Konut satışında ‘beklenmedik’ durgunluk

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), tarafından faiz oranı yüzde 42.5’e düşürülmesine karşın, konut satın almak isteyen milyonlarca kişinin beklediği kredi faiz oranlarında düşüş yaşanmadı. Bununla birlikte emlak piyasasındaki durağan seyrin de devam ettiğini ifade eden Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, bu senenin ilk 3 ayındaki gayrimenkul satış oranlarının yüzde 10 oranlarında kaldığını belirtti.
TCMB tarafından faiz oranının yüzde 42.5’e çekilmesinin ardından, milyonlarca kişinin hayalini kurduğu konut kredisi faiz oranlarında düşüş yaşanmadı. Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, bununla birlikte emlak piyasasındaki durağan seyrin devam etiğini belirtirken, bahar aylarının gelişi ve düğün sezonunun açılmasıyla konut satışlarında yükseliş beklemelerine karşın, konut satışlarının ağır ilerlediğini kaydetti.

‘DEVLET FAİZİ DÜŞÜRSE DE KREDİ FAİZLERİNDE HALEN HAREKETLENME YOK’
Önceki yıllarda aynı aylarda konut piyasasında canlılık yaşandığını belirten Dernek Başkanı Çeker; “Bahar yaklaştıkça bizlerde emlak piyasasında bir canlılık olur. Düğün sezonu yaklaşıyor, düğün sezonları yaklaştığı zamanda da etrafta ‘konut alalım, düğünümüz olacak’ diyerek, kiralıktan ziyade satın almaya daha çok yöneliyorlar. Bu tabii ki eskidendi, şimdi böyle bir şeyi yapmaları biraz zorlaşıyor. Konut fiyatları şu anda çok yüksek. O parayı da denkleyebilecekleri, yatırabilecekleri durum çok zor. Böyle bir zorluk da olunca da diyor ki; ‘yüzde 50’si bende, yüzde 50’sini bankadan alayım’ diyor. Devlet iki defadır, 250 baz puan düşürme yaptı ve faizler 42’lere kadar indi ama konut kredilerinde, ne kadar düşse de bir hareketlenme yok. Biz sürekli bankalarla görüşüyoruz. Bu kadar aşağı çekseler de arabada olsun, ticaride olsun, konutta da aynı şekilde hiç aşağıya düşme yok. Gene faizler 2.80’lerde, aynı seviyelerde geziyor” şeklinde konuştu.
‘2025 DAHA KÖTÜ GEÇECEK GİBİ HİSSETİRMEYE BAŞLADI’
Çeker, faizlerde beklenen düşüşün gerçekleşmemesiyle, satışların da çok ağır gittiğini ifade ederek; “Böyle olduğu sürece de konut satışlarımız maalesef bayağı ağır gidiyor, çok ağır gidiyor. Hiç yok gibi bir şey. Genellikle satışı olan şeylerimiz gayrimenkulde, havaların da ısınmasıyla bağ bahçe yerleri, tarla yerleri, ufak bahçelik yerleri. Onlarda biraz hareketlilik mevcut şu anda. İnsanlar ev alamıyor çünkü düğün masrafları zaten ağır. Bir çeyiz düzülecek evin içine koltuğunu alacak, televizyonunu alacak, beyaz eşyasını alacak. Ona baktığın zaman bu da çok büyük meblağlar. Ev desen büyük bir meblağ. Düğün yapacak, düğün salonunu tutmak büyük bir meblağ. Son zamanlarda bakıyorum artık herkes yıldırım nikahıyla nikahlanıyorlar. Yani düğün bile yapmaktan artık korkuyorlar ki eskiden düğünlerde herkes takılarda kuyruğa çok fazla şekilde girerdi. Herkes böyle altın yarışındaydı. Maalesef şimdi de hiç kimse ne altın alabiliyor, ne de başka bir şey. Herkes maddiyatını düşünüyor, büyük sıkıntılar var. Bilmiyorum ama 2025 yılı daha rahat geçecek gibi gözüküyordu ama maalesef daha kötü geçecekmiş gibi, şimdiden ilk 3 ayda bunu hissettirmeye başladı” diye konuştu.
‘KONUT SATIŞI İLK 3 AYDA YÜZDE 10’U GEÇMEZ’
Bu yılın ilk 3 ayında konut satışlarında yüzde 10 seviyelerinde kaldıklarının altını çizen Çeker; “Konut satışları ilk üç ayda baktığımızda yüzde olarak derseniz, bütün hepsini topla yüzde 10’u geçmez. O kadar düşük bir rakam yani şu anda. Genellikle hep var ipotekler var, tapudaki işlemlerden bahsediyorum. İpotek işlemleri var, intikal işlemleri var. Arada birikimi olanlar var. Bu birikimi, ‘banka faizleri de düştü, bankadan da artık bir gelirim olmuyor’ deyip gayrimenkule yatırmak isteyenler oluyor. Gayrimenkul deyince tarla alayım, arsa alayım oradan prim yapsın, oradan kazancım olsun diyenler oluyor. Şu anda yılbaşından beri diyelim, birinci aydan beri şu andaki satışlarımızda en güzel satışlar arsa, tarla, bağ, bahçe olaylarında satışlarımız gayet iyi” açıklamasını yaptı.
Adem Batuhan SEVER