Esnaftan Belediye Önünde Tepki: Ulus Pazarı Kapatılmasın | Edirne Ahval Gazetesi

Esnaftan Belediye Önünde Tepki: Ulus Pazarı Kapatılmasın

Ulus Pazarın kapatılmasına tepki gösteren bir gurup esnaf Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Pazarın kapatılmasına tepki gösteren gurup adına basın açıklaması yapan  Ulus Pazarı ve Çarşı Bölgesi Esnafları adına Yağmur Islattı Aydın,  Edirne Ulus Pazarı’nın kapatılması, yalnızca birkaç tezgâhın kaldırılması değildir. Bu karar; Edirne’nin ticaret hayatını, turizmini, sosyal yaşamını ve şehir kültürünü doğrudan etkileyecek, uzun vadede telafisi mümkün olmayan büyük bir kayıp anlamına gelmektedir” diye ifade etti.

WhatsApp Image 2026 01 16 at 14.23.01 1 | Edirne Ahval Gazetesi
Esnaftan Belediye Önünde Tepki: Ulus Pazarı Kapatılmasın | Edirne Ahval Gazetesi

Aydın, bazı pazarcı esnafının ise, pazarın kapatılmasını istemediğini ancak basın acıkmasına imzalı destek verdiği kaydetti. Aydın, esnaf odası başkanlarına da tepki göstererek, şuan neden yanımızda yosunuz dedi.

Pazarın , sadece alışveriş yapılan bir alan değil; Edirne’nin nabzının attığı, şehrin ruhunun hissedildiği, yerli ve yabancı turistlerin Edirne’yi “yaşayan bir şehir” olarak deneyimlediği çok özel bir merkez olduğuna dikkat çeken Aydın, “Ulus Pazarı; yıllardır Edirne’nin merkezinde, Saraçlar Caddesi başta olmak üzere tüm çarşı bölgesini ayakta tutan, yüzlerce esnafa geçim kapısı olan, binlerce vatandaşın günlük ihtiyaçlarını karşılayabildiği hayati bir yaşam alanıdır. Bu pazar, sadece alışveriş yapılan bir alan değil; Edirne’nin nabzının attığı, şehrin ruhunun hissedildiği, yerli ve yabancı turistlerin Edirne’yi “yaşayan bir şehir” olarak deneyimlediği çok özel bir merkezdir. 

Ulus Pazarı’na gelen her vatandaş, sadece pazar esnafına değil; Saraçlar Caddesi’ndeki mağazalara, çarşı içindeki küçük işletmelere, kafelere, lokantalara, otellere ve ulaşım sektörüne de doğrudan katkı sağlamaktadır. Bu pazar, şehir ekonomisinin görünmeyen ama en güçlü lokomotiflerinden biridir.

Ulus Pazarı’nın, hiçbir alternatif oluşturulmadan kapatılması, şehir merkezinde yaşayan binlerce insanı pazarsız bırakacak; esnafı, vatandaşı ve şehir ekonomisini mağdur edecektir. Ulaşımı zor, şehir merkezinden kopuk, sosyal hayattan uzak bir alana taşınması ise Ulus Pazarı’nı fiilen işlevsiz hale getirecek; hem esnafın hem de halkın kaybı olacaktır.

Ulus Pazarı’nın çarşı içinde kalması zorunluluktur

 Çünkü:Şehrin yaya yoğunluğu bu bölgede toplanmaktadır.

Turist hareketliliği Saraçlar Caddesi ve çarşı hattında gerçekleşmektedir.

Küçük esnafın ayakta kalabilmesi bu akışa bağlıdır.

Ulus Pazarı, şehir merkezinin ticari dengesini koruyan temel unsurdur.

Pazarın merkezden koparılması, çarşının yavaş yavaş sessizleşmesine neden olacaktır.

Ulus Pazarı kapatıldığında:

Saraçlar Caddesi ve çarşı esnafı ciddi müşteri kaybına uğrayacak, birçok küçük işletme ayakta kalmakta zorlanacaktır.

Şehir merkezindeki otellerin doluluk oranları düşecek, turizm gelirleri azalacaktır.

Kafeler, lokantalar, yeme–içme işletmeleri ve ulaşım sektörü doğrudan ekonomik daralma yaşayacaktır.

Yerli ve yabancı turistlerin Edirne’ye gelme motivasyonu azalacak, şehrin tanıtımına ve marka değerine büyük zarar verilecektir.

Şehir merkezinde yaşayan binlerce vatandaşın gidebileceği ulaşılabilir bir pazar alanı kalmayacaktır.

Bizler; Edirne esnafı ve Edirne halkı olarak, bu konuda yetkilileri, pazar esnafını ve ilgili tüm tarafları yeniden bir araya gelmeye, ortak akılla ve şehrin menfaatleri gözetilerek çözüm üretmeye davet ediyoruz. Bu şehir masa başında değil, sahada yaşayan insanlarla birlikte yönetilmelidir.

Ulus Pazarı kapatılamaz. Edirne’nin kalbine dokunmayın. Bu pazar yaşamalıdır. ”

Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu