İşten çıkarılan belediye işçilerinden oturma eylemi | Edirne Ahval Gazetesi

İşten çıkarılan belediye işçilerinden oturma eylemi

Uzunköprü Belediyesi tarafından işten çıkarılan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’na üye 14 işçi, Uzunköprü Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi önünde aileleriyle birlikte oturma eylemine başladı. Eylemde konuşan Genel-İş Trakya Şube Başkanı Caner Makasçı, Belediye Başkanı Ediz Martin’e bu kararından vazgeçme çağrısında bulunarak; “Biz alın teri ile ekmeğini kazanan, kamu hizmeti sunan işçileriz. Seçim öncesinde ve sonrasında yaşananlarda, belediyede çalışan bu emekçilerin hiçbir sorumluluğu yoktur. Yaşanan siyasi çekişmelere işçileri kurban etmeyiniz, emeğe saygı gösteriniz” dedi.

Edirne‘de Uzunköprü Belediyesi tarafından, var olan borçlar gerekçe gösterilerek, 27 Aralık tarihinde 14 işçinin sözleşmesi feshedildi. Söz konusu kararı protesto etmek isteyen DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi 14 işçi ve aileleri, yapılan uygulamanın hukuksuz olduğunu ifade ederek, belediyenin Atatürk Kültür Merkezi önünde oturma eylemine başladı. Genel-İş Trakya Şube Başkanı Caner Makasçı da eylemin ilk gününe katılarak, işçilere destek verdi.

’14 ARKADAŞIMIZIN İŞ AKİTLERİ FESİH EDİLDİ, ÇIKARILAN İŞÇİ SAYISI 20’Yİ BULDU’

Burada konuşan Makasçı, 31 Mart mahalli idareler genel seçimlerinde, Uzunköprü Belediye Başkanı olarak seçilen Ediz Martin’in, seçimlerin ardından işyeri temsilcileri ile birlikte birçok kez görüştüğünü kaydederek; “Seçimlerin 31 mart itibari ile bittiğini ve bütün çalışanların hiçbir siyasi baskı altında olmayacağı ve kimsenin işi ile aşı ile oynamayacağını söylemişti. Ancak geçtiğimiz aylarda belediyenin çok borcu olduğu gerekçesi ile maaşlarımızda kesinti yapıldı ve işçi azaltmaya gidileceği herkes tarafından konuşulmaya başladı. Bunun üzerine Belediye Başkanımızla bu konu üzerine birçok kez konuşmamıza ve uyarmamıza rağmen 27.12.2024 Cuma günü 14 işçi arkadaşımızın iş akitleri fesih edildi ve seçimden sonra çıkarılan işçi sayısı 20’yi buldu. Bu çıkarılan işçilerin neye göre, kime göre çıkarıldığı da merak konusu. Yine EYT yasası ile emeklilik hak eden çalışanlar telefon ile aranarak; ’emekli olun yoksa işten atacağız’ dayatması ile karşı karşıya bırakıldı ve zorla emekli edildi” şeklinde konuştu.

‘İŞÇİLERİ İŞTEN ATMAK SOSYAL BELEDİYECİLİKLE BAĞDAŞMAZ’

Belediye Başkanı Martin’e, kararından vazgeçmesi yönünde çağrıda bulunan Makasçı; “Merkezi hükümetin söylem ve eylemleri yıllardır hep emekçiden kısmak oldu. Son olarak 31 Mart seçimlerinde ülke genelinde hezimet yaşayanlar; ‘belediyeleri silkeleyin’ dediler yine hesabı emekçiye kestiler. Gelin siz bu düzene karşı, size yakışan gibi davranın ve bu kararınızdan vazgeçin. Yoksa onlardan bir farkınız kalmadığını bilin. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizin bütün yükü zaten emekçilere yıkılmışken üstüne bir de işçileri işten atmak ve emekliliğe zorlamak; sosyal demokrat belediyecilikle de vicdanla da bağdaşmaz. Bilinmelidir ki insanların çalışma hakkı anayasal bir haktır ve engellenemez. Bu hakkın engellenmesi ülkemizin altına imza attığı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine de aykırıdır. İş akitleri feshedilen üyelerimizin haklarının ihlal edildiği bu noktada haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı sonuna kadar mücadele edeceğimizi buradan ilan ediyoruz” diye konuştu.

‘İŞÇİLERİ, SİYASETİN KISIR ÇEKİŞMELERİNİN İÇİNE ÇEKMEYİN’

Belediye Başkanı Martin’e, yaşanan siyasi çekişmelere işçileri kurban etmemesi yönünde de seslenen Makasçı; “Biz alın teri ile ekmeğini kazanan, kamu hizmeti sunan işçileriz. Seçim öncesinde ve sonrasında yaşananlarda, belediyede çalışan bu emekçilerin hiçbir sorumluluğu yoktur. Bizleri siyasetin kısır çekişmelerinin içine çekmeyiniz. Yaşanan siyasi çekişmelere işçileri kurban etmeyiniz, emeğe saygı gösteriniz. CHP’li bir belediye başkanından beklediğimiz; daha fazla demokrasi, işçilerin hak ve özgürlüklerinin korunması ve çalışma barışının sağlanmasıdır. Değerli Uzunköprülüler; hukuksuzca işten çıkarılan işçiler, sadece görevlerini yerine getiren emekçilerdir” ifadelerini kullandı.

‘İŞİMİZE DÖNENE KADAR OTURMA EYLEMİNE BAŞLAYACAĞIZ’

Makasçı, işçilerin görevlerine geri iade edilmesi için süresiz oturma eylemi başlattıklarına vurgu yaparak; “Hukuksuz bir şekilde iş akitleri feshedilen işçilerin, İş Kanunu ve Toplu İş Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde, mahkemeler tarafından büyük tazminatlara hükmedileceği açıktır. Belediyenin mali durumu öne sürülerek hukuksuzca işten çıkarılan bu işçilerin tazminatlarının hesabını kim, nasıl verecek? Uzunköprü halkı, sizleri hizmet etmek için seçti; çalışanların, ailelerinin ve çocuklarının geleceğini karartmak için değil. Yapılan bu haksızlığın ve keyfiliğin sonuna kadar karşısında duracağımızın ve üyelerimizin haklı taleplerinin her koşulda savunucusu olacağımızın bilinmesini isteriz. Belediye yönetiminin bu haksızlıktan bir an evvel dönerek işçileri işe iade etmesini ve bu uygulamalarından vazgeçmesini istiyoruz. Bu hukuksuzluğa karşı üretimden gelen gücümüzü ve tüm demokratik haklarımızı kullanacağız. Bugünden itibaren mesai saatleri içerisinde çıkarılan işçiler olarak işimize dönene kadar ailelerimizle birlikte oturma eylemine başlayacağız. Uzunköprü halkının bu haksızlık ve hukuksuzluk karşısında başlatmış olduğumuz süresiz oturma eylemine destek vermesini ve bizlerle dayanışma içinde olmalarını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu