“Demir Atlı Adam” öğrencilerle bir arada
Bisikleti ile dünya turuna çıkıp, 122 bin kilometre yol katederek 68 ülkeye ziyarette bulunan “Demir Atlı Adam” lakaplı gezgin Gürkan Genç, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde öğrencilerle buluşarak, tecrübelerini aktardı. Türkiye’nin kendi kültürüne göre bisiklet yolları yapması gerektiğine vurgu yapan Genç, birçok ülkede gezerek tecrübe ettiği bisiklet yolları konusunda yetkililere seslenerek, kendisinden görüş almaya davet etti.
2012 yılında çıktığı dünya turunda bisikletiyle yaklaşık 122 bin kilometre katederek 68 ülkeyi ziyaret eden bisiklet gezgini “Demir Atlı Adam” lakaplı Gürkan Genç, Trakya Üniversitesi’ni ziyaret ederek, öğrencilerle bir araya geldi. Balkan Kongre Merkezi’nde gençlerle bir araya gelen Gürkan Genç, öğrencilerine deneyimlerini aktardı. Programda Genç’in seyahatleri esnasında çektiği fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisinin de gösterildi. Etkinliğe Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer, ETİSAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Özgün, Trakya Üniversitesi Bisiklet Topluluğu, öğrenciler ve engelli vatandaşlar katılım sağladı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer, Gürkan Genç’in hikayesiyle imkansızı gerçekleştirdiğinin altını çizerek; “Bugün gençlerimize hikayesi ve başarılarıyla örnek teşkil edecek ve yeni başarı hikayelerinin oluşmasına katkı sağlayacak, çok önemli bir konuğumuz bizlerle. Bisikletiyle, dünyayı gezen maceracı, amatör fotoğrafçı, konuşmacı ve girişimci Gürkan Genç’i üniversitemizde ağırlamaktan dolayı büyük bir gurur ve minnet duyuyorum. Bugün, yıllara ve yollara dayanan özel kariyer deneyimini, üniversite öğrencilerimizle, siz değerli gençlerle paylaşma fırsatı sunma fırsatı sundukları için kendisine teşekkür ediyor, bir kez daha hoş geldin diyorum. Hikayesiyle imkansızın olmadığını, keşfedip hayallerini gerçekleştiren, anlatmak için yaşayıp, gelecek için pedallayan ‘Demir Atlı Adam’ lakaplı Gürkan Genç’in konuk olduğu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Bu özel anın, bütün pozitif enerjisinin hayat boyunca üzerinizde olmasını temenni ediyorum” dedi.
ETİSAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Özgün, katılım sağlayan öğrencilere seslenerek, gençleri farklı kariyer sahibi insanlarla buluşturmak istediklerini belirterek; “Biz ticari bir yolculuk esnasında, üniversitelerle aile olduğumuzun bilincine oldukça uzun bir zaman önce vardık. Bu yolculuk esnasında da sizlerin mezuniyet sonrasında da kariyer ihtiyaçlarınızda, toplumun içerisinde çok farklı roller üstlenen, farklı kariyerlerle ilgili, sizlerin buluşmasının çok değerli olmasını istedik. Bu çalışmanın bir parçası olarak da çok önemli bir figürle, Gürkan Genç’le sizleri buluşturmak istedik. Ben de amatör olarak bisiklet sporcusuyum. Kariyer dediğimiz şey çok önemli kilometre taşlarından oluşuyor. Çok büyük bir emek, büyük bir heyecan duymak gerekiyor. Bu, bisikletin üzerindeyken yaşadığınız psikolojiyi, tecrübe ettiğiniz şeyleri gözlemlediğim anda, Gürkan’ın neler yapabildiğini daha iyi idrak ettim. Sonra dedim ki ‘bizimle üniversitelere gelir misin?’ sağ olsun, çok sıkışık bir programın içerisinde, hatta tekrar programına, kariyerine geri dönmesini erteleyerek, bizlerle üniversitelere gelme kararı aldı. Kendisine çok teşekkür ediyorum. İnşallah tekrar programa döner ve bizlerin sosyal medya üzerinden takip ettiği bir süper kahraman, süper bir Türk kahraman olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.
“ATALARIMIZIN, AT SIRTINDA ÇEKİK GÖZLE TERK ETTİĞİ DİYARLARA BADEM GÖZLE, DEMİR ATIMLA BİR TÜRK OLARAK GİTTİM”
Bisikletle Afrika’nın, Güney Amerika’nın, Avrupa ve Asya’nın birçok bölümüne seyahat ettiğini kaydeden “Demir Atlı Adam” lakaplı Gürkan Genç, yolculuğunun devamında Kuzey Amerika, Avustralya ve Güney Asya’ya gideceğini söyledi. Genç; “Bisikletle dünya turu, muazzam bir olay, henüz de bitmedi. Türkiye’ye gerekli vizeleri almaya geldim. Aslında 2012’de başladığım dünya turu seyahatimden öncesinde, yola çıktığım başka bir seyahatim var. 2010-2011 yıllarında Türkiye’den Japonya’ya bisikletle, İpek Yolu’nun tamamını kas gücüyle alan, ülkemizdeki ilk vatandaşım. Atalarımızın, at sırtında çekik gözle terk ettiği diyarlara badem gözle, demir atımla bir Türk olarak gittim. Lakabım da Türkiye’de “Demir Atlı Adam” olarak kaldı. O seyahatten sonra ‘bisiklet ile bu kadar yol alınabiliyorsa, neden dünya turu olmasın’ dedim ve 1 sene Türkiye’de hazırlıklar yaptım. 1 senenin sonunda da 9 Eylül 2012 tarihinde Ankara, İzmir, İstanbul, Edirne üzerinden bisikletle dünya turuna başlayarak, 2023 yılına kadar Türkiye’ye dönmeden Avrupa’nın tamamını, Afrika’nın birçok ülkesini, Ortadoğu’yu, Güney Amerika ve Orta Amerika’yı seyahatime devam ediyorum Amerika Birleşik Devletleri vizesini almak için şu anda Türkiye’ye geldim. Vizelerimi aldım, bu yılın sonunda 30 Aralık 2023’te tekrar geri dönüp, önümüzdeki 4 yıl boyunca Meksika, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Güney Asya olmak üzere 4 veya 5sene boyunca dünya turuna devam edeceğim. İnşallah kazasız belasız ülkeme geleceğim” diye konuştu.
Edirne’ye geldiğinde bisikletle küçük bir Yunanistan turu da yaptığını kaydeden Genç; “Daha önceden çok enteresan bir şekilde, Edirne’den Bulgaristan’a geçmiştim. Daha önce hiç Yunanistan’a gitmemiştim. Böylece yaklaşık 30 kilometre kadar, ilk defa Yunanistan’a girmiş oldum. Neden Yunanistan olmamıştı? Çünkü Bulgaristan, Romanya, Moldova, Ukrayna ve Rusya şeklinde bir rota çizmiştim. İleride, dünya turu bittikten sonra gideceğim Avrupa’da birkaç güzel ülke kalsın istedim. Yunanistan’da Avrupa’daki çok güzel ülkelerden biri. Hazır Edirne’ye gelmişken, bisikletim de yanımdayken, ‘Hadi Yunanistan’a gideyim’ dedim. Orada akşam yemeği yiyip, geri geldik. Güzel bir anı oldu” ifadelerini kullandı.
‘TÜRKİYE BİSİKLET KÜLTÜRÜ KONUSUNDA YOLUN BAŞINDA’
Türkiye’nin bisiklet kültürüne sahip ülkelerden biri olacağına emin olduğunu ifade eden Genç, Türkiye’nin biraz zamana ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı. Genç; “68 ülkeyi bisikletle gezdiğiniz zaman, 4 farklı kıtada bisiklet kültürüne sahip ülkeler var. Bunun sayısı da 28 ülke. Yani bisikleti kullanıyorlar, onunla ilgili yasalar, kurallar çıkarmışlar. 68 ülke içerisinde baktığınızda, sayı o kadar fazla değil. Türkiye, bu konuda daha yeni yeni adımlar atıyor. Ülkemizin, cumhuriyetin 100’üncü yılındayız. Bu işleri, kültürü ve eğitimi 100 yıl önce yapmış toplumlarla, Türkiye Cumhuriyeti içindeki bisiklet kültürünü karşılaştırmamamız gerekiyor. Çünkü olayın daha başındayız, zamana ihtiyacımız var. Türkiye’de son yıllarda bisiklet kullanımı artıyor, bu güzel bir şey. Farkındalık artıyor. Üniversitelerimiz içerisindeki topluluklar artıyor, öğrencilerin bisiklet kullanım alışkanlıkları artıyor, tur bisikletçiliği artıyor. Yani turizm bölgelerimizi, bisikletle keşfetmeler artıyor. Bisikletle gittiğiniz zaman etraftaki detaylara daha çok dikkat ediyorsunuz. Bunlar yavaş yavaş artıyor. O farklılıkların olma sebebi, bizim daha bu işlere yeni başlamamızdan dolayıdır. Ben, inanıyorum ki önümüzdeki 10 sene içinde bisiklet kullanımı, bisiklet kültürüyle alakalı olacak kanun, kurallar ve bisiklet yolları ülkemizde artacaktır” açıklamasını yaptı.
DEMİR ATLI ADAM, BİSİKLET YOLLARI İÇİN KENDİSİNDEN GÖRÜŞ ALMALARI YÖNÜNDE YETKİLİLERE ÇAĞRIDA BULUNDU
Genç, Türkiye genelinde bisiklet yolu çalışmalarının hız kazandığını dikkat çekerek, yetkililerine doğru bisiklet yolu yapımı konusunda kendisinden görüş almaları yönünde çağrıda bulundu. Genç; “Sadece bir şehir olarak bakmayalım. Türkiye genelinde bisiklet yolları çalışmalarında hız kazanılmış bir durum var. Ben, bisiklet kültürü olan tüm ülkelerde bisiklet kullandım, yollarını fotoğrafladım, eksiklerini görmüş biriyim. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak buradan sesleniyorum; ülkemizdeki belediyeler ve karayolları, bisiklet yolu yapımı konusunda görüşlerimi almak isterlerse her zaman kapım açıktır. Çünkü gezerken, gözlemleyerek, tecrübe ederek o ülkelerin yollarında pedal çevirmiş biriyim. Bu önemli bir deneyim, çünkü eksilerini ve artılarını tecrübe ederek görüyorsunuz. Hepsinin bir araya gelebileceği muhteşem yolları, bizim ülkemizde de inşa edebiliriz. Yerimiz var, sadece biz bu yolları Avrupa’dan almayalım. Çünkü Avrupa, kendi eğitim ve kültürüne göre yollarını yapıyor. Bizim, kendi kültürümüze ve dinamiklerimize göre bisiklet yollarını inşa etmemiz gerekiyor. Mavi boyalı değil, yolun sağından değil, bunlar için başka çözümler var” açıklamalarında bulundu. Adem Batuhan SEVER