapmayı tercih eder. Edirne ili olarak özellikle, erken ektiğimizde hem yağ oranı daha yüksek çıkabiliyor, hem de verim yüksek olabiliyor. Ama bu da tamamen yağışla alakalı. Ektiğimiz dönemdeki hava şartları çok önemli. Mesela geçtiğimiz yıl şubat sonlarında, mart başlarında çok güzel havalar oldu. Toprağın tavı ekime hazır vaziyette, güzel bir pozisyon almıştı. O yüzden hava şartları iyi gittiği için erken ekildi. Şimdi bu yıl ne olur? Bilemiyoruz. Hem toprak işleme açısından güzel bir tav ortamı oluşur, hava sıcaklığı iyi bir dereceye gelir, erken ekilir. O tamamen hava şartlarıyla alakalı. Çok güzel tava gelir. İşlenilecek, ekilecek pozisyona gelir, havalar iyi gider, erken ekim avantajlı olur” açıklamasını yaptı.

ARABACI’DAN 3 FARKLI METODA 5 YILDIZ!

Arabacı, çiftçi olarak Edirne Tarım İl Müdürlüğü’nce başlatılan 3 farklı metoda denemesi çalışmasını yerinde bulduğunu da söyledi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı; “Bu çalışma tabii ki çok değerli bir çalışma. Çünkü biz hani üreticilerimiz babadan, dededen kalma, kendi bildiği yöntemleriyle ekiliş yapıyor. Üretici zaten bunun her çeşidini aşağı yukarı denedi ama bizim bakanlığımızın, il müdürlüğümüzün bu işin içinde olması, araştırma enstitümüzün özellikle bu işin içinde olması bizler için çok değerli. Onlar tamamen ekildiği tarihleri not alıyor. Hangi dönemde, hangi aşamada, ne hastalık oldu? Hangi dönemde ne kullanmak gerekiyor? Bunları karşılaştırıyorlar. Bir sene içerisinde belli olacak bir şey değil bu çalışma. Bakanlığımızın sahada olması, üreticilerimizin en azından yönlendirilme açısından bilinçlendirilmesi çok önemli” dedi. Damla GÖÇ AKYÜZ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu