Konteyner tamam, sıra okulda!

Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne Valisi Yunus Sezer’in Edirne’ye atandıktan sonra İstanbul, Tekirdağ ve Saros Körfezi’nde olabilecek bir deprem durumunda kullanılması için, Edirne’ye getirilmek üzere 2 bin adet konteyner ayarladığını belirtti. Geçmiş, depreme dayanıksız olduğu için yıkılan okulların yerine yeni okul yapılmadığına dikkat çekti ve bazı mevcut okullarda sabahçı-akşamcı öğretim şekline geçildiğini de dile getirerek Milli Eğitim yetkililerine, Edirne’ye acil okul yapılması gerektiği konusunda çağrıda bulundu.
Meclis Başkanı Geçmiş, Vali Sezer’in Edirne’ye 2 bin konteyner ayarladığını duyurdu
İl Genel Meclisi Eylül ayı oturumlarının 2’nci birleşimi İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş yönetiminde gerçekleştirildi. Yoklama alımı ve tutanak özetlerinin okunmasıyla başlayan mecliste farklı komisyonlar tarafından sunulan 5 rapor görüşülüp karara bağlandı. Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu Başkanı İsmail Aliş, olası bir tehlike durumunda haber alma ve yayma, ikaz ve alarm hizmetleri hakkındaki komisyon raporunu meclis üyelerine aktardı. Düşman hava saldırıları ve radyoaktif serpinti tehlikesine karşı Zonguldak, Gaziantep, Hatay ve Kilis gibi illerde pilot haber alma, yayma, ikaz ve alarm sisteminin kurulduğunu belirten Aliş, aynı sistemin 2023 yılında Edirne’ye de kurulacağını açıkladı. Aliş; “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 7126 sayılı Sivil Savunma Kanununun 24’üncü maddesinin kendisine verdiği can ve mal kaybını en aza indirme amacı doğrultusunda; düşman hava saldırıları ile radyoaktif serpinti tehlikesine karşı ülke çapında haber alma ve yayma, ikaz ve alarm sistemini kurma görevi nedeniyle daha önce kurulmuş ancak ekonomik ve teknik ömrünü doldurarak kullanılamaz hale gelmiş bulunan eski sistemlerin yenilenmesi için bir çalışma başlatmıştır. Bu kapsamda Zonguldak pilot siren sisteminden sonra, 2020 yılında Gaziantep, Hatay ve Kilis illeri ile ilk faz kurulumları tamamlanmıştır. Daha sonra 2021’de Kırklareli, Sinop ve Iğdır illeri ile davam edilmiştir. Başkanlığımız ve ASELSAN AŞ ile yapılan protokol gereği siren sisteminin yerli ve milli imkânlarla üretilmesi amacıyla başlatılan çalışma tamamlanmış olup, ilk milli ve yerli siren sistemi 2022 yılında Mersin’e ve Kahramanmaraş’a kurulmuştur. Aynı sistem 2023 yılında Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ile Rize, Trabzon, Gümüşhane illerine kurulup teslim alınacaktır” şeklinde konuştu.
VALİ SEZER’DEN EDİRNE’YE 2 BİN KONTEYNER
İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, gayri resmi olarak aldığı bilgiye göre Edirne Valisi Yunus Sezer’in Edirne’ye atandıktan hemen sonra, olası afet durumunda kullanılması amacıyla Edirne’ye getirilmek üzere 2 bin adet konteyner ayarladığını ifade etti. Geçmiş; “Gayri resmi aldığım bilgilere göre, Sayın Valimiz AFAD Başkanlığı görevini teslim ettikten sonra, Edirne’ye Vali olarak atanıp gelirken, Edirne’ye 2 bin tane konteyner ayarlamış. İstanbul, Tekirdağ ya da Saros Körfezi’nde oluşacak olan olası bir deprem felaketinde, ilk etapta konteyner sıkıntısı çekmeme amacıyla hazırlıklı gelmiş. 1 kepçe, 1 de dozer var. Sayın Valimizin, Edirne’ye daha gelmeden önce buraya getirdiği katkılar bunlar” diye konuştu.

EDİRNE GENELİNDE 71 OKULUN BAKIM VE ONARIM ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Halil Akdağ tarafından sunulan, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı öncesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında bakım onarım çalışmaları hakkındaki raporda, Edirne Merkez ve ilçelerinde 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında 71 okulun bakım ve onarımının tamamlandığı ve 11 okulun ise bakım ve onarım çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Sunulan rapora göre Edirne Merkez’de 36 okulun bakım onarım çalışmaları tamamlanırken, Keşan’da 7, Uzunköprü’de 7, Meriç’te 3, Enez’de 2, İpsala’da 5, Havsa’da 3, Süloğlu’nda 3 ve Lalapaşa’da 3 okulun bakım ve onarım çalışmalarının tamamlanmış durumda. Komisyon raporuna göre, bakım ve onarımı devam eden okul sayısı Edirne Merkez’de 5, Keşan’da 3, Uzunköprü’de 2 ve Lalapaşa’da 1 olarak açıklandı. Komisyon Başkanı Akdağ, söz konusu çalışmaların doğalgaz dönüşümleri, kalorifer kazan onarımları, elektrik ve aydınlatma sistemleri onarımı, su depoları onarımı, tuvalet onarımı, güvenlik kamera sistemleri onarımı, aydınlatma sistemleri onarımı ile dış cephe onarımı hakkında olduğunu aktardı.
‘EDİRNE’DE MUTLAKA 5-6-7 TANE YENİ OKULUN YAPILMASI GEREKİR’
Meclis Başkanı Geçmiş, “Edirne Merkez’de bir sıkıntı çoğalmaya başladı. Çok uzun yıllardan beri Edirne’de yeni okul yapılmıyor. Mevcut okullar da depreme dayanıklı olmadığından dolayı yıkıldı. Bu yıkılmadan dolayı, halen yeni okul planlanmıyor. Edirne’de, ilçelerle ilgili yatırım programına aldığımız 7 tane okul yapımı vardı. Fakat bu okulların ödenekleri, Bakanlıktan gelmedi, ihaleye çıkılamadı. İhaleye çıktığımızda da müteahhitler bu fiyat artışlarındaki enflasyon baskılarından dolayı, hiçbir tane okula müteahhitler girmedi, ihale iptal olmak zorunda kaldı. Fakat Edirne’de en önemli okullarımızdan biri Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu, ikili öğretime geçti. Sabahçı ve akşamcı olmaya başladı. Diğer okullar da başladı. Bu sıkıntı çoğalmaya devam ediyor. İvedilikle, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bize resmi yazıları yazarak alanları kamulaştıralım. Edirne’de en azından yıkılan okulların yerine, yeni okullar yapalım. Bununla ilgili Milli Eğitim’in ciddi çalışmalar yaparak, Edirne’de mutlaka 5-6-7 tane okulun yapılması ve çocuklarımızın yeni eğitim-öğretim yılına yetişmesi gerekir. Sınıflardaki öğrenci sayısı 35-40’a yaklaştı, bu da sağlıklı bir durum değil eğitim için” dedi. Adem Batuhan SEVER