Lezzet festivali renkli görüntülerle başladı!
Edirne’de ‘Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali’ başladı. 3 gün sürecek olan festivalin açılış töreni renkli görüntülere sahne olurken, festival kapsamında bölgeye ait yüzlerce yemek tanıtılarak, yarışmalar düzenlenecek. Festivalin ilk gününde, Edirne Valiliği’nden Selimiye Meydanı’na doğru gerçekleştirilen kortej yürüyüşünün ardından vatandaşlara kente özgü Deva-i Misk helvası ile Gaziler Helvası dağıtıldı. Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi’ndeki festival alanında devam eden etkinlikler kapsamında açılış konuşmaları gerçekleştirilirken, Rumeli’ye özgü yöresel kıyafetlerin tanıtıldığı defile ise büyük beğeni topladı.
Edirne Valiliği öncülüğünde, Edirne’ye özgü unutulmuş yemeklerin yeniden canlandırılması ve üretilmesi amacıyla düzenlenen ve içinde yemeklerin tarifleriyle yer aldığı aynı isimli kitabı da hazırlanan ‘Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali’ bugün gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı. Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, kurum ve kuruluşların temsilcileri, çok sayıda şef ve aşçılık öğrencilerinden oluşan kortej, Edirne Valiliği bahçesinden Selimiye Meydanı’na ilerledi. Kortej yürüyüşünün ardından Vali Sezer, Milletvekili Aksal, Belediye Başkanı Gencan Akın, kentin ünlü şekerleme ustası Arif Meriç ile birlikte vatandaşlara helva dağıttı.
Kentte 3 gün sürecek olan festival, Selimiye Meydanı’ndaki programın ardından, Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi’ndeki festival alanında devam etti. Yerleşkedeki festival alanına, yöresel lezzetlerden oluşan çok sayıda stant açıldı.
Vatandaşın da yoğun ilgi gösterdiği ve renkli görüntülere sahne olan festivalin açılış töreni gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene; Vali Sezer ve Belediye Başkanı Akın’ın yanı sıra, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çakmak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı.
‘YEMEKLERİN GELECEK NESİLLERE KAZANDIRILMASI, EN BÜYÜK GÖREVLERİMİZDEN BİRİ’
Programın açılışında Konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, festivalin oluşturulması için 1 yıllık emek harcandığını dile getirerek; “Gerçekten de yemeğin sofraya getirilmesi gibi bu gastronomi festivalinin de bu aşamaya gelmesi için yoğun bir emek var. Burada yaklaşık 63 tane şefimizin, köylerdeki ablalarımızın, kültür müdürlüğümüzün, herkesin bu sofraya gelecek olan yemeklerde emeği var. Tabii sadece yemek değil; bizim buradaki amacımız bir milletin kültürü varsa o millet kültürdür, bir milletin emeği varsa, geleneği varsa, göreneği varsa o millet aslında bir millettir. Bunun önemli bir parçası da gastronomi. Bizim bir avantajımız var hem 92 yıl başkentlik yapmış bir iliz, dolayısıyla hem saray mutfağına hakimiz hem de gerçekten de Balkanların her yerinden göçle gelen insanlarımız var ve geldikleri her yerden kendi geleneklerini de getirip kendi köylerinde, kendi bulundukları yerlerde bunu yaşatmışlar. Maalesef unutulmaya yüz tutan birçok yemek ve birçok içecek var. Bunların da gelecek nesillere kazandırılması bizim en büyük görevlerimizden bir tanesi” dedi.
‘TOPRAKTAN SOFRAYA YETMEZ, O SOFRANIN SAĞLIKLI OLMASI GEREKİYOR ARTIK’
Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ise festivalin hayata geçirilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti anlattı. Damka; “Edirne tarihi bir kent ve bu tarihi kentin içerisinde tam da arkamda bulunan 1902’lerden sonra her zaman Balkanlar’dan göç ile gelenlerin ilk ayak bastığı ana vatan toprağı var. Tabii buraya gelirken sadece göç, acı, kederi değil tabii ki yanında oranın kültürünü de, oraya ait yemeklerini de taşımışlar. Dolayısıyla Anadolu’yla Balkan topraklarının birleştiği yer de Edirne. Dolayısıyla bu güzel festivali düzenlemekte ve bu güzel kitabı ve tarifleri ortaya koyan değerli şeflerime teşekkür ediyorum. Gençlerimizi de artık hazır yemekten uzaklaştırarak, buna dönüş yapmamız belki en doğru yol olacaktır. Çünkü topraktan sofraya yetmez, o sofranın sağlıklı olması gerekiyor artık. Bunu eminim aileler artık yeniden bizim geleceğimiz olan gençlere aktaracaktır” dedi.
Konuşmaların ardından Edirne’nin ilçe ve köylerinden kadınların yemek, içecek ve tatlılardan oluşan 101 yemeğin bulunduğu ‘Topraktan Sofraya Edirne’ kitabı katılımcılara tanıtıldı. Programın devamında ‘Rumeli’den Esintiler’ konulu defileyle, bölgenin yöresel kıyafetleri sergilendi. Festivalin ilk günü, yemek tadımlarıyla son buldu. 3 gün sürecek olan festival, Pazar günü sona erecek.
Adem Batuhan SEVER