Çifte vatandaşlar sandık başında

Çifte vatandaşlar, Bulgaristan genel seçimi ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için Edirne’de de kurulan sandıklarda çifte vatandaşlar oy kullandılar. Türkiye’de başta Edirne, İstanbul, Bursa ve İzmir gibi çifte vatandaşların yoğunlukla yaşadığı 23 ilde 166 sandık kuruldu. Yaklaşık 3 bin seçmen 75’inci Yıl İlkokulu ve Bulgaristan Başkonsolosluğu’nda oylarını kullanıyorlar.

Bulgaristan bugün seçime gidiyor. Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşlar da kurulan sandıklarda oylarını kullanmaya başladılar. Edirne’de toplam 32 sandık kurulurken, İstanbul, Bursa ve İzmir gibi çifte vatandaşların yoğunlukla yaşadığı 23 ilde 166 sandık kuruldu. Çifte vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren belirlenen sandıklarda oylarını kullanmaya başladılar. Edirne’de yaklaşık 3 bin seçmen 75’inci Yıl İlkokulu ve Bulgaristan Başkonsolosluğu’nda sabah saat 07.00 itibariyle oylarını kullanmaya başladılar. 

WhatsApp Image 2024 06 09 at 12.05.53 1 | Edirne Ahval Gazetesi
Çifte vatandaşlar sandık başında | Edirne Ahval Gazetesi

Kullanılan elektronik oy kullanma sistemi saat 9.00’da arızalanınca eski usül oy pusulaları ile oy kullanma işlemine geçildi. Yaşanan arıza sebebiyle sandıklar önünde uzun kuyruklar oluştu.

“VATANDAŞIMIZIN OYLARINI KULLANMALARINI, HAKLARINA SAHİP ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş,yaptığı açıklamada katılımın yüksek olduğunu vurguladı. Güneş; “Katılım çok iyi. Şu saat itibariyle 250’ye yakın kişi oyunu kullanmak için sandığa geldi. Elektronik oylama sistemiyle Bulgaristan’daki yurt dışı temsilciliklerinde oylama yapılmakta ama bizim makinemiz 9.30 itibariyle bozuldu maalesef. Tabii buradaki aksaklık sebebiyle biraz vatandaşlarımız bu konuda mağdur oldu diyebiliriz ama daha sonra normal seçime geçildi. Yani eski usül prosedüre geçildi. Yani pusulayla oylama sistemine geçildi. Şu aşamada pusula ile oylama sistemi devam etmekte. Vatandaşlar yoğun bir şekilde gelmekte. Bahsettiğimiz konulardan birisi buydu. Yani biz seçimlerde normal vatandaşımız geldiğinde bu tip aksaklıkları yaşamasını istemiyoruz. Bu tip aksaklıklar bizim için can sıkıcı durumlar. Bu sebeple vatandaşımızın oylarını kullanmalarını, haklarına sahip çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

WhatsApp Image 2024 06 09 at 12.05.53 2 | Edirne Ahval Gazetesi
Çifte vatandaşlar sandık başında | Edirne Ahval Gazetesi

Soydaşlarının sandığa gitmesi gerektiğini vurgulayan Güneş; “Havsa gibi yakın ilçelerimizden gelen soydaşlarımız da buradaki sandıkta oy kullanma hakkına sahipler. Bunun dışında İpsala, Uzunköprü, Enez ve Meriç’teki soydaşlarımız, Keşan ilçesinde oylarını kullanabilirler. Normalde sakin geçiyor seçim günümüz. Vatandaşımız teveccüh gösterip sandığa geliyor. Ama dediğimiz gibi böyle küçük aksaklıklar can sıkabiliyor. Bu tip şeylerin olmamasını diliyoruz. Bizim Edirne’de yaşayan soydaşlarımızın sayısı şu an tahminen 3 bin kişiye yakın soydaşımız var. Bizim beklentimiz en az 1500 kişinin sandığa gidip demokratik iradesini sandığa yansıtması yönünde diye düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“HER SEFERİNDE GELİP OYUMUZU KULLANACAĞIZ”

Oy kullanmaya gelen çifte vatandaş Yüksel Türkseven ise; “Bugün buraya gelip vatandaşlık hakkımı kullandım. Ne yazık ki hükümet bir türlü kurulamıyor. İstedikleri kadar seçim yapsınlar, her seferinde gelip oyumuzu kullanacağız. Çok kalabalıktı içerisi. Elektronik sistemin arıza yapması da bu kalabalığın oluşmasında etkili oldu sanırım. Umarım bu sefer hükümet kurulur ama bu sefer de kurulacağını zannetmiyorum” açıklamasını yaptı. Damla GÖÇ AKYÜZ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu