‘Edirne, Türkiye’nin ihtiyacını karşılamaya aday’
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle Edirne Valiliği tarafından kurulacak olan Ari Damızlık Düve Üretim Merkezi projesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Edirne Valisi Yunus Sezer’in öncülüğünde çalışmaların başladığını ifade ederek; “Trakya aşırı hastalıklardan ari bir bölgedir. Bu bölgede damızlık üretimi yapıp Türkiye’nin damızlık ihtiyacını karşılamaya aday olabiliriz” dedi.
ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Edirne Valiliği tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle Edirne’de kurulacak olan Ari Damızlık Düve Üretim Merkezi projesiyle ilgili, Edirne Ahval Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.
‘TÜRKİYE’NİN DAMIZLIK İHTİYACINI KARŞILAMAYA ADAY OLABİLİRİZ’
Trakya Bölgesi’nin, hayvanlardaki aşırı hastalıklardan ari bir bölge olduğunu ifade eden Öztürk; “Ari damızlık üretim merkezini 2014 yılından beri gündeme getiriyoruz. Rakamlara baktığımızda yurt dışından yıllık 90 bin ile 110 bin adet hayvanın getirildiğini gördük. Trakya aşırı hastalıklardan ari bir bölgedir. Bu bölgede damızlık üretimi yapıp Türkiye’nin damızlık ihtiyacını karşılamaya aday olabiliriz. Tarım bakanının geldiği toplantıda bu durumu kendisine tekrar açtık. Öncesinde sayın valizimle görüşme gerçekleştirdik. Bu proje vali beyin de çok hoşuna gitti. Vali beyin liderliğiyle bu projeyle ilgili çalışmalar başladı” dedi.
‘BORSA’NIN KONTROLÜNDEN SONRA SERTİFİKA VERİLECEK’
Öztürk, Edirne Ticaret Borsası’nın söz konusu proje kapsamında getirilecek olan hayvanların kalitesini kontrol edeceğini belirterek; “Borsa, bu projede damızlık üretimi yapacak kişilerin, üretim sürecindeki sertifikasyon sürecinde yer alıyor. Sertifikasyon programında yurt dışından gelen hayvanların yüksek kalitede olmasından, bunların bakım şartları, tohumlanırken hangi tohumların kullanılacağı, damızlık kalitesi noktasında, kontrol süreci yapıldıktan sonra sertifika vereceğiz. Bu sertifika ile satılan hayvanlar normal bir damızlığa göre çok daha değerli olacaktır. Yurt dışından hayvan ticareti konusunda da Edirne Ticaret Borsası’nın bir iştiraki üzerinden, bu işi maliyetine yapacağız. Herhangi bir kar elde etmeden, yurt dışından hayvan seçimiyle ilgili kısımda da refakat edeceğiz” şeklinde konuştu.
‘SAĞLAM BİR TEMEL OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR’
Proje kapsamında damızlık düve üretimi sağlanırken, bir yandan da süt üretimi yapılacağını kaydeden Öztürk; “Buraya çok iyi hayvanları getirmemiz gerekiyor ki bu materyalimizi bu sürecin temeli gibi düşünmeliyiz. Temel sağlam olursa bina da çok sağlam bir şekilde devam edecektir. Hayvanlar üretildikten sonra, damızlık materyalinin satışıyla ilgili internet ortamında mezatlar düzenleyeceğiz. Borsanın yaptığı iş; canlı hayvan borsası, Türkiye’nin ilk canlı hayvan borsasıdır. Damızlık satışında da buradaki tecrübelerimizi kullanarak, fiziki satışlarla beraber dijital satışlar da gerçekleştireceğiz. Bizim içim ari olması da ayrı bir avantaj. Damızlık üretimi yapılırken aynı zamanda süt üretimi de yapılacaktır. Ari işletmelerden çıkan sütleri işleyerek yurt dışına satışıyla beraber önü açılacaktır. Bu proje Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak, kendi kendine yetebilmek, yurt dışına bir şekilde döviz göndermemek adına çok önemli bir adımdır” diye konuştu.
‘BOŞ İŞLETMELERE ARİLİK STATÜSÜ’
Öztürk, mevcut aile işletmelerinin ari üretim yapabilmesi için, o işletmede hali hazırda hayvan bulunmaması gerektiğini açıkladı. Öztürk; “Bir aile işletmelerinin, mevcut işletmelerinin değerlendirilmesi var. Bir de organize hayvancılık bölgesinde bu işi yapılması var. Şu anda mevcut işletmelerin arilik statüsüne girebilmesi için bu işletmelerin boş olması gerekiyor. İçeride hayvan olduğunda bu hayvanların kontrolünün yapılması gerekiyor. Bu arilikle ilgili olan bir süreçtir. Bununla ilgili süreci hızlandırmak için boş işletmeleri Tarım İl Müdürlüğü üzerinden talepler alındı. Bu talepler değerlendirildi. Tedarik edeceğimiz ilk etaptaki ilk hayvan sayısı oluşturuldu. Birinci konu o hayvanlar geldiğinde bir yerde karantinaya alacağız. Karantina süreci bittikten sonra bu boş işletmelere gönderdiğimiz zamanda arilik süreci başlamış oluyor” ifadelerini kullandı.
MERADA ‘ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGESİ’ SEÇENEĞİ
Değerlendirilen seçeneklerden birinin de ‘organize hayvancılık bölgesi’ olduğunu ifade eden Öztürk; “İkinci konu ise organize hayvancılık bölgesi kurulmasıdır. Burada birkaç mera üzerinde değerlendirme yapılıyor. Mera da Tarım Bakanlığından organize hayvancılık bölgesi kurumasıyla ilgili izinler alındıktan sonra 50-100-150-200 sağmal gibi projeler ya da ortaklık yapısıyla oluşmuş daha büyük işletmeler kurularak, burada da ari damızlık hayvan üretimi yapılacak. Elbette bu bir süreç. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan arazi temini, gerekli altyapının yapılmasıyla ilgili iştirakin oluşturulması gibi süreçler var bir taraftan da onlarla ilgili çalışmalar devam ediyor” açıklamasını yaptı.
Adem Batuhan SEVER