Eğitim-İş’ten okul taşımalarına ‘plansızlık’ tepkisi

Eğitim-İş Edirne Şubesi, depreme dayanıksız okulların yenileme sürecinden kaynaklı plansız okul taşımalarının hem eğitim kalitesini düşürdüğünü hem de öğrencileri mağdur ettiğini belirterek, Edirne Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi’nin 1. Murat Anadolu Lisesi’ne taşınmasının iki okulu da zor durumda bıraktığını vurguladı. Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, “Eğitim öğretim başlamışken, bu plansızlığın bedelini neden öğrenciler ödüyor? Aynı bölgedeki okullarda bulunan bölümler hiçbir hazırlık yapılmadan birleştiriliyor, buna da ‘tasarruf’ adı veriliyor. Çocuklarımızın geleceğinden, eğitiminden, imkânlarından tasarruf etmek hangi akla ve hangi vicdana sığar?” dedi.
Eğitim-İş Edirne Şubesi, kentte depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verilen okul binaları ile meslek liselerindeki plansız bölüm birleştirmelerinin öğrencilere ciddi mağduriyetler yaşattığını belirterek kapsamlı bir açıklama yaptı. Basın açıklamasına Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, Şube Sekreteri Olcay Dal ve şube yöneticileri katıldı. Açıklamada hem meslek liselerindeki altyapı sorunları hem de Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi’nin (EYBAL) taşınması sürecindeki aksaklıklar gündeme taşındı.

‘EĞİTİMDEN TASARRUF HANGİ VİCDANA SIĞAR?’
Şube Başkanı Nedim Zobar, bazı meslek liselerinde bölümlerin başka okullara taşınmasının derslik yetersizliği nedeniyle öğrencileri zor durumda bıraktığını ifade etti. Eğitimden tasarruf yapılmasına tepki gösteren Zobar, “Eski okullarında atölyeleri, akıllı tahtaları ve gerekli tüm donanımlarıyla ders yapan bilişim bölümü öğrencileri, taşındıkları okulda koridorlardan dönüştürülmüş sınıflarda eğitim görmek zorunda bırakıldı. Eğitim öğretim başlamışken, bu plansızlığın bedelini neden öğrenciler ödüyor? Aynı bölgedeki okullarda bulunan bölümler hiçbir hazırlık yapılmadan birleştiriliyor, buna da ‘tasarruf’ adı veriliyor. Çocuklarımızın geleceğinden, eğitiminden, imkânlarından tasarruf etmek hangi akla ve hangi vicdana sığar?” ifadelerini kullandı.
Zobar, ayrıca deprem riski nedeniyle boşaltılan Süheyl Ünver Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin, Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasında sıkışık şekilde eğitim gördüğünü hatırlatarak, “Meslek liseleri birleştiriliyor, Anadolu liseleri birleştiriliyor; peki mevcudu düşük ve imkânları yeterli imam hatip liseleri neden birleştirilmiyor?” diye sordu.
‘YIKILAN OKULLARDA SÜREÇ NEDEN İLERLEMİYOR?’
Kentte yıkılan okullarla ilgili sürecin şeffaf yürütülmediğine dikkat çeken Zobar, Trakya Birlik İlkokulu’nun taşınmasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen yeni binanın hâlâ tamamlanmadığını söyledi. Şükrüpaşa Mahallesi’nde yapımı süren 100. Yıl İlkokulu’nun da bu eğitim öğretim yılına yetiştirilemediğini belirten Zobar, “Vali Fahri Yücel İlkokulu’na taşınan öğrencilerin mağduriyeti sürüyor. Daha önce yıkılan Gazi İlkokulu, Meriç İlkokulu ve Mimar Sinan Ortaokulu’nun yerine tek bir okul bile yapılmadı. Bu nedenle pek çok öğrenci evlerinden uzak okullara gitmek zorunda kaldı ve devamsızlık gibi ciddi sorunlar ortaya çıktı. Edirne’de deprem etüdü yapılmış okullar hangileri? Güçlendirme veya yıkım kararı alınan okullar konusunda hangi çalışmalar yürütülüyor? Veliler ve kamuoyu bu süreç hakkında mutlaka bilgilendirilmelidir” dedi.
‘MODERN VE KAPSAMLI BİR ÖĞRETMENEVİNE İHTİYAÇ VAR’
Zobar, Edirne’deki Öğretmenevi’nin yalnızca Turizm Otelcilik Lisesi’nin uygulama otelinin dönüştürülmüş hali olduğunu vurgulayarak, kente modern ve kapsamlı bir öğretmenevi kazandırılması gerektiğini söyledi. “Mevcut bina temiz ve uygun fiyatlı bir konaklama sunsa da Edirne’ye yakışan, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinliklere imkân tanıyan, restoranı, kafeteryası, kuaförü ve farklı hizmet alanları olan çağdaş bir Öğretmenevi olmalıdır” dedi.

‘HEM EYBAL HEM 1. MURAT ÖĞRENCİLERİ MAĞDUR EDİLDİ’
EYBAL’da öğretmenlik yapan Eğitim-İş Şube Sekreteri Olcay Dal, EYBAL’ın yıllardır bitmeyen sorunlarla uğraştığını anlattı. Dal, “Edirne Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi’nin başına gelmeyen kalmadı. Önce adı değişti, ardından pandemi nedeniyle sınavsız öğrenci alındı. Geçtiğimiz yıl proje okulu öğretmen atamalarında kadronun yüzde 60’ı değişti. Şimdi de başka bir okulun üzerine taşındı” dedi.
İki okulun aynı binayı kullanmasının büyük sorunlar yaratacağını söyleyen Dal, “Nasıl ki evimize komşumuz taşınsa yaşam düzenimiz bozulur, burada da aynısı yaşanıyor. Hem 1. Murat öğrencileri hem de EYBAL öğrencileri mağdur edildi. 2017’den bu yana defalarca okul yıkıldı ama yerine yenileri yapılmadı. Bu saatten sonra biz öğretmenler olarak yeni öğretmenevi değil, yeni okul istiyoruz. Varsa kaynak, öncelik eğitimin altyapısı olmalıdır” diye konuştu.

‘EYBAL’IN GELECEĞİNİ YAKINDAN İZLEYECEĞİZ’
Olcay Dal, EYBAL binasının akıbetini takip edeceklerini vurgulayarak, “Okulun yerine ne yapılacak? Arsa başka bir amaçla mı değerlendirilecek yoksa aynı yere yeni bir Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi mi inşa edilecek? Bu sürecin şeffaf yürütülmesini talep ediyoruz. En kısa sürede yeni okul yerinin belirlenmesini, inşaatın başlamasını ve öğrencilerimizin kendi binalarına kavuşmasını istiyoruz” dedi.
Adem Batuhan SEVER



