İnşaat Mühendisleri; ‘Taşlımüsellim Suyolu restore edilmeli’

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği, Mimar Koca Sinan’ın 437’nci ölüm yıl dönümü dolayısıyla, Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği Selimiye Camii’nin gölgesindeki heykeline çelenk sundu. İl Temsilcisi Eren Eryılmaz, burada yaptığı basın açıklamasında, Mimar Sinan’ın Edirne’ye bıraktığı 13 eserden birisi olan Taşlımüsellim Suyolu üzerinde bulunan ‘Yedi Göz Su Kemeri’nin kaderine terk edildiğini söyledi. Eryılmaz; “İlimizde bulunan bu kadar önemli bir tarihi eserin, şu an ki durum itibari ile insan müdahaleleri, çevre etkisi ve doğa tahribatı ile söz konusu tarihi eser kaderine terk edilmiş vaziyettedir. Büyük usta Koca Sinan’a karşı sorumluluğumuz gereği, bir an önce Taşlımüsellim Suyolu ilgili kurumlar tarafından sahiplenmeli ve gerekli restorasyon çalışmaları yapılarak Edirne’nin tarih, kültür envanterine dahil edilmelidir” dedi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği tarafından, Mimar Koca Sinan’ın 437’nci ölüm yıl dönümü kapsamında, Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği Selimiye Camii’nin gölgesinde anma töreni töreni gerçekleştirildi. Odanın Edirne İl Temsilcisi Eren Eryılmaz ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri tarafında Selimiye Meydanı’ndaki ‘Mimar Koca Sinan’ heykeline çelenk sunulan etkinlikte, Eryılmaz bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

‘375 ESERİN MİMARIDIR’
Eryılmaz, Mimar Sinan’ın Anadolu ve Balkan coğrafyasına ölümsüz eserler bıraktığını ifade ederek; “Bugün Mimar Sinan’ın 437.ölüm yıl dönümü. Koca Sinan’ı saygıyla anıyoruz. Mimar Sinan, sadece mimarlık ve mühendislik uygulamalarında çığır açmakla kalmamış, aynı zamanda Anadolu ve Balkan coğrafyasına ve özellikle de şehrimize ölümsüz eserler kazandırmıştır. Aralarında 81 cami, 51 mescit, 55 medrese, 17 türbe, 17 imarethane, 3 hastane, 8 köprü, 5 suyolu, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen, 48 hamam üzere toplam 375 eserin mimarıdır. Bilindiği üzerine Mimar Koca Sinan’ın; ustalık eserim dediği Edirne Selimiye Camii, yaratıcı dehanın baş yapıtı olarak, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmiştir” ifadelerini kullandı.
‘DÖNEMİN MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK BİRİKİMİNİ, EN ÜST DÜZEYDE HAYATA GEÇİRDİ’
Edirne’de Mimar Sinan’a ait olan 13 adet eser bulunduğunu kaydeden Eryılmaz; Merkez İlçedeki Defterdar Camii, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Alipaşa Çarşısı, Rüstem Paşa Sarayı, Yalnız Göz Köprüsü, Adalet Kasrı, Kanuni Köprüsü ile Havsa İlçesindeki Sokullu Mehmet Paşa Camii ve Lalapaşa İlçesi Taşlımüsellim Suyolu ile Yedi Göz Su Kemeridir. Ayasofya’nın günümüze kadar ayakta kalmasını sağlayan onarımların, mühendisidir. Bir başka ifadeyle döneminin mimarlık ve mühendislik birikimini en üst düzeyde hayata geçiren uygulamaları ile çağının kültürünü gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamıştır. Hiç şüphe yok ki yaşadığı topraklara ve dünya mirasına büyük bir değer katmıştır. Mimar Sinan bu nedenle ölümsüzdür” şeklinde konuştu.
‘MÜHENDİSLİK YAKLAŞIMLARI BAĞLAMINDA MİMAR SİNAN’NDAN ÖĞRENECEKLERİMİZ VAR’
Mimar Sinan’ın sadece mimarlık değil, mühendislik açısından da önemine dikkat çeken Eryılmaz; “Eserleri pek çok deprem ve çeşitli doğal afetleri görmesine rağmen bu günlere kadar ulaşmış olması, Mimar Sinan’dan mühendislik yaklaşımları bağlamında öğreneceklerimiz olduğunu göstermektedir. Süleymaniye, Selimiye Camileri ve daha nice eseri korunarak günümüze kadar nasıl geldiyse, aynı şekilde geleceğe de taşınacaktır. Çünkü Koca Sinan sadece mesleğimizin ve bu toprakların kültürel geçmişin değil geleceğimizi de temsil etmektedir. Mimar Sinan’ın hakkını teslim etmemizin yolu eserlerini, en iyi şekilde koruyarak geleceğe aktarmaktan geçmektedir. Buda bizim Koca Sinan’a, tarihimize ve insanlığa karşı başlıca sorumluluğumuzdur” diye konuştu.
‘TAŞLIMÜSELLÜM SUYOLU SAHİPLENİLMELİ’
Mimar Sinan tarafından, Edirne’nin su ihtiyacının karşılanması için yapılan ‘Taşlımüsellim Suyolu’nun kaderine terk edildiğini ifade eden Eryılmaz; “Maalesef korunması gereken Mimar Sinan’ın en önemli mühendislik eserlerinden Edirne’nin su ihtiyacı için yapılan ‘Taşlımüsellim Suyolu’dur. Yaklaşık 50km uzunluğunda olan bu önemli eser; Bugüne kadar kurumlarımız tarafında yeterli ilgiyi görmemiştir. Taşlımüsellim Suyolu üzerinde bulunan ‘Yedi Göz Su Kemeri’ Sinan’ın önemli eserlerinden biri olup, bu eser Sinan’ın mimari kimliği yanında mühendislik kimliğini’ de ortaya koymaktadır. Burada mimari yapı bilgisinin yanında, önemli bir suyolu inşa ederek mühendislik dehasını da göstermiştir. İlimizde bulunan bu kadar önemli bir tarihi eserin, şu an ki durum itibari ile insan müdahaleleri, çevre etkisi ve doğa tahribatı ile söz konusu tarihi eser kaderine terk edilmiş vaziyettedir. Büyük usta Koca Sinan’a karşı sorumluluğumuz gereği, bir an önce Taşlımüsellim Suyolu ilgili kurumlar tarafından sahiplenmeli ve gerekli restorasyon çalışmaları yapılarak Edirne’nin tarih, kültür envanterine dahil edilmelidir” dedi.
Adem Batuhan SEVER