Edirne Saray Mutfağı ve Osmanlı Helvaları kitap halinde

Edirne Olgunlaşma Enstitüsü tarafından, Edirne’nin Rumeli ve Osmanlı döneminden bu yana olan lezzetlerinin derlendiği ‘Edirne Saray Mutfağı’ ve ‘Osmanlı Helvaları’ adlı kitaplar okuyucuyla buluştu. Oluşturulan kitapların tanıtımı için Deveci Han Kültür Merkezi’nde program düzenlenerek, kitapların içeriğinde bulunan yemek, içecek ve tatlılardan katılım sağlayanlara ikram yapıldı.
Edirne’nin Rumeli ve Osmanlı dönemlerinden bu zamana kadar olan lezzetleri, Edirne Olgunlaşma Enstitüsü tarafından ‘Edirne Saray Mutfağı’ ve ‘Osmanlı Helvaları’ adlı kitaplarda derlendi. Çoğu tarifin ve yapılışlarının mevcut olduğu kitapların tanıtımı için Deveci Han Kültür Merkezi’nde program gerçekleştirildi. Yapılan programa katılım sağlayan Edirne Valisi Yardımcısı Ercan Çiçek, Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, kurum müdürleri ve vatandaşlara saray lezzetlerinden olan Dane-i yeşil, Ballı Mahmudiye, Fodula ekmeği, Helva-i hakani, Sultan helvası ve Gül şerbeti hem tanıtıldı hem de ikram edildi.

Eski dönemdeki tariflerin kitaplarda buluşmasının önemli bir değer olduğunu söyleyen Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İlknur Çelik, Osmanlı saray mutfağının çok zengin ve çeşitli olduğunu söyledi. Çelik; “Edirne Olgunlaşmaya olarak yürüttüğümüz ‘Edirne Sarayı mutfağı’ temasının çıktısı olarak meydana gelen, gastronomi tarihimiz açısından çok önemli bu iki kitabı sizlere sunuyor olmak tarifsiz bir gurur ve mutluluk. Kurumumuzun misyon ve vizyonu çerçevesinde tarihi ve kültürel değerlerimizi gün yüzüne çıkartmak, günümüzde ve gelecekte yaşatmak amacıyla ortaya çıkan projemiz kapsamında Osmanlı mutfağını, özelinde de Edirne sarayı mutfağını araştırarak tariflere ulaştık. Bu tarifleri mutfak ve atölyemizde uygulayarak tanıttık. Literatür taraması ve akademik araştırmalarla çoğu unutulmuş, bazıları günümüzde bilinen reçeteleri bir araya getirerek anlamlı bir çalışmayı imza attık. Yazılı kaynakların çok kısıtlı olması nedeniyle zorlu geçen bu süreçte, Osmanlı sarayı mutfağının ne kadar özel, zengin ve çeşitlilik barındıran bir mutfak olduğuna tanık olduk. Böylelikle yürüttüğümüz projenin önemini bir kez daha anlamış bulunduk. Kitaplarımızın araştırma, yazma, redaksiyon ve tasarımında yer alan, ayrıca kitaplardaki tarifleri yıl boyunca uygulayarak sizlerin beğenisine sunan öğretmen ve usta öğreticilerimizi tebrik ediyor, huzurlarınızda kendilerine yürekten teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Edirne Saray Mutfağı kitabının içeriğinde ise Orta Asya ve Selçuklularda Yemek Kültürü, Osmanlı Saray Mutfağı, Edirne Saray Mutfağı olmak üzere üç ana başlık halinde sınıflandırılarak, hepsinin kendine özgü adap ve hususları ele alındı. Kitabın devam eden kısmında kolaylık olması için ise yine çorbalar, etli yemekler, pilavlar ve dolmalar, unlu gıdalar, turşular, içecekler ve tatlılar olmak üzere bilgi verici şekilde hazırlandı ve sınıflandırıldı. Hazırlanan bu kitapta toplam 51 tarif yer alıyor.
Osmanlı döneminde çok önemli bir yere sahip olan ve kültürel bir değer olduğu düşünülerek hazırlanan ‘Osmanlı Helvaları’ adlı kitapta ise 31 adet helva tarifi ve görselleri yer alıyor.
Oluşturulan kitapların basımı bugünden sonra başlanacak ve Olgunlaşma Enstitüsü’nden alınabilecek.
Stajyer Muhabir Nedim ETİĞ




