DSİ’den yatırım açıklaması:
“238 tesis inşa ettik”
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Edirne’ye yaptıkları yatırımları açıkladı. Balta açıklamasında; “Edirne’ye 57 Milyar 598 Milyon 167 Bin 892 TL değerinde 238 tesis inşa ettik. Edirne’nin suyunu başarıyla yöneterek; toprağımıza bereket, enerjimize güç, üretimimize değer kattık. Edirneliler için daha çok çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
“DSİ’DEN EDİRNE’YE CAN SUYU”
Türkiye’nin sahip olduğu su ve sulama tesisleri sayesinde elde ettiği tarımsal ürünlerden dolayı kendi kendine yetebilen ülkeler arasında yerini aldığını açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “Böyle bir sürecin başarıyla atlatılmasının altında yatan en önemli etken ise ülkemizin sahip olduğu su potansiyeli ve yaptığı yatırımlardır” dedi.
Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, küresel ısınmanın etkisi ile suyun stratejik öneminin daha da arttırdığını ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Bununla birlikte suyun stratejik olarak yönetilmesi zorunluluğu da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle suya erişimin güvenli, kesintisiz ve arzu edilen miktarda sağlanabilmesi adına depolama tesisleri büyük önem taşımaktadır. Havza özelliklerine göre planlanan su depolama tesisleri, tüm sistemin sigortası olarak su çevriminin en önemli halkasını teşkil etmektedir. Bu tesisler kuraklık ve taşkın dönemlerinde hayati bir görev üstlenmektedir” diye konuştu.
Gelişen teknoloji imkânlarını sulama sistemleri ve taşkın koruma projeleriyle bölgedeki tarımsal üretimi desteklediğinin altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Yapay zekâ destekli sulama otomasyonu uygulamalarıyla tarımsal verimi artırırken su sarfiyatını azaltıyoruz. Asgari su kullanımıyla azami verimi elde etmek için en yeni teknolojileri de kullanmak suretiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Zira suyun olduğu yerde hayat vardır, bereket vardır, medeniyet vardır. Bu sebeplerle, Tarım ve Orman Bakanlığı çatısı altında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak, 100 yıllık tecrübe ve bilgi birikimimiz ile suya verdiğimiz önemden dolayı tabiri caizse parmakla gösterilen bir kurum olmanın gururunu yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.
“EDİRNELİ ÇİFTÇİLERİMİZİN EMEĞİ BEREKETLE BULUŞTU, 70 SULAMA TESİSİ İLE 710 BİN 430 DEKAR ARAZI SUYA KAVUŞTU”
Edirne’ye yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Kadim kültürümüzden gelen, ‘suyu kontrol ve sürdürülebilir kullanma’ anlayışımızı, modern tekniklerle birleştirip; son 22 yılda Edirne’ye inşa ettiğimiz 74 Sulama Tesisi ile 710 Bin 430 Dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık. Edirneli çiftçilerimizin emeği bereketle buluştu. Üretilen tarımsal ürünler, milletimize ve memleketimize fayda sağladı” açıklamasını yaptı.
Edirne’deki toprak yapısının ve iklim şartlarının üretime çok uygun olduğuna dikkat çeken DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Coğrafi ve iklimsel özellikleri büyük bir özveriyle değerlendiren çalışkan Edirneliler için; son 22 yılda, 57 Milyar 598 Milyon 167 Bin 892 TL’lik yatırım yaparak 238 adet tesis inşa ettik. Edirne’de son 22 yılda hizmete aldığımız 3 Baraj, 2 Gölet ve 2 adet yer altı depolaması ile 36 Milyon Metreküp su depolama hacmine ulaştık” ifadelerine yer verdi.
“EDİRNE’DE 2 BARAJ VE 9 GÖLETTE ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR”
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “Edirne’nin su kaynaklarını değerlendirmek için yeni depolama tesisleri inşa ediyoruz. Şu anda 2 Baraj ve 9 Göletin yapım çalışmaları devam ediyor. Bu depolamaların tamamlanması ile 28 bin 160 Dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz. Kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak gördüğümüz depolama tesislerimizde depolayacağımız ‘bir damla suyun dahi’ israf edilmeden çiftçilerimize ulaşması için mücadele ediyoruz. Son 22 yılda Edirne’ye inşasını tamamladığımız 3 İçmesuyu ile birlikte 329 bin 755 kişinin İçmesuyu ihtiyacını karşılayacak, yıllık 20.05 milyon m³ İçmesuyu temin ediliyor. 3 Atıksu Arıtma ve Atıksu Kolektör Hattı tesislerimiz ile yıllık toplam 22.266 m³ su arıtılması sağlanmaktadır” dedi.
“TOPLULAŞTIRMA VE TARLA İÇİ GELİŞTİRME İLE SAĞLANAN FAYDALAR ÇİFTÇİMİZİ MEMNUN EDİYOR”
Edirne’de toplam 2 Milyon 80 Bin 400 Dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Edirne ilinde Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 9 adet proje tamamlanarak, 2 Milyon 80 Bin 400 Dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Edirne’de 98 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırma hizmetlerinden faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinden faydalanan çiftçilerimizin memnuniyetini takip ediyoruz. Bir zamanlar bu projelere ‘önyargı’ ile yaklaşan çiftçilerimiz, başarılı uygulamaları ve toplulaştırmanın faydasını gördükçe, teşekkürlerini iletiyorlar. Sahadan aldığımız bu geri dönüşler doğrultusunda yeni projeler üretmeye devam ediyoruz ” diye konuştu.
Çalışmaların devam edeceğini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “DSİ olarak Gökten inen her damla rahmeti yer üstünde ve yer altında takip ederek ülkenin ve milletin hizmetine sunmaya devam edeceğimizi” belirterek ‘kullandığımız her damla suyu son damlasıymış gibi kullanmamız’ tavsiyesiyle sözlerimi noktalıyorum” şeklinde konuştu. Haber Merkezi