‘Grip aşısında reçete şart’

Grip aşısı sezonunun başladığını belirten Eczacı Şükrü Ciravoğlu, aşıların önceden eylül ayının başında vurulmasının önerildiğini ifade ederken, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan yeni araştırmalar sonucu grip vakalarının en çok görüldüğü ayın ekim olduğunu kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın grip aşılarının satışına bloke koyduğunun altını çizerek, reçetesiz aşı alınamadığını vurguladı.

Sonbahar aylarına girilmesiyle birlikte grip aşılarına olan talep de artmış durumda. Edirne uzun süredir eczacılık yapmakta olan Şükrü Ciravoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalar sonucu grip aşısının Ekim ayının başlarından itibaren vurulması gerektiğini kaydetti. Ciravoğlu; “Sonbahar mevsimiyle birlikte grip aşılarının sezonu da başladı. Önceki yıllarda Eylül ayı başından itibaren grip aşılarının vurulması öneriliyordu. Fakat Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalar sonucunda grip hastalığının en çok görüldüğü mevsimin, biraz daha ileriye doğru kaydığı belirlendi. Dolayısıyla yani ekim başından itibaren vurulması artık önerilmekte. Ama Eylül ayında da vurulmasında bir sakınca yok” dedi.

grip 2 | Edirne Ahval Gazetesi
‘Grip aşısında reçete şart’ | Edirne Ahval Gazetesi

GRİP AŞILARININ SATIŞINA BLOKE

Ciravoğlu, aşının verilebilmesi için doktorlardan reçete alınması gerektiğinin altını çizdi; “Gayet tabii ki ancak aşılarla ilgili şöyle bir durum var; Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da Sağlık Bakanlığı tarafından grip aşılarının satışına bloke konulmuş durumda. Şu an itibariyle grip aşılarının verilebilmesi için, doktor tarafından elektronik reçete yazılması gerekiyor. Ancak elektronik reçete yazılmasında da risk grupları dışındaki hastanın reçetesine sistem onay vermiyor. Dolayısıyla bu şekilde karekodunu düşemediğimiz için sistemden reçeteli veya reçetesiz, ücretli veya ücretsiz bir talep geldiğinde eczanelere şu anda, Sağlık Bakanlığı onayı olmadan karşılanamaz durumda aşılar. İlerleyen süreçte bunun açılması bekleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir duyuru yapması bekleniyor. Ancak şu an itibariyle ancak risk gruplarına, elektronik asitle yazılması durumunda aşının verilmesi olanaklı. Paralı da olsa, aşı yaptıramıyoruz” şeklinde konuştu. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu