“Eczanelerin ayakta kalması için bu kar oranı yeterli değil”

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, geçtiğimiz günlerde ilaçlara yüzde 25 oranında zam yapıldı. Yapılan zammın hem vatandaşlar hem de eczacılar için çözüm olmadığını söyleyen Eczacı Şükrü Ciravoğlu, ilaç piyasasındaki dengeyi yakalamak için öncelikle kademeli kar oranı uygulamasının günün şartlarına göre güncellenmesi gerektiğini söyledi.
Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’ı 8 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Alınan karar göre ilaçlara yüzde 25 zam yapıldı. Buna göre ilaçların depocuya satış fiyatının 100 TL’ye kadar olan kısmı için eczacı kârı yüzde 25’ten yüzde 28’e, 100-200 TL arasında olan kısmı için yüzde 16’dan yüzde 18’e ve 200 TL üstünde kalan kısmı için yüzde 12’den yüzde 13’e çıkarıldı. Yapılan zammın vatandaşlar açısından zorlayıcısı olduğunu söyleyen Eczacı Şükrü Ciravoğlu; “Vatandaş açısından bakıldığında tercih edilen bir durum değil. Ama ekonomideki kötü gidişat, döviz kurundaki ve maliyetlere yansıyan artışlar nedeniyle zorunlu bir durum oldu” dedi.
“ZAMMIN ARDINDAN PİYASADA OLMAYAN İLAÇLAR YENİDEN ÜRETİLMEYE BAŞLANDI”
Yapılan zammın ardından bazı ilaçların yeniden üretilmeye başlanmasının olumlu olduğunu belirten Ciravoğlu; “Sağlık Bakanlığı, ilaç fiyatının belirlenmesinde esas alınan euro karşılığı döviz kurunu yüzde 25 arttırarak çözüm buldu. İlacı fiyatlandırmak için belirlenen sabit kur değeri var. Onun yüzde 25 artması bütün ilaç fiyatlarının yüzde 25 artması anlamına geliyor. Üretimdeki ve bazı ilaçların piyasadaki yokluk sıkıntıları kısmen bu şekilde giderilmiş oldu. Olmayan ilaçlar yavaş yavaş üretilip piyasaya verilmeye başlandı” diye konuştu.
Eczacıların ise yapılan zam karşısında olumlu etkilenmediğini, asıl çözümün kademeli kar oranlarının sürekli güncel tutulması olduğunu vurgulayan Ciravoğlu; “Eczacılar açısından bakıldığında da hiç tercih edilen bir durum değil. Keşke hiç gerek olmasa, hiç zam yapılmasa. Ama eczanelerde kademeli kar oranı uygulanıyor. 2009 yılında güncelmiş olan 2004 yılında yayınlanan ilaç fiyat kararnamesi ile belirlenmiş bir tablo. Bunun güncellenmesi maalesef 2009 yılı haricinde yapılmamış durumda. Buradaki kademeli kar oranlarında ilaçların fiyatları arttıkça eczacıların karları düşmektedir. Dolayısıyla her zam gelişinde ilaçlar bir üst kademeye geçtiğinde bunların karları otomatikman düşmektedir” açıklamasını yaptı.
“ECZANELERİN KAPANMAYA DOĞRU GİTMESİ MAALESEF KAÇINILMAZ BİR SON”
Diğer yandan artan maliyetler karşısında düşen kar oranlarından dolayı yakın zamanda birçok eczanenin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını da öngören Ciravoğlu; “Eczane karları bugün itibariyle gerçek değeriyle yüzde 6-7 gibi oranlardadır. Bu kar oranlarıyla eczane boyutundaki bir işletmenin ayakta kalması çok zor. Kalabilen kendi kaynaklarından destekleyebildiği kadar işletmesini destekleyecek gibi gözüküyor. Ama bunu destekleyemeyecek çok fazla meslektaşımız var. Bu durumda eczanelerin kapanmaya doğru gitmesi maalesef kaçınılmaz bir son gibi duruyor. Acilen kararnamenin günün koşullarına göre güncellenmesi ve değerlendirmelerin yeniden yapılması gerekiyor. Fiyatlardan önce eczaneciler için kademeli kar oran konusudur” şeklinde konuştu. Damla GÖÇ