‘Fakir bakkala, zengin bankaya borçlanıyor!’
Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, Ramazan ayında, bayrama yakın yapılan bir Osmanlı hayrı olan zimem defteri kapatma için bakkallara gelen vatandaşların olduğunu söyleyerek, bu gibi hayırların daha da çoğalması gerektiğini vurguladı. Diğer yandan kenar mahallelerdeki vatandaşların kredi kartı kullanmadıkları için bakkala, ekonomik durumu yüksek olan mahallelerde ise vatandaşların kredi kartı kullanarak bankalara borçlandıklarını söyledi.
Bir Osmanlı geleneği olan zimem defteri kapama işlemi yani veresiye defteri kapatma işlemi için bakkallar aracılığıyla vatandaşların borçlarının kapatıldığını söyleyen Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör; “Ramazan ayında veresiye defteri kapatma geleneği çok eski ve çok önemli bir gelenek. Belli bir zaman içerisinde ihtiyacını karşılamış fakat borcunu ödeyemediğinden dolayı çok zor günler geçiren komşularımız var. Dolayısıyla bu mübarek ramazan ayının başlamasıyla daha önceki yıllarda da olduğu gibi bizim odamıza müracaat eden ekonomik durumu iyi olan arkadaşlarımıza biz veresiyesi olan bakkallara yönlendiriyoruz. Gidip veresiye defterinde yazan miktarı da görüyor ve bakkal da onun gözünün önünde hesabı kapatıyor. Bu çok önemli bir olay. Belki bakkalın karşısında borcu olan vatandaşımız çok zor durumda kalıyor. Bu manada mübarek ramazan ayında çok hayırlı bir iş olduğunu düşünüyorum. Geleneklerimizi de sürdürmüş oluruz” diye konuştu.
Diğer yandan kenar mahalledeki vatandaşların bakkallara ekonomik durumu iyi olan mahallelerdeki vatandaşların ise banka borçlandığını belirten Yaşagör; “Bizim bakkal esnafımız faizsiz finans kurumu gibi çalışan bir esnaf. Bu günkü ekonomik şartlara baktığımız zaman bankalarda günlük faizlerin dahi olduğu bir dönemde aylık, bazen de 3 aylık veresiyeyle vatandaşımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Edirne Merkez’de ve merkez köylere bağlı olan esnaf dahil 400-450 aralığında yalnızca bakkal olarak çalışan üyemiz var. Ekonomik durumu yüksek olan mahallelerimiz de daha çok kredi kartı kullanıyorlar. Kenar mahalle dediğimiz dezavantajlı mahallelerimizde de kredi kartı kullanımı az olduğu için daha çok veresiye yazdırıyor” dedi. Damla GÖÇ AKYÜZ