‘İlaç firmaları zam beklediği için ilaç temin edemiyorduk’

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun güncellenerek yüzde 23.5 artırılmasını değerlendirdi. İlaç firmalarının, zam beklentisinden dolayı ellerindeki ilaçları çıkarmaması sebebiyle, eczanelerin ilaç temininde problem yaşadığına dikkat çeken Ciravoğlu; “Yani şu anda elimizde bekleyen birçok reçete var, ilacı bulunamadığı için. Firmalarda fiyat beklediği için temin edemiyorduk. Şimdi bugün itibariyle bu fiyatlar güncellenmeye başladı ve artık ürünler de piyasaya verilir duruma geldi. Artık bundan sonra yavaş yavaş daha da artacak tabii” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, ilaç fiyatlarına zam yapıldı. Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan avro kuru yüzde 23.5 artırılarak, ilaçların fiyatı da buna paralel olarak yükselecek. Edirne‘nin tanınan eczacılarından Şükrü Ciravoğlu, basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak avro kurundaki güncellemeyi değerlendirdi.

‘ELİMİZDE BEKLEYEN BİRÇOK REÇETE VAR’

İlaç firmalarının zamlı fiyatı beklediği için eczanelerin ilaç temininde problem yaşadığına dikkat çeken Ciravoğlu; “İlaç fiyatlarında bugün yani 24 Ekim 2024 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığı kararıyla bir güncelleme yapıldı. Bir süredir bu beklenen bir güncellemeydi. Bu nedenle yani firmaların işte maliyetleri karşılamadığı için gerek üretimde, gerek dağıtımda bir yavaşlama söz konusuydu. Yani ilaç temin etmek zordu, eczaneler için de, depolar için de. Dolayısıyla bu vatandaşa da yansıyordu. Yani şu anda elimizde bekleyen birçok reçete var, ilacı bulunamadığı için. Firmalarda fiyat beklediği için temin edemiyorduk. Şimdi bugün itibariyle bu fiyatlar güncellenmeye başladı ve artık ürünler de piyasaya verilir duruma geldi. Artık bundan sonra yavaş yavaş daha da artacak tabii” şeklinde konuştu.

‘DEVLETİN PAZARLIĞI SONUCU İLAÇ FİYATINDA YAŞANAN BİR UCUZLAMA’

Devletin yaptığı pazarlıklar sonucu avro kurunun 21.6 TL’ye geldiğini belirten Ciravoğlu; “Burada belirlenen bir avro kuru vardır ilaç fiyatının tespit edilmesi için. Bu avro kurunda yüzde 23.5 oranında bir artış yapıldı. Bu şu demek oluyor; ilacın fiyatlandığı avro değeri 21.6 TL’ye geldi. Bu ilk bakışta döviz kuru düşünüldüğünde anormal bir rakam gibi gözükecek çünkü avronun piyasa değeri belli fakat bunu şöyle algılamak lazım; bu devletin pazarlık payı ilacın üzerindeki. Yani Türkiye’de üretilen ya da ithal edilen ilacın çok büyük bölümünü genel sağlık sigortası ve geri ödeme kapsamında devlet satın almış oluyor. En büyük alıcı olması nedeniyle firmalarla pazarlığa oturup böyle bir yöntem buldular geçmişte. Şimdi o yöntem üzerinden gidiyoruz. Tabii ki gerçek fiyatı değil avronun. Ama bu devletin pazarlığı sonucu ilaç fiyatında yapılmış olan ucuzlama demektir. Tabii bunun sonucunun pratiğe yansımasında da bütün Avrupa ülkeleri ve komşularımıza göre ilaç fiyatının Türkiye’de ciddi oranda ucuz olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Bu da pratikteki yaşanan gerçek” diye konuştu.

‘ENFLASYON DEVAM ETTİĞİ MÜDDETÇE, BU TARZ SIKINTILAR YAŞANACAK’

Esas sorunun enflasyon, hayat pahalılığı ve maliyetlerdeki yükseklik olduğunu kaydeden Ciravoğlu; “Bu durumda artık bundan sonra normal seyrinde gideceğini ümit ediyoruz fiyatların ve ilaçların. Burada sıkıntı aslında enflasyon. Yani gönül arzu eder ki bunlar hiç yaşanmasın, hiç olmasın. Fakat bu enflasyon devam ettiği müddetçe, enflasyonun umudu ve beklentisi de oluşmadığı için halkta bu sıkıntılar oluşmaya devam edecektir yani bu bir pansuman gibi görülebilir, geçici bir çözüm gibi görülebilir. Esas sorun enflasyon, hayat pahalılığı, maliyetlerdeki yükseklik. Bunlar giderilip ekonomi rayına oturtulmadığı müddetçe bu sorunlar devam edecektir. Maliyet kurtarmaya çalışıyor herkes. Yani bu sadece dışarıdan ithal edilen ham madde maliyetinden ibaret değil o üretimin maliyeti. Orada insan çalışıyor, yan giderleri var, ulaşım giderleri, nakliye giderleri var yani bir sürü faktör giriyor o maliyetin içine. Şimdi bunlar arttığı müddetçe her birisi firmaların karı düşüyor. Firma da bu sefer üretimden kaçmaya başlıyor” ifadelerini kullandı.

‘AZ VEYA ÇOK, HER ŞEY VATANDAŞA YANSIYOR’

Zammın büyük bölümünün alıcıya yansıyacağını ifade eden Ciravoğlu; “Zammın vatandaşa yansıması doğal olarak olacak tabii. Yani büyük bölümü alıcıya yansıyacak ama örneğin katılım paylarında da yükselme olacak bu durumda. Tabii yüzde 10’u veya yüzde 20’sine yansıyacak bu oran. Yani çalışan yüzde 20 emekli yüzde 10 ödüyor ya katılım payı var. O bölümde oynama yapar, biraz ilaç fiyat farkı çıktığı zaman bazı ilaçlarda fiyat farkı çıkıyor, orada yansır vatandaşın cebine. Yani az veya çok vatandaşa her şey yansıyor sonuçta” açıklamasını yaptı.

Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!