Girişimciler için 31 Aralık son tarih…
Haberlerini yapmıştık ama ben köşemde özellikle yazmak ve son bir kez daha hatırlatmak istedim KOSGEB oluşturduğu e- Akademi sistemi sonrasında yüz yüze eğitim ile alınmış olan Uygulamalı Girişimcilik Sertifikaları 31 Aralık 2020 tarihinde son buluyor. Bu sertifikalar ile hibe programlarından yararlanamayacaksınız. Bunun yerine hayalindeki projeyi hayata geçirmek isteyen girişimciler artık uzaktan eğitim alabilecek. Çünkü girişimcilik eğitimini sanal ortama taşıdı. Yaşadığımız bu sıkıntılı süreçte birçok girişimci iş fikrini tekrar gözden geçirdi. Kovid-19 bizleri eve kapatınca bir bakıma online hayatımızda iş fikirleri ve projelerde yer değiştirdi.
Bu güne kadar birçok projeye imza attım. Yeni yıldan sonrada inanıyorum ki online eğitimlerden alınan sertifikalarla bir çok insanımıza yol gösterir farklı iş kolları içinden değişik projeler yaratırım.
Online eğitimler ile ilgili bilgi almak için KOSGEB’in internet sitesine girebilir ve inceleyebilirsiniz. Geçen yıl değişen hibe programlarında gerçekten önemli değişiklikler yapılmıştı. Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’nı yürürlüğe koyan KOSGEB, imalatçı ve teknoloji tabanlı girişimcilere 370 bin TL’ye kadar destek vermeye başlamıştı. KOSGEB, kendi işinin patronu olmak isteyen geleneksel girişimcilere de 60 bin TL’ye kadar destek sağladı.
En büyük değişikliği ise sınıflarda örgün eğitim gibi verilen yüz yüze eğitimi online hale getirdi. Artık eğitim almak için internet üzerinden e-Devlet’e giriş yaparak uzaktan eğitim portalına ulaşabiliyorsunuz.
KOSGEB’in sitesinden bir alıntı yaparak tüm ayrıntıları size yazmak istedim
“Bürokrasinin Azaltılması ve Mevzuatın Sadeleştirilmesi programının da bir parçası olan KOSGEB e- Akademi ile tanımlanmış bir zaman dilimi ve mekân ihtiyacı olmaksızın girişimci adayları istediklerinde eğitim alabilecek. Portalda yer alan konu anlatım videoları her zaman erişime açık olacak. Herkese standart olarak verilecek eğitimler sayesinde, örgün eğitime göre daha nesnel değerlendirmeler yapılacak. Eğitimin iptali, ertelenmesi gibi durumları ortadan kaldıracak olan KOSGEB e-Akademi, eğitmenlerin eğitimi, akreditasyon ve eğitim materyali hazırlama gibi maliyetleri de sıfıra indirecek.
KOSGEB e-Akademi’de dersler, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’na uygun olarak Geleneksel Girişimci Eğitimi ve İleri Girişimci Eğitimi olmak üzere iki ayrı aşamada verilecek.
Hangi Dersleri Alacaklar?
Geleneksel Girişimci Eğitimi, “Girişimcilikte Temel Kavramlar”, “Girişim Fırsatlarını Görme ve Fikir Yaratma / Geliştirme”, “Yapılabilirlik Analizi”, “İş Modelleri, Müşteriler, Değer Önerileri ve Gelir Kaynakları”, “Ekonomi, Endüstri, Rekabet ve Müşteri Analizi”, “Hukuki Altyapı”, “Girişimin Etik Temelleri” ve “Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi” olmak üzere 8 dersten oluşacak. İleri Girişimci Eğitimi’ne katılanlar ise, Geleneksel Girişimci Eğitimi’nde verilen 8 derse ilave olarak “Networking (Ağ Kurma)”, “Girişimin Finansal Yapısının Belirlenmesi ve Yönetimi”, “Yeni Girişimler için Finansal Kaynaklara Erişim”, “Yenilik Yönetimi”, “Fikri Mülkiyet Hakları”, “Girişimin Profesyonel Yönetimi ve KOBİ’lerde Stratejik Yönetim”, “Büyüme Sürecinin Yönetimi ve Büyüme Stratejileri” ve “İş Planı Geliştirme” derslerini alacak. İleri Girişimci Adayları toplamda 16 dersten faydalanacak”
Evlere kapandığımız bu dönemlerde yeni iş fikirleriniz varsa KOSGEB’in internet sitesini incelemeyi ihmal etmeyin. Yenil yılda yeni hibe desteklerinin çıkacağını umuyorum.
*****
‘’Salı’nın Güçlü Kadınları’na” yazacağım yeni girişimci kadınlarımız var. Canla başla çalışıyorlar. Hepsinin başarı öykülerini yazacağım. Güzel hikâyeler var. Keyifle okuyacaksınız. Yeni iş kurarken hibe desteklerini takip etmek ve kullanmak girişimciler için güzel bir başlangıç oluyor. Bu yüzden mutlaka gözden geçirin derim…