Erkıran; ‘Engelli çocuklar yeterli eğitim alamıyor’

Engelli çocukların nitelikli eğitime erişimine yönelik sorunlarına dikkat çeken Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Edirne Kent Konseyi Çocuk Çalışma Grubu Üyesi Gülsüm Erkıran; “Tüm çocukların nitelikli eğitim alma hakkı vardır. Buna rağmen engelli çocuklar, fiziksel eğitim mekânlarının ve ders materyallerinin erişilebilir olmaması, kalıp yargılar, kimi öğretmenlerin engelli öğrencileri eğitim ortamına eşit dâhil edebilme konusunda yeterli bilgi, beceri ve kaynağa sahip olmaması gibi sorunlar nedeniyle nitelikli eğitime erişememekte ve yeterli eğitim alamamaktadırlar. Eşit ve kapsayıcı eğitim ortamının sağlanması için farklılıklar hak temelli bir yaklaşımla ele alınmalıdır” dedi.
Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Edirne Kent Konseyi Çocuk Çalışma Grubu Üyesi Gülsüm Erkıran, 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Engelli çocukların nitelikli eğitime erişimde yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Erkıran, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Bugün, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinin kabul edildiği gün. 1992 yılında Birleşmiş Milletlerin kararı ile 3 Aralık ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak kabul edilmiştir.
Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin amacı, engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik ve temin etmek ve insanlık onuruna saygıyı güçlendirmektir. Sözleşmede Taraf Devletler, engelliliğe dayalı herhangi bir ayrımcılık yapılmaksızın bütün engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinin tam olarak hayata geçirilmesini sağlama ve güçlendirme sorumluluğu altındadır.
Engelli bireylerin temel insan hakları başta olmak üzere, eşit yurttaşlar olarak yaşamın her alanında bütünüyle etkin şekilde var olmalarına olanak sağlayacak bu düzenleme ve uygulamaların hayata geçirilmesi için politikalar üretmek ve önleyici tedbirleri almak; kamu idaresi için bir zorunluluktur. Bu zorunluluk, Özel Sektör dediğimiz işyerleri ve işletmeleri de kapsamaktadır.
Yetişkin engelli bireylerin insan onuruna yaraşır, özgür, eşit ve bağımsız bir yaşama sahip olabilmeleri için, çocuk yaşlarından itibaren önlerindeki engellerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu nedenle, temelde eşit haklarla doğan engelli çocukların, hayatın içinde eşit yaşayabilmesi; çocukluk dönemine özgü, çocuğun özel durumunun merkeze alındığı, hekimin yanı sıra çocuk gelişim uzmanı, dil ve konuşma terapisti, fizyoterapist, ergoterapist, psikolog, hemşire, sosyal hizmet uzmanı gibi profesyonellerin ekip olarak çalıştığı ve çocukların farklı alanlardaki farklı kapasitelerinin arttırılması ile toplumsal katılımlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmasıyla mümkün olacaktır. Bu alanda hizmet veren merkezlerin sayısının arttırılması ve iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması için merkezi ve yerel yönetimlerin kararlı ve sürdürülebilir çalışmalar yapması önemlidir.
Tüm çocukların nitelikli eğitim alma hakkı vardır. Buna rağmen engelli çocuklar, fiziksel eğitim mekânlarının ve ders materyallerinin erişilebilir olmaması, kalıp yargılar, kimi öğretmenlerin engelli öğrencileri eğitim ortamına eşit dâhil edebilme konusunda yeterli bilgi, beceri ve kaynağa sahip olmaması gibi sorunlar nedeniyle nitelikli eğitime erişememekte ve yeterli eğitim alamamaktadırlar.
Eşit ve kapsayıcı eğitim ortamının sağlanması için farklılıklar hak temelli bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Öğrencilerin, farklı özelliklere ve ilgi alanlarına sahip çocukların tümünün haklardan yararlanmada eşit olduğunu öğrenmelerinde, ‘herkes farklı, herkes eşit’ anlayışının yaygınlaşmasında çocuk haklarına dair bilgi ve farkındalıklarının erken yaşlarda artırılması büyük önem taşımaktadır.
Engelli çocukların eğitimi konusunda kapsamlı eğitim alan öğretmenlerin bilinçli ve hassasiyetle öğrencilere yaklaştıklarından kuşkumuz yok. Kaynaştırma sınıfındaki öğretmenler kadar okullarda çalışan diğer öğretmenler, idareciler, hizmetli v.b. personelin de tek bir öğrenci dahi olsa farkındalık kazandırılması zorunludur.
Engelli öğrencilerin okullarda bir sorun kaynağı olarak görülmemesi için öğretmenler, öğrenciler kadar ailelerin rolü de çok önemlidir. Eğitim dönemi başlarken engelli öğrencinin velisi, ebeveynleri ve diğer çocukların aileleriyle rehber öğretmenin eşliğinde iletişim kurularak engellilik durumu, çocukların eşit eğitim hakları, akran zorbalığını engelleyici bilgilerle birlikte okul dışında yapılacak konuşmalarda ve değerlendirmelerde özenli olunması hususlarında yapılacak bir çalışma sınıftaki ilişkilerin daha sağlıklı sürdürülmesini sağlayacaktır. Aileleri sürece dâhil etmek, yapmayı planladığınız çalışmalarla ilgili bilgi vermek ve onların onayını ve katkısını almak hem etik boyutuyla hem de başarıya ulaşmak için çok önemlidir.
Bugün, yetkililer engellileri kutlayacak ve sağladıklarını düşündükleri bir arpa boyu yol için methiyeler düzüp alkış bekleyecekler. Sizlerle birlikte Edirne Çocuk Hakları Derneği ve Edirne Kent Konseyi Çocuk Çalışma grubu olarak önceliğimiz, Çocuğun Üstün Yararını esas alarak çocukların engelsiz bir yaşam sürmelerini sağlamaya çalışmaktır.”
Haber Merkezi



