Çiğ süt desteğinde sigorta dönemi
Sözleşmeli süt üreticilerinin, destekten yararlanabilmeleri için sütünü sattığı sağmal hayvanlarını ve gebe düvelerini sigortalatmasını öngören Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Sözleşmeli Üretimin Usül ve Esasları’ hakkında yayınladığı yönetmeliğini değerlendiren SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, üreticilerin sadece sağmal hayvanlarına ve gebe düveleri sigortalatmak zorunda olduğunu kaydetti. Suiçmez, üreticilerin Aralık ayı içerisinde üreticilerin sigortalarını tamamlamaları gerektiğine ve son tarihin 1 Ocak olduğuna vurgu yaptı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, 15 Eylül’de ‘Sözleşmeli Üretimin Usül ve Esasları’ hakkında yayınladığı yönetmelikle birlikte üretici ile alıcı arasında yapılan sözleşmelerde ve şartlarında değişikliğe gitti. Yönetmeliğe göre, üreticinin destekten yararlanabilmesi için sütünü sattığı sağmal hayvanlarının ve gebe düvelerinin sigortalı olması şartı getirildi. Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak yürürlüğe giren yönetmeliği değerlendirdi.
‘ÜYELERİN ARALIK AYI İÇERİSİNDE SİGORTALARINI YAPTIRMALARI GEREKİYOR’
Üreticilerin destekten yararlanabilmek için Aralık ayı içerisinde hayvanlarının sigortalarını yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Suiçmez, mevcut sözleşmesi devam eden üreticilerin, 1 Ocak’a kadar destekten faydalanabileceklerini ifade etti. Suiçmez; “Bu yönetmelik aslında 15 Eylül’de yürürlüğe girdi. Bu, dar kapsamlı dedikleri bir sistem. Net rakamı biz de bilmiyoruz ama 260 ile 280 lira arasında yıllık bazda bir ücret. Neden 1 Ocak’a kadar yaptırılması gerek? Çünkü Edirne Süt Üreticileri Birliği’nin sanayicilerle sözleşmesi 1 Ocak’a kadar geçerli. Mevcut sözleşmesi devam eden üreticiler 1 Ocak’a kadar destekten faydalanabilecek. Yeni bir üye alımında ise o üye girdiği gibi hayvanlarını sigortalatması gerekiyor. Bunu duyurmaya uğraşıyoruz. Burada üreticilerimiz mutlaka Aralık ayı içerisinde dar kapsamlı dediğimiz sigortalarını yaptırmaları gerekiyor” dedi.
“ÜRETİCİLER SADECE SAĞMAL HAYVANLARINI VE GEBE DÜVELERİ SİGORTALATMAK ZORUNDA”
Suiçmez, üreticilerin sadece süt veren ve gebe düveleri sigortalatmak zorunda olduklarına vurgu yaparak; “Burada şu ayrımı yapmamız gerekiyor. Üreticiler sadece sağmal hayvanlarını ve gebe düveleri sigortalatmak zorunda. Diğer hayvanlarını yaptırma zorunluluğu yok. Süt desteklemelerinde bugüne kadar şöyle bir şey vardı; işletmedeki hayvan sayısına göre süt dökebiliyordunuz. Bunlar sistem üzerinde karşılaştırılıyor. Mesela bakanlık demiş ki, Holstein hayvan 32 litre süt verebilir. İşletmende 10 hayvanın varsa, 32 litre üzerinden süt dökebilirsin. Eğer bunun üzerine çıktıysan sizi sistemden atıyor ve destek alamıyorsunuz. Bu da onun gibi bir şey, mesela işletmede 30 hayvanın var, bunların kimisi daha buzağı niteliğinde veya gebe olmayan düveler. İşte bunları sigorta yaptırma zorunlulukları yok. Sadece sağmal hayvanları ve gebe düveleri yaptırmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
Üreticileri farklı sigorta acenteleri yerine Merkez Süt Üreticileri Birliği’nin sağlayacağı bir anlaşma ile üyelerin hayvanlarını TARSİM’e almak için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Suiçmez; “Bunun yanında 1 ayan beri merkez birliğiyle diyalog halindeyiz. Aralık 15’ine kadar bu işi ısrarla çözmeye bakıyoruz. Bütün üyelerimizi farklı sigorta acentelerine göndermek yerine merkez birliğinin yukarıda sağlayacağı bir anlaşmayla üyelerimizi mevcut hayvanlarının tamamını TARSİM’e almak için girişimimiz var ama henüz neticelenmedi. Henüz görüşme halindeyiz, umarım olur” diye konuştu.
‘SÜT ÜRETİM KOTASININ GELMESİ LAZIM’
TARSİM’e kayıtlı hayvanlar ile sağlıklı veri oluşabileceğini söyleyen Suiçmez, süt üretimine kota sisteminin gelmesi gerektiğini belirtti. Suiçmez; “Burada amaç; Türkiye’deki büyük ve küçükbaş hayvanlarının kayıt sisteminde sağlıklı bir veri oluşturmak. Bununla ilgili sağmal hayvanlardan daha sağlıklı veri alabileceğiz, yani mevcudumuzu ortaya çıkartabileceğiz. Bu şekilde olursa ileride hem sağmal hayvan varlığını anlayacağız hem de ileride faydalarını göreceğiz. Bu, bu işin birinci adımı. Bugüne kadar önüne gelen lastikçisi, benzincisi, petrolcüsü sisteme girip arz-talep dengesini bozuyordu. İstediği zaman sistemden çıktı arz-talep dengesini bozdu. Şimdi bunun arkasından süt üretim kota sistemi gelecek, bunun gelmesi lazım. Devlet bu sefer elindeki veriler sağlıklı olmadığı için bir projeksiyon, planlama yapmakta zorlanıyor” ifadelerini kullandı. Adem Batuhan SEVER