Edirne Kırmızısı Resmi Gazete’de !

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre Edirne Gülü ve Kırmızısı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulmasına karar verildi. Yayımlanan yönetmelikte merkezin amaçlarına, faaliyet alanları belirtildi. Yayınlanan yönetmeliğe göre Trakya Üniversitesi, Edirne Gülü ve Kırmızısının tanıtımı ve bilimsel çalışma amaçlı olarak seminer, panel, çalıştay, konferans, sempozyum ve kültürel amaçlı gösteri bahçeleri, tarla ve hasat günleri, teknik geziler düzenlemek, konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışı diğer kurumlarla iş birliği yapmak, paydaşlara danışmanlık hizmetleri sunabilecek.

Edirne Gülü ve Kırmızısı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle kurulmasına karar verildi. Yönetmelikte, merkezin amaçları ve faaliyet alanlarına da yer verildi.

KÖKBOYA’DAN BOYA, GÜL SUYUNDAN YAĞ ÜRETİLECEK

Yayımlanan yönetmelikte göre merkezin amaçları şu şekilde yer aldı; “Günümüzde kaybolmuş Edirne Gülü ve Edirne Kırmızısı ile ilgili bilgileri ve tarihi kayıtları ortaya çıkarmak. Edirne Gülü ve Edirne Kırmızısını şehrin kültürüne, ekonomisine ve turizmine kazandırmak için çalışmalar yapmak, bitkilerin botanik, genetik ve kimyasal özelliklerini tanımlamak.  İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Edirne Gülü ve Kırmızısını kamuoyuna tanıtmak, boyar maddeler, uçucu yağ, antioksidan ve fenolik bileşikler gibi kimyasal komponentlerin analizlerini yapmak, gülden gülyağı, konkret, gülsuyu ve benzeri ürünler üretmek, kökboyadan boya üretmek, boya kimyası ve boyama teknikleri konularında araştırma ve uygulamalar yapmak, bu materyallerden kozmetik, gıda, sağlık, tekstil ve benzeri alanlarda yeni ürünler geliştirmek. Bölgede kökboyanın ve yerel güllerin durumu ve yayılışı ile ilgili çalışmalar yapmak, bölgede kaybolma tehlikesi altındaki yerel gülleri toplamak ve koruma altına almak. Edirne Gülü ve kökboyanın çoğaltılması, ıslah edilmesi ve yetiştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak.”

GÜL KOLEKSİYONU VE KÖKBOYA GEN BAHÇESİ OLUŞTURULACAK

Merkezin faaliyet alanlarının da bildirildiği yönetmelikte şunlar yer aldı; “Edirne Gülü ve Edirne Kırmızısının ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi için bilimsel araştırmalar yapmak. İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Edirne Gülü ve Kırmızısının tanıtımı ve bilimsel çalışma amaçlı olarak seminer, panel, çalıştay, konferans, sempozyum ve kültürel amaçlı gösteri bahçeleri, tarla ve hasat günleri, teknik geziler düzenlemek, konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışı diğer kurumlarla iş birliği yapmak, paydaşlara danışmanlık hizmetleri sunmak. Edirne Kırmızısı renk tonunu ortaya çıkarmak ve sürdürülebilir bir renk tonu geliştirmek, bunun için yöntem ve reçete hazırlamak. Edirne Kırmızısı ve Edirne Gülü ile ilgili genetik kaynakların ve ürünlerin tescillenmesi için çalışmalar yapmak. Yurt içi ve yurt dışında benzer konularda faaliyet gösteren kuruluşlarla karşılıklı bilimsel iş birliği yapmak. Üniversitenin ilgili bölüm ve programlarındaki derslere çalışma alanı ve materyal sağlamak. İlgili mevzuat hükümleri kapsamında ulusal veya uluslararası toplantı, gezi ve kurs gibi etkinlikler düzenlemek, gerekli durumlarda bu kurslar ile ilgili sertifikalar vermek. Edirne Gülü ve Kırmızısı ile ilgili konularda eğitim çalışmaları ve araştırma projeleri yürütmek. Gül ve kökboya yetiştiriciliği ve ıslahı konularında çalışmalar yapmak. Edirne ve çevresindeki yerel güllerin ve kökboya popülasyonlarının belirlenmesi ve korunması ile ilgili çalışmalar yapmak. Yerel gül koleksiyonları ve kökboya gen bahçeleri oluşturmak, araştırma ve uygulamalarda kullanmak için fidan ve fide üretimi yapmak.İlgili mevzuat hükümleri kapsamında yağ gülü ve boyar madde üretimi yapmak isteyen kişi ve kuruluşlara destek olmak, danışmanlık hizmetleri vermek, çoğaltma materyali temininde yardımcı olmak. Sağlık, gıda, kozmetik ve tekstil alanlarında gül ve Edirne Kırmızısı ile ilgili ticari değer taşıyan yeni ve farklı ürünler geliştirmek. İlgili mevzuat hükümleri kapsamında ulusal ve uluslararası araştırma destek programlarına projeler sunmak.”

Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!