‘Kuraklık sebebiyle çiftçinin mağduriyeti katlanarak arttı’

Trakya Birlik’in bugün gerçekleştirilen 2023-2024 iş yılı olağan genel kurulunda konuşan Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, geride bıraktığımız birkaç yılda dünyada ve Türkiye’de yaşanan iklim değişikliği ile olumsuz hava koşulları dolayısıyla patlak veren kuraklığın, ayçiçeğinde büyük verim kayıpları yaşattığını ifade ederek; “Bazı bölgelerimizde ciddi kuraklıklar yaşanmıştır. Bunun sonucunda çok ciddi verim kayıpları oluşmuştur. Çiftçimiz gelir kaybına uğramaktadır. Neticede çiftçimiz gelir kaybına uğramaktadır. Zaten üretim maliyetleri açısından zorlanan çiftçimiz, bu gibi doğal afetlerden zarar gördüğünde maliyetleri, mağduriyetleri katlanarak artmaktadır” dedi.
Türkiye’nin ayçiçek yağı üretiminin önemli merkezlerinden birisi olan Trakya Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Trakya Birlik), 2023-2024 iş yılı olağan genel kurulu, bugün Edirne’nin Mimar Sinan Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Türkiye’nin birçok noktasından birliğe bağlı faaliyet gösteren çok sayıda kooperatif ortağının katıldığı genel kurulda konuşan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, son iki sezondur özellikle Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle meydana gelen olumsuz piyasa koşullarına dikkat çekti.

‘TARİFE KONTENJANI UYGULANMAYA DEVAM ETMELİDİR’
Piyasada baş gösteren olumsuzluğa, açıklanan düşük fiyatların da eklenmesiyle ülke genelinde ayçiçeği üretiminin de düştüğünü dile getiren Kırbiç, tarife kontenjanı uygulamasının sürmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kırbiç, Trakya Birlik tarafından gerçekleştirilen çalışma ve yoğun çabaların, tarım ve ticaret bakanlıklarında da karşılık bulduğunu kaydederek; “Ülke yeterliliğini hedefleyen görüş ve önerilerimiz ile gümrük vergisi uygulamasının azami oranda tutulması sağlanmıştır. Buna ek olarak en son 2010-2011 iş yılında uygulanan tarife kontenjanı uygulaması birliğimizin görüş ve önerileriyle uygulamaya konularak, tüm ülke sathında çiftçilerimiz için sürdürülebilir büyük ürün fiyatları oluşması noktasında çok önemli katkı sağlanmıştır. Bu uygulama sayesinde piyasa fiyatlarında olumsuz seyretmeler tüccar ve sanayiciler tarife kontenjanından yararlanmak için piyasada alıcı olmaları sağlanmıştır. Piyasa fiyatlarında yaşanan bu gelişmeler tarife kontenjanı uygulamasının çiftçilerimizin emeğinin karşılığının alınması noktasında tüm paydaşlarca anlaşılmış, ispatlanmış ve çok etkili olmuştur. Önümüzdeki sezonlarda da bu uygulamanın devam etmesi noktasında gereken çalışma ve tedbirler birliğimizce yapılmaya devam edilecektir” şeklinde konuştu.
‘BÖLGEDEKİ CİDDİ KIRAKLIK KARŞISINDA, ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİ KATLANARAK ARTIYOR’
Kırbiç, geride bıraktığımız yıllarda Türkiye ve dünyada yaşanan iklim krizinden dolayı oluşan olumsuz hava şartları sebebiyle, ortaya çıkan kuraklığa dikkat çekerek; “Bunların neticesinde bazı bölgelerimizde ciddi kuraklıklar yaşanmıştır. Bunun sonucunda çok ciddi verim kayıpları oluşmuştur. Neticede çiftçimiz gelir kaybına uğramaktadır. Zaten üretim maliyetleri açısından zorlanan çiftçimiz, bu gibi doğal afetlerden zarar gördüğünde maliyetleri, mağduriyetleri katlanarak artmaktadır. Bu kapsamda, bizlerin de sık sık dile getirdiği ayçiçeğinin kuraklıktan etkilenen yazlık bir bitki olduğu için bu yüzden kuraklık ile sigorta kapsamına alınması bu ürünün üretiminin devamı anlamında önemli olduğunu sayın tarım bakanımıza, ilgili kurum ve bürokrasiye defalarca ilettik. Sayın bakanımız bu yıl hasat döneminde özellikle Edirne bölgesinde yaşanan kuraklıkla ilgili incelemelerde bulunmak üzere, üst düzeyde bürokratları bu konuda görevlendirmiştir. Kendileri burada saha çalışmaları yaparak, bizlerin de bizzat katıldığı incelemeler neticesinde bakanlığımız ayçiçeğini verim sigortası uygulaması kapsamına almaya karar vermiştir. Bakanlığımız bu uygulamayı TARSİM yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürünün katılımıyla ve bizlerin de Trakya kooperatiflerinin katıldığı bir toplantıda Trakya Birlik Genel Müdürlüğü’nde bu uygulamayı hem kamuoyuna, hem de ülkemize duyurmuştur” diye konuştu.
‘EN KÖTÜ GÜNLERİ GERİDE BIRAKTIK’
Ayçiçeğinde üretim desteğinin ton başına 1000 liradan 2 bin 250 liraya yükseltilmesi sonucu, piyasa yapıcı rolüyle birliğin etkisi olduğunun da altını çizen Kırbiç; “Tüm bu uygulamaların hayata geçirilmesiyle yağlı ayçiçeği konusunda ülkemizde, yeterlilik noktasında önemli bir katkı sağlanacağı, üretimin artması hedeflenmektedir. Bu politika oluşumunda desteklerini ve tensiplerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Tarım ve Orman ve Ticaret bakanlıklarımız, bakan yardımcılarımız, bürokratlarımız, bölge siyasetçilerimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Birliğimiz için en zorlu günleri geride bıraktığımızı, sıkıntılı sezonlardan sonra gerçek kooperatifçilik faaliyetlerimizi, ortaklarımızın istek ve beklentilerini karşılamak neticesinde güçlenmek için gerekse de en büyük gücümüz olan sanayicilik faaliyetlerimizi arttırmak, markalarımıza, üretim kapasitelerimize yeni teknolojilere dönüşüm konusunda yüksek verimlilik ve maliyet avantajı sağlayan yatırımlarımıza bundan sonra daha da hız vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Kırbiç’in konuşmasının ardından genel kurul, ticari sır niteliğinde bilgileri barındırdığı nedeniyle basına kapalı olarak sürdürüldü.
Adem Batuhan SEVER