İlaçlardaki ‘fiyat farkı’ vatandaşın belinde yük

Piyasada bulunan ilaçların yüzde 38’lik kısmında vatandaşlara fiyat farkı çıktığına dikkat çeken Eczacı Şükrü Ciravoğlu, yüksek döviz kuru sebebiyle de her geçen gün vatandaşın ilaç ücretlerini karşılamakta güçlük çektiğini ifade etti. Ciravoğlu, ilaç firmalarının talep ettiği ücretle, devletin teklif verdiği ücret arasındaki farkı vatandaşların kendi cebinden ödediğini açıkladı.

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ödeme kapsamında bulunan ilaçların yüzde 38’lik kısmında fiyat farkı çıktığını belirterek, bazı ilaçlarda çıkan yüksek fiyat farklarının vatandaşı zorladığını ifade etti. Artan döviz kuru sebebiyle ilaç fiyatlarının da her geçen gün artması ile birlikte ilaçlardan alınan fiyat farkları da günden güne artış gösteriyor. İlaç firmaları ile devletin anlaşamaması sebebiyle, söz konusu fiyat farklarının oluştuğunun altını çizen Eczacı Odası eski başkanlarından Şükrü Ciravoğlu, ilaç almak isteyen vatandaşların bu durumdan dolayı şikayet ettiklerini ifade etti.

“TÜM İLAÇ ÇEŞİTLERİNİN YÜZDE 38’LİK BÖLÜMÜNDE FİYAT FARKI ÇIKIYOR”

Devletin, oluşan farkı ödemeyi kabul etmediği için vatandaşın cebinden karşılandığını belirten Ciravoğlu; “Türkiye’de geçen yıldan beri art arda yapılan ilaç zamları sonucunda, bugün Türkiye’de ilaç fiyatlarının ulaştığı nokta, her ne kadar Avrupa’ya göre bir hayli düşük kalsa da halkımızın alım gücüne göre ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Burada sorun ücreti karşılığında alınan ilaçlardan ziyade devlet tarafından ödenen yani geri ödeme kapsamında olan SGK vasıtasıyla geri ödenen ilaçlarla ilgili. O da şöyle; yaklaşık tüm ilaç çeşitlerinin yüzde 38’lik bir bölümünde fiyat farkı çıkıyor hastaya. Yani devletin ödediği rakamlarla ilaç fiyatı arasındaki fark bu farkı oluşturuyor. Bu farkı ödemeyi devlet kabul etmediği için vatandaşın cebinden karşılaması gerekiyor bu fiyat farklarını” dedi.

WhatsApp Image 2024 01 25 at 10.18.32 | Edirne Ahval Gazetesi
İlaçlardaki ‘fiyat farkı’ vatandaşın belinde yük | Edirne Ahval Gazetesi

‘VATANDAŞA EKONOMİK BİR YÜK OLARAK YANSIYOR’

SGK’nın ödemediği ilaçlarda muadil ilaç da denilen eşdeğer ilaçların, vatandaşlar açısından daha uygun bir seçenek olabileceğini kaydeden Ciravoğlu; “Burada ilaçların eşdeğer ilaçları da var bazı firmalar tarafından üretilen. Kabul ederse alıyor vatandaş ama reçeteye yazılan ilacı almak isterse bu fiyat farklarını ödemekte zorlanıyorlar. Bu konuda sık sık vatandaşlardan yakınmalar ve şikayetler duyuyoruz. Bir taraftan inandığı ve doktorun yazdığı ilacı almak istemesi, diğer taraftan da ilacın tedavide vazgeçilemez bir ürün olması neticesinde vatandaşa ekonomik bir yük olarak yansımış oluyor” şeklinde konuştu.

PAZARLIK PAYINDA GERİ ADIM ATILMAMASI VATANDAŞIN CEBİNE YANSIYOR

Ödenen farkın sebebi ile ilgili bilgi veren Ciravoğlu; “Devletin, kararname gereği ilaçla ilgili bir fiyat politikası var. Bunu herkesin anlayacağı şekliyle ‘pazarlık payı’ olarak nitelendirebiliriz. Bunun üzerinden zaten ilaçları fiyatlandırıyor devlet. Ama buna rağmen firma ilaç fiyatında indirim yapmak istemezse, aradaki farkı vatandaş karşılamak zorunda kalıyor. Yani devlet kamu indirimi istiyor firmadan. Örneğin yüzde 30 eksiğini öderim diyor. Bu dediği fiyatı kabul ederse aradaki farkı firma kendisi karşılayıp vatandaşa ulaştırmış oluyor. Ama; ‘Ben bu fiyata veremem’ diyorsa aradaki fark mecburen vatandaşa çıkıyor” diye konuştu. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!