Edirne Barosu’ndan ‘gözaltı’ tepkisi

Edirne’de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreci protesto etmek için 22 Mart tarihinden gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Avukat Merve Demir ve 16 kişinin gözaltına alınmıştı. Edirne Barosu yönetimi ve baroya bağlı avukatlar da bugün adliye önünde gözaltı kararını protesto etti. Avukatlar adına konuşma yapan Edirne Barosu Başkanvekili Aygün Ulubey Ergüden; “Bu tür müdahaleler, sadece özgürlükleri ihlal etmekle kalmamakta, aynı zamanda toplumsal barış ve güvenliği tehdit etmektedir” dedi.
Edirne’de, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla sonuçlanan gözaltı sürecini protesto etmek için, 22 Mart tarihinde gerçekleştirilen yürüyüş eyleminin ardından, aralarında Edirne Barosu mensubu Av. Merve Demir’in de bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı. Söz konusu gözaltıların ardından Edirne Barosu da bugün Edirne Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirerek, duruma tepki gösterdi. Çok sayıda avukatın yanı sıra, Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Cenk Ergüden ve Ertuğrul Tanrıkulu, CHP Edirne İl Gençlik Kolları Başkanı Özgür Hata ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de açıklamaya katılarak destek oldu. Avukatlar adına açıklamayı Baro Başkanvekili Aygün Ulubey Ergüden yaptı.

‘MENSUBUMUZA GÖZALTI, TÜM SAVUNMA MESLEĞİNE YAPILAN BİR SALDIRIDIR’
Gözaltına alınanların, Anayasa’nın en temel demokratik haklarından biri olan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını kullandığını ifade eden Ergüden; “2911 sayılı kanuna muhalefet gerekçesi ile mensubumuz Av. Merve Demir ile 16 vatandaşın göz altında tutulması hukuk devleti ilkesine ve insan haklarına açıkça aykırıdır. Hiç bir gerekçe ile anayasal hakların kullanılması engellenemez. Ayrıca, avukatların, hem savunma hem de hakların korunması noktasında toplumun güvence mekanizmalarından biri olduğu da gözetildiğinde, Anayasa ile güvence altına alınan haklarını kullanmak da başta olmak üzere her türlü baskıdan bağımsız olmalıdır. Mensubumuza yönelik gerçekleştirilen bu gözaltı işlemi, sadece bireysel bir hak ihlali değil, aynı zamanda tüm savunma mesleğine yapılan bir saldırıdır” şeklinde konuştu.

‘DERHAL SERBEST BIRAKILMALARINI TALEP EDİYORUZ’
Ergüden, hukuk devleti ilkeleri gereği, hiçbir kişinin, sadece düşünceleri için keyfi bir şekilde gözaltına alınamayacağına vurgu yapan Ergüden; “Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanan meslektaşımız üç gündür gözaltında tutulmaktadır. Bu tür müdahaleler, sadece özgürlükleri ihlal etmekle kalmamakta, aynı zamanda toplumsal barış ve güvenliği tehdit etmektedir. Bu sebeple, derhal gözaltına alınan mensubumuz Av. Merve Demir ile birlikte gözaltına alınan tüm kişilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Ayrıca, bu tür hak ihlallerinin bir daha yaşanmaması için hukukun üstünlüğüne olan inancımızı her zaman koruyarak, bu tür olayların karşısında duracağımızı ve hak mücadelesini savunmaya devam edeceğimizi ve bu olayın da sonuna kadar takipçisi olduğumuz kamuoyuna duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.
Adem Batuhan SEVER



