ETUS’a zam

Edirne Belediye Meclisi toplantısından ETUS’a zam kararı çıktı. Alınan yeni karara göre, öğrenci binişlerine zam yapılmadı fakat tam indi-bindi ücretine yüzde 15 zam yapılarak ücret 26 lira 45 kuruş olarak güncellendi. Öte yandan ETUS’un ücretsiz olarak taşıdığı 65 yaş üzeri, gaziler ve engellilerin her biniş ücretinin yüzde 50’sinin Edirne Belediyesi tarafından karşılanmasına karar verilirken, her öğrenci binişi için ETUS’a 2 lira 45 kuruşluk destek verilmesi de kararlaştırıldı.
Edirne Belediye Meclisi’nin Nisan ayı olağan toplantısı, bugün Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın başkanlığında gerçekleştirildi. Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturumda 4’ü gündem dışı olmak üzere toplamda 26 madde görüşülerek karara bağlandı. Görev süresi dolan komisyonlara yeni üyelerin seçildiği toplantıda, kent içi ulaşım ETUS minibüslerinde yüzde 15’lik zam yapıldı.

ZAM, OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
Toplantıda, geçtiğimiz ayın birleşiminde Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen ETUS’a destek ve ulaşım zammı konusu görüşüldü. Konuyla ilgili komisyonun aldığı kararlar meclisin onayına sunulurken, AK Parti ve MHP’nin ret oylarına karşın CHP grubunun kabul oylarıyla ETUS’a 3 aylık destek ve zam kararı, oy çokluğuyla kabul edildi. Karara göre 23 lira olan ETUS sivil binişler, yüzde 15’lik zamla 26 lira 45 kuruşa yükseltildi. Öğrenci tarifesine ise zam yapılmadı.
65 YAŞ ÜZERİ BİNİŞLERİN YARISI BELEDİYEDEN, ÖĞRENCİ BİNİŞLERİNDE 2 LİRA 45 KURUŞ DESTEK
Komisyonun kararında, sıkça tartışılan ETUS’larda 65 yaş üzeri vatandaşların ücretsiz binişleri için de ETUS’a destek kararı alındı. ETUS’un ücretsiz olarak taşıdığı 65 yaş üzeri, gaziler ve engellilerin her biniş ücretinin yüzde 50’sinin Edirne Belediyesi tarafından karşılanmasına karar verildi. Ayrıca, her öğrenci binişi için ETUS’a 2 lira 45 kuruşluk destek verilmesine de karar verildi.

ETUS İLGİLİ KANITLANMIŞ ŞİKAYETLERE YAPTIRIM
Kararla ilgili ek bilgileri de paylaşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Engin Yağcılar, ETUS şoförleriyle ilgili şikayetlere de dikkat çekti. Yağcılar; “ETUS’ta ilgili plaka, ilgili şoför hakkında yapılan haklı şikayetin somut delillerle ispatlanması durumunda, bu araç bu ayki destekten mahrum kalacak. Bu tutum ve davranışlar bir ay içerisinde 3 kere tekrarlanırsa, araç plakası 3 aylık gelir desteğinden tamamen mahrum kalacak” dedi.
Öte yandan ETUS’a kredi kartıyla binişler 30 lira, Karekod ile binişler ise 32 lira olarak belirlendi.

‘ŞEHİRDE BARIŞI SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ’
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın kararla ilgili değerlendirmede bulunarak, şehirde ETUS şoförleriyle vatandaş arasındaki barışı sağlayacak bir karar olduğunu ifade etti. Gencan Akın; “Hem 65 yaş üzerimiz üzülmesin hem de esnafımız mağdur olmasın diye, komisyonumuzla beraber karar alarak bu binişlerin yüzde 50’sini ödemek kaydıyla hem esnafımızın mağduriyeti ortadan kalkacak, yaklaşımları vatandaşa değişecek, hem de şehirde bu anlamda barışı sağlamış olacağız. Öğrenci kardeşlerimizin de yükünü alarak, zam yapmadan, aradaki 2.45’lik farkı da bizler karşılayacağız. Bu kararın hem Edirnelilerin, hem öğrencilerin hem de esnafın yanında duran bir karar olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
ÖĞRENCİ SERVİS ÜCRETLERİNDE ARTIŞ
Diğer yandan yine geçtiğimiz ay gerçekleştirilen toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen, kentteki öğrenci ve personel servisi tarifelerinde ilgili artış talebi de görüşüldü. Komisyonun kararıyla öğrenci servislerinde; 0-3 yaş 1.890 lira, 3-6 yaş 2.250 lira, 6-10 yaş 2.610 lira, 10-15 yaş 2.880 lira, 15 kilometreyi aşan her kilometre için 60 lira, rehber olması gereken araçlarda tarifenin üzerine eklenecek ücret ise 630 lira olarak açıklandı.
BELEDİYE ENCÜMENİ VE İHTİSAS KOMİSYONLAR BELLİ OLDU
Toplantıda, 1 yıllık görev süreleri dolan ihtisas komisyonu üyeleri ve belediye encümen üyeleri de yeniden belirlendi. Yeni dönemde 1 yıl boyunca komisyonlarda ve belediye encümeninde görev yapacak olan isimler şu şekilde belirlendi:
Encümen Üyeliği: Asım Uyguner, Nedim Mercan, Ömer Kutlu
Plan ve Bütçe Komisyonu: İsmail Bilgi, Engin Yağcılar, Necamettin Attay
Cadde ve Sokak İsimleri Komisyonu: Engin Çoğal, Duygu Şener, İsmail Uzun
Hukuk Komisyonu: Engin Yağcılar, Yusuf Kereci, Hasan Aygün
Kadın Aile ve Çocuk Komisyonu: Nurcan Pektaş, İlknur Özcan, Mukaddes Sibel Yıldırım
Ulaşım Komisyonu: Semih Çınar, Bedrettin Kapu, Hasan Aygün
Deprem ve Doğal Afet Komisyonu: Serhat Ceylan, Engin Çoğal, İsmail Uzun
İmar Komisyonu: Cenk Ergüden, Mehmet Muranlı, Ezgi Yetkiner
Tarım ve Hayvancılık Komisyonu: İsmail Sancakçavuşu, Engin Çoğal, Sergen Kuru, Osman Recai Koçaşlı, Yusuf Tekden
Adem Batuhan SEVER



