Kök hücre tedavisi canlara umut oluyor
Edirne’de veteriner hekimlik yapan Tuğba Ay, uyguladığı kök hücre tedavisi ile birçok cana umut oluyor. Kırık, immülonojik, deri hastalıklar, organ yetmezlikleri gibi meydana gelen hastalıklarda kullanılan kök hücre tedavisi, tedavi sürecinin hem hayvanlar için hem de hayvan sahipleri için daha az yorucu geçmesini sağlıyor. Aldığı eğitimler neticesinde kök hücre tedavisini uygulayan Ay, uzuv kayıplarının da önüne geçen kök hücre tedavisini anlattı.
Trakya Üniversitesi Mikro Biyoloji alanında yüksek lisans yapan Dost Veteriner Sağlık Merkezi çalışanı Veteriner Hekim Tuğba Ay, Edirne’de uygulamaya başladıkları kök hücre tedavisini anlattı. Kök hücreden bahseden Ay; “Kök hücrenin birden fazla çeşidi var. Embriyonel kök hücre, mezenkimal kök hücre, kan hücrelerinden elde edilen kök hücre gibi çeşitli türevleri vardır. Bizim aradığımız kan dokuya, bağ dokuya, kas ve sinir dokuya dönüşebilen kök hücrelerdir. Hayvanlarda kök hücre tedavisine tedaviye yanıt alınamadığı zamanlarda başvurulabilir. Veya kortizon kullanılması gereken bir vaka olabilir, deri hastalıkları, immülonojik hastalıklar, kapanmayan yaralar, eklem hastalıkları, maddi kayıpları büyük kırıklarda kullanılabilir” dedi.
Ülke genelinde henüz yaygın kullanılmayan kök hücre tedavisinin büyük oranda başarıyla sonuçlandığını söyleyen Ay; “Ülkemizde kök hücre tedavisi, hayvanlarda çok yaygın kullanılan bir tedavi değil, henüz yeni yeni kullanılmaya başlandı. Ama kök hücre tedavisi belirttiğim vakalarda büyük oranda başarılı bir tedavi yöntemi oluyor. Tabi ki tedavideki verim kök hücreye ve çoğaltılmasına göre değişiklik gösterebiliyor” diye konuştu.
“HAYVANLARIN YAŞAM STANDARTLARINI YÜKSELTMİŞ OLUYORUZ”
Kök hücre tedavisinin hayvanların yaşam standardını yükselttiğini belirten Ay; “Tedavi yöntemlerinin arasında kök hücre tedavisi yöntemi de girdi. Hayvan severler veya sahipleri bu yöntemi de bilmeliler. Örneğin deri hastalıklarının tedavisinde vakaya göre kortizon kullanılabiliyor ve tekrar hastalık nüks ediyor olabiliyor. Atopik dermatit hastalığı olan bir köpekte bir veteriner hekim 2 doz kök hücre tedavisi uygulamış. Uygulanan tedavi neticesinde beş yıldır hastalık nüks etmiyordu. Fakat beş yılın sonunda yeniden ufak bir kaşınma gördüler ve tedavi gereği duymamışlar ama tekrar ederse bir doz daha uygulayabilecekler. Beş yıl hayvanlarda hastalık için çok uzun ve iyi bir zaman. Normalde hastalıklar iki ayda bir kendini tekrarlar. Biz bu tedaviyle hayvanların yaşam standartlarını yükseltmiş oluyoruz. Genelde kullanılan hücre kaynağı yağ dokudur, kan da olabilir. Hayvan sahipleri hem kendi hayvanlarından hem de bu işi yapan laboratuarlardan kök hücre alabilirler. Vücudun yağlı dokusundan lokal anestezi ile küçük bir parça alınır ve yeterli kalitede hücre üreyene kadar laboratuar ortamında bekler, üredikten sonra biz o kök hücreyi serum verir gibi damar yoluyla hayvana veriyoruz. Hücre bazında olduğu için uyumsuz olma durumu da olmuyor. Kök hücre tedavisi neticesinde büyük bir operasyon vs düşünmeye gerek kalmıyor” açıklamasını yaptı.
“YAN ETKİSİ NEREDEYSE YOK DENİLECEK KADAR AZ”
Tedavi sürecinde hem hayvanları hem de hayvan sahiplerini yoran yan etkilerin, kök hücre tedavisinde neredeyse görülmediğini de belirten Veteriner Hekim Tuğba Ay; “Bir ya da gerekirse 2 seans yapılıyor. Genelde ikinci seansta yanıt alındığı biliniyor. Kök hücre tedavisi diğer yandan hayvan ve hayvan sahiplerini daha az uğraştıran, daha az yoran daha pratik bir tedavi yönetimidir. Kırık, immülonojik, deri hastalıklar, organ yetmezlikleri gibi meydana gelen hastalıklarda kullanılabiliyor. Kök hücre tedavisinin ayrıca uzuv kayıplarının da önüne geçtiğini belirtmeliyim. Kök hücre tedavisinin yan etkisi neredeyse yok denilecek kadar az” ifadelerini kullandı. Damla GÖÇ