‘Emeklilerin ilaç ödemelerinde desteğe ihtiyaçları var’

İlaçlarda eşdeğer bandının yüzde 5’e düşürülmesiyle birlikte ilaç fiyatlarında çok ciddi farklar çıktığını kaydeden Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, en yaygın ilaç kullanan kesim olan emekli vatandaşların ilaca ulaşımda desteğe ihtiyaçları olduğuna vurgu yaptı.

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ilaçlardaki eşdeğer ilaç bandının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesiyle, ilaca erişim sağlamak isteyen vatandaşların ceplerinden çıkan ücretin arttığına dikkat çekti.

‘İLAÇLARDA ÇOK CİDDİ FİYAT FARKLARI ÇIKMAYA BAŞLADI’

Vatandaşların ilaca erişebilecek ekonomik rahatlığa ulaşabilmesi için, eşdeğer bandının tekrardan yukarıya çıkarılması gerektiğinin altını çizen Kılıçcıgil; “İlacın bulunabilirliği çok önemli bir konu ama en az bunun kadar önemli olan bir konu da ilaca ulaşılabilirlik. Vatandaşlarımızın bu ilacı alabiliyor olmaları lazım. Özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eşdeğer bandını yüzde 5’e düşürmesiyle beraber ilaçlarda çok ciddi fiyat farkları çıkmaya başladı. Vatandaşımızın bunu alabilecek ekonomik rahatlığa ulaşması lazım. Türkiye’nin ekonomik gerçekliğini hepimiz yaşıyoruz. Bu ekonomik gerçeklikte bu yükün vatandaşımızın omzundan bir miktar alınması gerekiyor bugün. O nedenle de bu eşdeğer bandının daha önce olduğu gibi tekrar biraz daha yukarı çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu eşdeğer bandında, fiyat farkı çıkartmayan depoların da elinde bulunmuyor. Yani vatandaş ‘ben ilacıma fiyat farkı çıkartmıyorum’ dediği bir ilaç da olsa depolarda olmadığı için alamıyor, o ilacı almak için para ödemek zorunda kalıyor. Bu sebeple muhakkak olarak buna da bir el atılması lazım. Muhakkak vatandaşımızın ilaca erişiminin, ekonomik olarak da rahatlatılması gerekiyor” dedi. 

‘600 – 700 LİRA GİBİ FİYAT FARKLARI VAR’

En yaygın ilaç kullanan emekli vatandaşların, mevcut ekonomik durumda ilaç fiyatlarından yana da dertli olduğunu ifade eden Kılıçcıgil; “Yaklaşık 600 – 700 liralar gibi fiyat farklarından bahsediyoruz. İlaç kullanımın da yoğun olarak kullanıldığı yer emekli kesimi. Bu sebeple onların muhakkak ve muhakkak ekonomik anlamda ilaca ulaşımlarında desteğe ihtiyaçları olduğu çok açık. Bugün emeklilerin bu anlamda sıkıntıda olduğunu dile getirebiliriz. Bu fiyat farkı bandı yüzde 30’la başladı, sonra yüzde 10’a çekildi, şimdi yüzde 5’e çekildi. Bugün yüzde 5 çok da kabul edilebilecek bir şey değil, çok ciddi fiyat farkları çıkıyor” şeklinde konuştu. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!