EDAK’tan rezerv alan vurgusu
Saraçlar Caddesi’ne kurulan stantta bir araya gelen Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) üyeleri, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 24’üncü yıl dönümünde vatandaşları bilgilendirdi. Açıklamalarda bulunan EDAK Başkanı Serhad Ceylan, olası bir İstanbul Depremi’nde Edirne’nin altyapısı hazır rezerv bölgeleri olması gerektiğini vurguladı. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır ise tarım bölgelerinin afet senaryosunda kullanılmak üzere imara açılması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
17 Ağustos 1999 gecesi yaşanan Marmara Depremi’nin 24’üncü yıl dönümünde bir araya gelen EDAK üyeleri, Saraçlar Caddesi’ne kurulan stantta vatandaşları bilgilendirdi. Yapılan etkinliğe Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, EDAK Başkanı Serhad Ceylan ve EDAK üyeleri katıldı. Etkinlikte açıklamalarda bulunan EDAK Başkanı Serhad Ceylan, olası bir İstanbul depreminde, Edirne’nin önemini dile getirdi. Gönüllü sayılarının 100’ü aştığını belirten Ceylan, Edirne’nin olası depremlerde seferber olabilmesi için, STK’lar ve kamu kurum ve kuruluşları ile bir araya gelerek toplantı ve tatbikat yapılması gerektiğini ifade etti. Ceylan; “6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş’taydık. EDAK ekibi ile sıkı çalıştık. Bu hayatının gerçeğinin orada olduğunu, daha da yakından gördük. Daha önce de Van depremini görmüştük. Bu deprem maalesef ki bize doğru geliyor. İstanbul’da beklenen büyük deprem. Yarın öbür gün meydana gelebilecek herhangi bir felakette o bölgeye gidecek yardımlar ve müdahaleler konusunda, en donanımlı ekiplerin bir arada olması gerektiği en önemli şehirlerden bir tanesi Edirne. Edirne’nin çok acil olarak bu konuda, kendi yapılanmalarını gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları, belediyeler, bu işin partisi yok hepimizin bir arada olması gerekiyor. Kahramanmaraş depreminden sonra katılımlar arttı. Gönüllü sayımız 100’ü aşkın durumda. Hala daha eğitimlerimiz devam ediyor. Valimiz de yeni değişti. Yeni Valimiz de bu konularda yetkili bir kurumdan geliyor. Kendisi de geldikten sonra hep beraber, bundan sonraki süreçte nasıl hareket etmemiz gerektiği konusunda bir araya gelip, Edirne’deki bütün STK’lar, kamu kuruluşları ile bir masa başı toplantısı, hatta bir tatbikat ile artık bu işin tatbikatını yapmamız gerekiyor” dedi.
‘ACİLEN ALTYAPISI BİTMİŞ REZERV ALANLARIN YAPILMASI LAZIM’
Olası İstanbul depreminde, Edirne’de alt yapısı hazır rezerv alanlar yaratılması gerektiğinin altını çizen Ceylan; “İstanbul’da meydana gelebilecek büyük bir afetten sonra, Edirne’nin böyle bir yükü nasıl taşıyacağını siz hesap edin. Bu konuda acilen Edirne’ye, uluslararası yardımların yönlendirilmesiyle ilgili, ayrıca o bölgeden gelecek göçlerin karşılanması ile ilgili alt yapısı bitmiş rezerv alanların yaratılması gerekiyor. Biz bunu Kahramanmaraş’ta yakından gördük. İnsanlar büyük sıkıntılar yaşadılar. O insanların afet bölgesinden acilen çekip alınması gerekiyor. Yoksa afet bölgesinde kurtarma ekipleriyle bir arada olduklarında, gerçekten çok büyük sıkıntılar yaratabiliyor. Edirne ve Kırklareli gibi şehirlerde acilen alt yapısı bitmiş rezerv alanların, ne olursa olsun, konteyner kent kurulabilecek gibi alanların acilen yapılması şart. Edirne’deki yapı stoklarının acilen gözden geçirilmesi şart. Edirne’de EDAK gibi başka kurtarma ekipleri de olabilir, bütün arkadaşlarımız, hepimiz bir arada ortak çalışmalar, planlamalar yapmak zorundayız. Çünkü bu bölgeden gidecek ekipler afete uğramamış, gerçekten donanımlı ekipler olacaktır. Bu konuyla ilgili zaten yabancılar, başka ülkelerin kurtarma ekipleri bunu daha şimdiden görüyorlar ve EDAK’la çalışma yapmak istedikleriyle ilgili taleplerde bulunuyorlar. Önümüzdeki günlerde yabancı ekiplerle de çalışmalarımız olacak” açıklamasını yaptı.
‘EDAK’IN YER SORUNU İLE İLGİLİ UMARIM GELİŞMELER OLUR’
EDAK’ın yer sorunu olduğunu belirten Ceylan, konuyla ilgili bir an önce adım atılmasını beklediklerini dile getirdi. Ceylan; “Birçok arkadaşımız EDAK’a katıldı. Varsa katılmak isteyen, kendinde sorumluluk hisseden, lütfen buyursun bize başvursun. EDAK’ın bir yer problemi var. Daha önceki yerimize bir AVM yapıldı. Daha sonra Edirne Belediyesi bir alan gösterdi ve orada bize bir bina yapıldı. Belediye Başkan Yardımcımızla da bu konuyu görüştük. Herhalde bundan sonraki süreçle ilgili, umarım gelişmeler olur ve bütün bu gönüllüleri bir arada eğitebileceğimiz, Edirne Belediyesi ve kamu kurumlarıyla ortak olsun, çalışabileceğimiz alanlar yaratmamız gerekiyor. Bu konuda da en büyük görevin Edirne Belediyesi’ne düştüğünü tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“OLASI BİR DEPREMDEN SONRAKİ GÜN, EDİRNE’NİN NÜFUSU 1 MİLYON”
Ceylan, olası İstanbul depreminin ardından Edirne’nin nüfusunun 1 milyona ulaşabileceğine dikkat çekerek; “Kırklareli ve Edirne’de konteyner kent projesini, yeni gelen valimiz ile birlikte kurabiliriz. İlgili şehirde sadece pansuman tedavisi yapılabilir. Bölgede gördük. Acilen 1 milyon metrekare altyapısı bitmiş bir alan olması gerekiyor. Oraya yardımlar, müdahaleler, hepsi buradan koordine edilebilir. Olası bir depremden sonraki gün, Edirne’nin nüfusu 1 milyon. Edirne Belediyesi nasıl baş edebilir? Buna hazırlık yapılması lazım” ifadelerini kullandı.
“KIRKLARELİ VE EDİRNE’NİN DEPREM KONTEYNERİ OLMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUM”
Türkiye’nin ilk Afet İşleri Müdürlüğü kuran belediyelerinden birinin Edirne Belediyesi olduğuna dikkat çeken Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, olası afet senaryolarında çalışmaların Afet Müdürlüğü’nden koordine edileceğini belirtti. Çakır; “Olası bir İstanbul depreminde Trakya’nın tamamına, Marmara bölgesini bir bütün olarak kabul edersek, olası depremde oluşturulacak konteyner kentlerin yerleri Edirne ve Kırklareli olacaktır. Bunun bilinciyle çalışmalıyız. İstanbul kendi içerisinde destek verecek noktalara tabi ki bu konteyner kentleri kurabilir buna uzmanlar karar verecektir. Depreme karşı daha dayanıklı bölgeler olarak Kırklareli ve Edirne’nin deprem konteyneri olması gerektiğine inanıyorum. Edirne Belediyesi olarak Türkiye’de ilk Afet İşleri Müdürlüğü’nü kuran belediyelerden birisiyiz. Bazı ihtiyaçları ve koordinasyonu belediye olarak bu müdürlüğümüz bünyesinde yapmaya başladık. Önce kendilerine bir mekan sağlayıp, çalışma ortamı yaratarak, bütün faaliyetleri yerelde bu müdürlüğümüz tarafından koordine edeceğimizi bildirmek isterim” açıklamalarında bulundu. Çakır, tarım arazilerinin olası afet senaryosunda konteyner kent kurabilmek için imara açılması yönünde çalışmaların başladığını ifade ederek; “Biz bu bölgelerimizin imara açılması ile ilgili çalışmalarımızı başlattık. Tarım arazilerinin imara açılması, Toprak Koruma Kurulu’nun büyük ovanın usulüne göre yürür. Şu an Toprak Koruma Kurulu’nun gündeminde, plan yapma için müsaade istedik. Görüşülüyor, Edirne’nin zaten daralmış olan imarını açmak için de deprem için de felaketler için hazırlanmak için de umarım bu görüşler alınarak, çalışmalar mevzuat içerisinde yürütülür. Hazırlıklar başladı. En az 2 yıldır biz bunun için çalışıyoruz” diye konuştu.
AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da kurulan standı ziyaret ederek, EDAK üyelerine düzenledikleri etkinlikten dolayı teşekkür etti. EDAK Başkanı Serhad Ceylan’ın yer konusundaki şikayetlerini de dinleyen Aksal, konu hakkında yardımcı olacağını ifade etti. Adem Batuhan SEVER