Makedon Kulesi’nde ‘kazı’ çalışmaları sürüyor

Edirne’de Roma İmparatorluğu döneminde yaptırılan Makedon Kulesi’nde 2021 yılından bu yana devam eden restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Edirne İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı Salih Akar; “Kulenin arkeolojik alanda ve kule zemininde Edirne Müze Müdürlüğü denetiminde araştırma kazısı yapıldığı, kazı rölövesinin hazırlanmış ve arşivlendiği, arkeolojik sahada derz ve örgü harcı uygulamalarının devam ettiği bildirilmiştir” dedi.
Edirne İl Genel Meclisi Mart ayı toplantılarının 2’nci birleşimi Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Yoklama alımı ve tutanak özetlerinin okunmasıyla başlayan toplantıda 4 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.

Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyonu tarafından hazırlanan 2023-2024 yıllarında Edirne merkez ve ilçelerindeki köylerde hayvancılığı destekleme projeleri hakkındaki rapor, Komisyon Başkan Yardımcısı Niyazi Yoldaş tarafından meclise aktarıldı. Yoldaş, Edirne Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 2023 yılında 9 haneye 18 adet süt sığırcılığı, 7 haneye 217 adet süt koyunculuğu, 2024 yılında 21 haneye 42 adet süt sığırcılığı, 13 haneye ise 403 adet süt koyunculuğu desteği kapsamında, 2 yılda 50 haneye toplamda 680 adet canlı hayvan desteği verildiğini ifade etti. Diğer yandan 2023 ve 2024 yılı ORKÖY kredi dağılımlarını da anlatan Yoldaş, 2023’te İpsala’nın İbriktepe Köyü’nde süt sığırcılığında 4 üniteye 8 adet hayvan desteği verildiğini söylerken, 2024’te İpsala’nın Koyuntepe Köyü’nde süt sığırcılığı kredi desteği kapsamında 8 üniteye 16, Keşan’ın Çamlıca Köyü’nde süt sığırcılığında 4 üniteye 8, Seydiköy’de 3 üniteye 6, Orhaniye Köyü’nde 5 üniteye 10 olmak üzere toplamda 20 üniteye 40 hayvanlık destek verildiğini kaydetti.
Yoldaş’ın konuşmasının ardından Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu tarafından hazırlanan Kapıkule GTİ Tır Parkı hakkındaki rapor, Komisyon Başkanı Vedat Koyuncu tarafından meclise aktarıldı. Kapıkule TIR Parkı’nın 750 araç kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Koyuncu, saha genelinde 3 farklı noktada 21 tuvalet, 19 pisuar ve 16 duş bulunduğunu söyledi. Koyuncu, ilaveten tesis içinde şoför dinlenme odası, kütüphane, mescit, abdesthane, restoran, market, geçiş belgesi dağıtım ofisi, gümrük teminat işlemleri TOBB UND ofisi, kuaför, telefon hat satış noktası ile hizmet verildiğini açıkladı.
Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan Havsa ve Süloğlu’na bağlı köylerde içme sularının Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan tahlil sonuçları hakkındaki rapor, Komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından meclise aktarıldı. Saha büyüklüğüne göre belirlenen yerlerden alınan su numunelerinin, ayda bir bakteriyolojik, 6 ayda bir kimyasal analizi yapıldığını anlatan Çığla, sağlıklı içme suyunun PH değerinin 6,5-8,5 arasında olması gerektiğini dile getirdi. Çığla, suda klor düzeyinin 0,6-0,8 arasındaki bir değerde olması gerektiğini de ekledi. Havsa ve köylerinde bulunan 28 izleme noktasından 2024 yılında 82 adet kimyasal ve bakteriyolojik numune alındığını kaydeden Çığla, aynı yıl Süloğlu ilçesi ve köylerinde bulunan 17 izleme noktasından 35 adet kimyasal ve bakteriyolojik numune alındığını belirtti.
Diğer yandan kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında restorasyon çalışmaları başlatılan Makedon Kulesi’nde 2’nci etap çalışmaları devam ediyor. Turizm Komisyonu Başkanı Salih Akar, çalışmalardaki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.
‘KULE ZEMİNİNDE YAPILAN KAZILARIN RÖLÖVESİ ÇIKARILIYOR’
Edirne Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nden edindikleri bilgiler ışığında son çalışmaları aktaran Akar; “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi (İkmal İşi) mimari projenin işlevsellik açısından kullanışlı olmamasından dolayı rampa düşey elemanı yerine merdiven düşey elemanı ve nişlerde teşhir tanzime yönelik alternatif proje öneri tasarımlarının hazırlandığı, bu kapsamda revize edilen mimari projenin 23.09.2024 tarih ve 10422 sayılı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararı ile onaylandığı, Kulenin arkeolojik alanda ve kule zemininde Edirne Müze Müdürlüğü denetiminde araştırma kazısı yapıldığı, kazı rölövesinin hazırlanmış ve arşivlendiği, arkeolojik sahada derz ve örgü harcı uygulamalarının devam ettiği bildirilmiştir” dedi.
‘DETAY-BAĞLANTI ÇALIŞMALARININ ARDINDAN, DEMİR ÇELİK İŞLERİNE GEÇİLECEK’
Kulenin aslına uygun restore edilebilmesi için uzman görüşlerine de başvurulduğunu anlatan Akar; “Kule ana yapısında bulunan kitabenin onarımı için İstanbul Konservasyon Bölge Laboratuvarından gelen uzmanlar tarafından malzeme analizi yapıldığı ve öneri raporu hazırlandığı, yazıtın orijinaline uygun restore edilebilmesi için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Öztürk danışman olarak görevlendirildiği ve gerekli çalışmalara başlandığı, kule beden duvarları ve temel kotunda boşluk tespiti için Georadar/GPR taraması yapılmış İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Cenk Üstündağ tarafından hazırlanan öneri rapor doğrultusunda GPR ile taranıp boşluk tespit edilen bölgelerde hidrolik kireç harcı ile enjeksiyon uygulaması yapıldığı, Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi (İkmal İşi)’nde son durum olarak devam eden statik detay-bağlantı çalışmaları tamamlandıktan sonra kule içerisinde demir çelik imalatlarına başlanılacağının bildirilmiştir” şeklinde konuştu.
Adem Batuhan SEVER