Edirne’nin ahileri şedlerini kuşandı
Edirne‘de yılın ahisi seçilen 50 yıllık kadın kuaförü Şükran Çetin ile 61 yıllık yorgancı Ali Bıyık, bugün gerçekleştirilen törenle şedlerini kuşandı. Törende konuşan Edirne’nin ilk kadın ahisi 50 yıllık kadın kuaförü Şükran Çetin, yaşadığı mutluluğu ve gururu dile getirerek; “Edirne’de ahilikte seçilen ilk kadın olmak beni çok mutlu etti. Madem biz hanımlar aldık bu bayrağı, bundan sonra uzun süre ilerleteceğiz” dedi.
Edirne’de Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında, bugün kentteki bir düğün salonunda şed kuşanma töreni gerçekleştirildi. Kentte yılın ahileri seçilen 50 yıllık kadın kuaförü Edirne’nin ilk kadın ahisi Şükran Çetin (72) ile 61 yıllık yorgancı Ali Bıyık (72), şedlerini kuşandı. Törene Edirne Valisi Yunus Sezer, CHP Edirne Milletvekili Baran Yazgan, Lalapaşa Belediye Başkanı Zafer Sezgin Geldi, İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, kurum, kuruluş, oda ve birlik temsilcileriyle esnaflar katılım sağladı. Edirne’nin ilk kadın ahisi olan Şükran Çetin’e şedini İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu giydirirken, Edirne Valisi Yunus Sezer ve Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz de Ali Bıyık’a şedini giydirdi.
‘ALDIĞIMIZ BAYRAĞI UZUN SÜRE İLERLETECEĞİZ’
Edirne’de 51 yıldır kuaförlük yapan Şükran Çetin, yılın ahisi seçilmekten dolayı yaşadığı mutluluğu ve gurur duyduğunu dile getirdi. Çetin; “Ahilik Haftası dolayısıyla bu yıl ahiliğe seçilmiş olmak bana çok büyük gurur verdi. Başkanlarıma çok teşekkür ediyorum. Almanya’da uzun yıllar bu mesleği öğrendim, okudum ve çalıştım. Edirne’ye geldikten sonra Halk Eğitim ve Çıraklık Eğitim Merkezi’nde uzun yıllar usta öğretici olarak görev aldım ve birçok kalfa, usta yetiştirdim ve bundan büyük gurur duyuyorum. Hele ki şimdi öğrencilerimi şimdi salonlarını açmış, çalışırken görünce bunlar bana çok büyük mutluluk veriyor. Kuaförlük mesleğinde 51 yıldır çalışıyorum ve halen çalışmaktayım. 72 yaşındayım, gençlerle çalıştığım için dinç kaldım. Edirne’de ahilikte seçilen ilk kadın olmak beni çok mutlu etti. Madem biz hanımlar aldık bu bayrağı, bundan sonra uzun süre ilerleteceğiz” şeklinde konuştu.
Yılın ahisi yorgancı Ali Bıyık da, yılın ahiliği unvanının kendisine verilmesinden dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Bıyık; “Bizleri bu göreve layık gören herkese teşekkür ediyorum. Halen Edirne’de 38 seneden beri yorgancılık faaliyetini yürütüyorum. Biraz heyecanlı olduğum için kusuruma bakmayın, herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
‘BU GELENEĞİN İÇERİSİNDE BİR RUH VAR’
Edirne Valisi Yunus Sezer ise ahilik geleneğinin yaşatılmasının öneminin altını çizdi. Sezer; “Bizi biz yapan, millet yapan ve bu millet yapma anlayışıyla bir medeniyet inşa ettiğimiz bir ahilik geleneğini de yeniden hatırlama, aslında söz olarak birbirimize çok söylediğimiz ahlak, paylaşma, dayanışma, cömertlik sözlerinin gerçekten de esnafların içerisinde ve toplum içerisinde tekrar hatırlanması ve gerçekten yaşatılmasına bu toplantılar vesilesiyle kendimize bir kez daha hatırlatmak üzere buradayız. Ahilik, 1200’lü yıllardan başlamış ve halen daha devam eden bir gelenek. Bu geleneğin içerisinde aslında bir ruh var. Aynı zamanda bir denetim mekanizmasıyla bu ruhun devam ettirilmesi ve toplumun inşa edilmesi adına çok önemli bir anlayış ortaya koyuluyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından yılın ahileri Şükran Çetin ve Ali Bıyık ile yılın kalfası Muhammet Turan ve yılın çırağı Seyfettin Tut’a plaket ve ödülleri takdim edildi.
Adem Batuhan SEVER