Gün çocukların günü!

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Edirne’de coşkuyla kutlandı. Kutlama etkinlikleri kapsamında İstiklal Ortaokulu 5’inci sınıf öğrencisi Tuana Aslan bir günlüğüne vali olurken, Balkan Çocuk Şenliği kapsamında kente Balkan ülkelerinden gelen halk oyunları ekiplerinden temsilciler Edirne Valisi Yunus Sezer’i ziyaret etti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulurken, Saraçlar Caddesi’nde kurulan stantlarla, çocuklar doyasıya eğendi. Etkinlikler, 8 Balkan ülkesinden toplam 10 halk oyunu ekibinin hazırladığı gösterilerle devam etti.
Edirne’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışı ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama etkinlikleri Edirne Valiliği’nde başladı.

İLK TALİMATINI EMNİYET MÜDÜRÜ KARABURUN’A VERDİ
İstiklal Ortaokulu öğrencileri Tuana Aslan, Belinay Salman ve Uras Önal’ı makamında kabul eden Edirne Valisi Yunus Sezer, 5’inci sınıf öğrencisi Tuana Aslan’a bir günlüğüne makamını devretti. Makama geçen Tuana, ilk talimatını Edirne İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun’a verdi. Çocuk Vali Tuana, okul önlerine yaya geçidi ve okul çıkışlarında polis görevlendirilmesi yönünde Karaburun’a talimat verdi.

ÇOCUK VALİ TUANA’DAN ‘BİLİM EVİ’ VE METRUK BİNALARA RESTORASYON ÖNERİSİ
Edirne’ye bir gözlem evi yapılması gerektiğini belirten Çocuk Vali Tuana, okullardaki boş vakitlerin değerlendirilmesi adına, içerisinde hem gözlem hem de deneylerin yapılabileceği bilim evi kurulabileceğini ifade etti. Tuana, ayrıca kentteki yıkılmaya yüz tutmuş evlerin restore edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘BİZLER, ÇOCUKLARIN EMANETÇİSİYİZ’
Programın devamında Edirne Valiliği’nin 23 Nisan kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlediği Balkan Çocuk Şenliği çerçevesinde Edirne’ye gelen 8 Balkan ülkesi ve Çanakkale’den gelen öğrencilerin temsilcilerini ağırlayan Vali Yunus Sezer, burada bir konuşma yaptı. 23 Nisan’ın sadece çocuklar değil, herkes için önemli bir bayram olduğunu kaydeden Vali Sezer; “Geçen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda olduğu gibi bu bayramda da komşu ülkelerimizden misafirlerimiz var. Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Maldova, Sırbistan, Arnavutluk ve yine komşu ilimiz Çanakkale’den bugün 218 misafirimizi ilimizde bu vesileyle ağırlıyoruz. Bu bayram sadece bizim ülkemiz için değil az önce söylediğim gibi tüm dünya çocuklarına armağan edilmiş bir bayram ve bu bayramın bir anlamı var. Geleceğin teminatı, geleceği emanet ettiğimiz çocuklarımıza bugün biz kendi koltuklarımızın da devrediyoruz. Çünkü aslında bizler onların emanetçisi durumundayız. Bizden daha iyi ve daha donanımlı bir şekilde hem ülkemizi hem de dünyayı daha iyi yere getirecek çocuklarımız, yeni nesiller arkamızdan güzel bir şekilde yetişiyorlar” şeklinde konuştu.

ATA’NIN MANEVİ HUZURUNDA ÇELENK SUNULDU
Konuşmanın ardından Edirne Valiliği önünde oluşturulan kortej, Balkan ülkelerinden katılan öğrencilerle birlikte Atatürk Anıtı’na ilerledi. Atatürk Anıtı’na İl Milli Eğitim Müdürlüğü çelenginin sunulduğu törende İstiklal Ortaokulu öğrencisi Eylül Bakan ve İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz günün anlam ve önemine yönelik konuşma yaptı.

‘DÜNYANIN TEK ÇOCUK BAYRAMI OLAN 23 NİSAN’IMIZI KUTLUYORUZ’
Eylül Bakan, 23 Nisan’a ulaşmanın sevinç ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederken; “Bugün tam 105 yıl önce temelleri atılan Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli adımlarından biri olan ve Kurtuluş Savaş. kazanılmasında büyük rol oynayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gündür. 23 Nisan milletimiz için büyük bir anlam taşır. Atatürk bu özel günü geleceğin teminatı olan biz çocuklara armağan etmiştir. Çünkü bizler yarının büyükleri olarak demokrasinin yılmaz bekçileriyiz. Ne mutlu bize. Dünyanın tek çocuk bayramı olan 23 Nisan’ımızı ülkemizde tüm dünya çocuklarıyla kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

‘MİLLETİMİZİN BAĞIMSIZLIK VE EGEMENLİK İNANCININ BİR SİMGESİ’
İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz ise 23 Nisan bir kez daha coşkuyla kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Yılmaz; “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı milletimizin bağımsızlık ve egemenlik inancının bir simgesi olarak gönüllerdeki yerini korumaktadır. Eğitimciler olarak bizlere düşen, bizlere emanet edilen yarınlarımız olan çocuklarımıza tarihimizin önemini ve ulusal egemenlik bilincini kazandırmanın yanı sıra vatan sevgisi ve duygusunu aşılamak, aynı zamanda ortak tarih ve kültür bilincimizi aktarmaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Öğrenciler, ödüllerini, İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz’ın elinden aldı.

SARAÇLAR’DA 23 NİSAN RÜZGARI
Diğer yandan 23 Nisan kutlamaları, kentin Saraçlar Caddesi’nde çocuklar için kurulan oyun stantları ve Kosova, Bosna Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Karadağ, Makedonya, Sırbistan, Moldova ile Tekirdağ ve Çanakkale’den gelen halk oyunları ekiplerinin dans gösterileriyle devam etti.

Stantlarda oluşturulan çeşitli spor ve sanatsal etkinlik alanlarında vakit geçiren çocuklar, gönüllerince eğlenirken. Emniyet, jandarma, AFAD ve UMKE gibi kurumların stantlarında da çocuklar bilgilendirildi. Caddeye kurulan sahnede ise Balkanlar’dan gelen halk oyunları ekipleri, gösterilerini sergilerken, gösteriler caddeye akın eden çok sayıda vatandaşın ilgisini topladı.

Edirne Valisi Yunus Sezer ve Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da caddede kurulan stantları ziyaret ederek çocuklarla sohbet ederken, halk oyunları gösterisini de takip ettiler.
Adem Batuhan SEVER





















