Kentliler kamu taşınmazlarının kimlere verildiğini soruyor

CİMER’den cevap bekleyecekler

Edirne Valiliği önünde bir araya gelerek Edirne halkına ait kamu taşınmazları kimlere verildiğini soran toplam 21 Sivil Toplum Kuruluşunun içerisinde yer aldığı Edirne Demokratik Kitle Örgütleri CİMER’den bilgi talebi için dilekçelerini sundular.

Kentteki bazı taşınmazların Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi gibi kurumlarca yapılan tahsis işlemlerini araştıran ve merak eden STK’lar Edirne Valiliği önünde bir araya geldiler. Bir araya gelen kitle adına basına açıklamasını okuyan Edirne Kent Konseyi Başkanı Özer Demir, “Edirne il ve ilçelerinde, Mülkiyeti Maliye Hazinesi üzerinde olup, son 10 yıl içerisinde, dernek ve vakıflara “tahsisi veya satışı ” yapılan taşınmazlar nelerdir? Bunlara ait mevki, ada parsel numarası, cinsi, yüzölçümü bilgilerini ve tahsis gerekçelerini bilgi edinme kanunu çerçevesinde talep ediyoruz” dedi.

‘Taşınmazlar kimlere veriliyor’ diyen Demir; “Edirne Halkına Ait Kamu Taşınmazları Kimlere Veriliyor? Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan Milli Emlak Genel Müdürlüğünün asli görevi Hazineye ait taşınmazların yönetimini sağlamaktır. Genel Müdürlüğün taşra teşkilatı illerde Valilik, ilçelerde Kaymakamlık çatısı altında görev yapar. Hazineye ait taşınmazlar tüm yurttaşların ortak malıdır. Ortak mal ve zenginliklerin kullanımında ise kamu çıkarı ve ortak kazanımlar önceliklidir. Hal böyle iken, Edirnelilere ait taşınmazların kentlilerin bilgisinden ve şeffaflıktan uzak, mevzuatlara göre de tartışmalı olarak bazı vakıf ve derneklere tahsis edildiğinden haberdar olduk. Bunun en son ve çarpıcı örneğini, Edirne Belediye Meclisinin 04 Şubat 2025 günlü toplantısında bazı vakıf ve derneklere tahsis edilen üç taşınmazın imar plan değişikliği kararında gördük” ifadelerine yer verdi.

WhatsApp Image 2025 03 14 at 13.52.20 | Edirne Ahval Gazetesi
Kentliler kamu taşınmazlarının kimlere verildiğini soruyor | Edirne Ahval Gazetesi

Derneğe, kuruma verilen taşınmazlar hakkında örnekler de veren Demir; “Belediye Meclis Kararında; Fırınlarsırtı mevkiindeki 1055 metrekare olan taşınmaz Edirne’de bilinen bir faaliyeti olmayan adını yeni duyduğumuz bir derneğe, yurt yapılmak üzere 49 yıllığına tahsis edilmiştir. Hazine malı, hangi amaçlarla yurt işleteceği anlaşılamayan bir derneğe verilmiştir. Kızılay Kurumunun görevleri arasında belki de en son sıralarda yurt yapmak yer almaktadır. Bu amaçla Kocasinan Mahallesi 1979 ada 83 parsel 12.880 m2 yüzölçümlü Trakya Üniversitesinin genişleme sahasındaki tarlanın “özel yurt yapımı” için bu kuruma verilmesi tartışmaya açık bir işlemdir. Öğrencilerin barınacağı yurtları inşa etmek devletin asli görevi iken, kamu taşınmazlarının yurt yapma koşuluyla bile olsa 49 yıllığına belirli odaklara tahsis edilmesi ideolojik bir tercihtir. İktidarların sadece kendilerine yakın kurumlara hepimizin ortak taşınmazını bir şekilde vermesi yasalara uygunluğu tartışmalı olduğu gibi etik ve ahlaki değildir. Kente yoğun olarak dışarıdan topluluklar gelmesine yol açabilecek bu tür taşınmaz tahsisleri Edirne ve Edirnelinin yaşam tarzını, demografik yapıyı değiştirmek amaçlı bilinçli politikaların ürünüdür” diye konuştu.

‘KENTLİLER ANAYASAL HAKLARINI KULLANDI’

Anayasal haklarını da hatırlatan EKK Başkanı Özer Demir; “Kamu yararı olmayan bu tür devirlerin neler olduğunu bilmek Anayasal ve yasal hakkımızdır. 4982 Sayılı Bilgi Edirne Kanununun 4. Maddesi “Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir” der ve 5. Maddesi de ilgili “Kurum ve kuruluşlar, bu Kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler” demektedir. Geçmişten gelen mirasımız olan taşınmazların, devletin asli görevini de devrederek iktidarın uygun gördüğü bazı odaklara tahsis edilmesinde kamu yararı olduğu kabul edilemez. Anayasamıza göre “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.” Bilgi edinme hakkımızı kullanarak soruyoruz; Edirne il ve ilçelerinde, Mülkiyeti Maliye Hazinesi üzerinde olup, son 10 yıl içerisinde, dernek ve vakıflara “tahsisi veya satışı ” yapılan taşınmazlar nelerdir? Bunlara ait mevki, ada parsel numarası, cinsi, yüzölçümü bilgilerini ve tahsis gerekçelerini bilgi edinme kanunu çerçevesinde talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.

DİLEKÇELER CİMER’DE

Açıklamanın ardından Büro Emekçileri Sendikası Edirne Şubesi, ÇYDD Edirne Şubesi, DİSK Emekli – Sen, Edirne Basketbol Taraftarlar Derneği, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Çocuk Hakları Derneği, Edirne Kadın Merkezi ve Dayanışma Derneği, Edirne Kadın İstihdamı ve Girişimciler Derneği, Edirne Kent Konseyi, Edirne Tabip Odası, Eğitim – İş Edirne Şubesi, Eğitim – Sen Edirne Şubesi, Genel Sağlık – İş Edirne Şubesi,  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Edirne Şubesi, Sosyal Demokrat Siyaset Edirne Platformu, TMMOB Edirne İKK, Tüketiciyi Koruma Derneği Edirne Şubesi, Tüm Emeklilerin Sendikası Edirne Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi, Veli Der Edirne Şubesi, 22 Dosteli Derneği temsilcilerinin katılımlarıyla CİMER’e dilekçe verildi. Damla GÖÇ AKYÜZ

Bu gönderiyi Instagram’da gör

EDİRNE AHVAL GAZETESİ (@edirneahval)’in paylaştığı bir gönderi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu