Kurban Bayramı’nda nasıl beslenelim

Kurban Bayramı yaklaşıyor. Geniş sofraların kurulduğu, sohbetlerin daim olduğu, tüm ailenin bir arada toplandığı bu güzel bayramlar baş tacımız. Bu özel günlerde kalori kısıtlaması yapmayı hiçbirimiz istemiyoruz ama dikkat edilmesi gereken noktalar elbette ki oluyor. Soru cevapları ve uyulması gerekenlerin en başında et tüketimi geliyor. Nasıl olmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Kırmızı et yüksek yağ içeriğine sahip olduğundan özellikle kolesterolü olan bireylerin iki kat daha temkinli olması gerekmektedir. Görünür yağlardan temizlenmiş olsa da yüksek miktarda doymuş yağ içermektedirler. Bu sebeple miktarını azaltmakta fayda vardır ve her gün tüketmemeye özen gösterilmelidir. Kötü kolesterolü yüksek bireylerin kırmızı eti 60 gramla sınırlaması gerekmektedir. Sağlıklı bireylerin ise yarım tabak -dört yemek kaşığı olacak şekilde tüketimi önerilmektedir.

Eti Nasıl Pişirmeliyiz?

Eti pişirirken aşırı yağ tüketimini azaltmak için ızgara, haşlama veya fırın gibi sağlıklı yöntemleri tercih etmeliyiz. Kızartma, kömürde pişirmek gibi yöntemler kanserojen madde riskini artıracaktır. Ayrıca kavurma ve kızartma yöntemleri fazladan yağ alımına sebep olacaktır. Bir diğer önemli nokta ise etin pişme süresidir. Hayvanlardan insanlara bulaşan birçok hastalık vardır. Bu sebeple etlerin çiğ veya az pişmiş kalmamasına kesinlikle dikkat edilmelidir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi problemlere neden olur. Mide bağırsak problemleri yaşamamak için et kesildikten sonra bekletilmelidir. Uygun sürede pişirmenin sağlanması ve kesildikten hemen sonra tüketilmemesi sağlığımızı korumamıza yardımcı olacaktır.

Etin yanında ızgara veya haşlanmış sebzeler, az yağlı yaz salataların tüketilmesi yeterli lif alımına da destek sağlayacaktır. Salatalar, erken doymaya da yardımcı olacağından fazla et ya da yağlı besin tüketimine engel olacaktır. Besin çeşitliliğinin sağlanması, yeterli vitamin ve minerallerin alımı,kolay sindirim için de fayda sağlayacaktır. Bu sebzeler, temel vitaminler, mineraller ve diyet lifi açısından zengindir ve sağlığımızı desteklerler.

Etleri Nasıl Saklayalım?

Etleri küçük parçalara ayırıp buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa kaldırılmalı, tüketilmeden öncesinde buzdolabına alıp çözdürülmelidir. Çözdürüldükten hemen sonra pişirilmelidir, tekrardan dondurulmamalıdır. Buzluktaki etler -18 derecede 3 aya kadar saklanabilir, buzdolabında ise 1-2 gün kadar saklanmalıdır.  

Bayramın bir diğer olmazsa olmazı ise tatlılar.. Diğer tüm özel günlerde olduğu gibi sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmek, şeker kontrolünü sağlayacak ve gereksiz kilo alımını engelleyecektir. Baklava tüketmek isteyenler sadece bayramda sadece bir gün iki adet olacak şekilde tüketmeye özen göstermelidirler. Sade dondurma üç topa kadar tüketilebilir. Taze meyve tabakları yine porsiyona dikkat edildiği sürece güzel bir tercih olup, sıcak yaz günlerinde şerbetli yerine dondurmalı – sütlü tatlılar ferahlatıcı bir seçenek olacaktır.

Sıvı tüketimi yaz ayının gelmesiyle beraber hem kadınlarda hem erkeklerde günlük en az üç litre olmalıdır. Alkol, gazlı, şekerli içeceklerden ziyade su, el yapımı meyve suları, sade soda tercih edilmelidir. Susamayı beklemeden su tüketimine özen gösterilmelidir.

Zengin sofralar ve yapılan ziyafetlerinin ertesi günü kendimizi çok aç bırakmadan proteinden ve liften zengin bir kahvaltı ile güne başlamak gün içerisinde de fiziksel aktiviteyi artırmamız gerekmektedir. Günde en az yarım saat, 40 dakika yürüyüş yapmak şişkinliğimizi de azaltmaya yardımcı olur.

Kurban Bayramı ailelerin bir araya geldiği, güzel zamanların geçirildiği bir dönemdir. Dikkatli beslenme seçimleri yaparak, gelenek ve sağlık arasında bir denge yaratabiliriz. Unutmayın, mesele sadece yemek değil, sevdiklerinizle paylaşmanın keyfidir. Sağlık ve mutlulukla dolu Kurban Bayramı geçirmeniz dileğiyle!

Edirne Özel Ekol Hastanesi – Diyetisyen Gülin Altun

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!