TMO’nun alım fiyatlarını değerlendiren Şahin, çocuk tekerlemesine atıfta bulunarak, “TMO nerede? Dağa kaçtı… Çiftçi nerede? Yandı, bitti, kül oldu” ifadelerini kullandı. Açıklamaların müjde gibi sunulmasını eleştiren Şahin, iktidar temsilcilerinin alkış beklediğini ancak üreticinin her geçen gün daha da zor duruma düştüğünü vurguladı.
İYİ Parti Edirne İl Başkanı Hakan Şahin, “Yine bir hüsranı müjde diye açıklayıp alkış bekliyor ya iktidar mensupları , inanın ne söyleyeceğimizi bilemiyoruz.
İşin aslını söylemek lazım. Bakın değerli çiftçilerimiz inanın bu yapılanların hepsini bilinçli bir şekilde , bile isteye yapıyorlar. Bu sene bölgemizin büyük bir kısmı bin dane ağırlığı 20 ile 24 gram arasında gelen çeltik cinslerinden ekti. Bunun sebeplerini çiftçilerimiz iyi bilir. Arazilerin yabancı otlardan arındırılması ve verim yüksekliğini düşündükleri için bu yönde ekim yaptılar. Harman dönemiyle birlikte iri tane olarak adlandırılan çeltik grubu zaten kolay bir şekilde 40-42 lira fiyat bandında satıldı. Üreticinin deposunda bu sene üretilen toplam iri tane çeltikten %15-20 lik bir oranda çeltik kalmıştır. Bir başka deyişle iri tanenin ( baldo – cameo grubu ) %85 i zaten satılmıştır. Üreticinin satamadığı çeltik çeşidi T.M.O ‘nun alım bareminde yer almayan , Osmancık cinsi çeltiğin dane ağırlığı altında yer alması gereken gruptur. Bu grup T.M.O tarafından alınmayacağı için çiftçinin derdine yine çare bulunmamıştır. Çiftçi yine sahipsiz kalmıştır.
T.M.O acilen alım baremlerini güncellemelidir. Geçmiş yıllarda olduğu gibi gruplarda cinsleri ve gramajları belirgin hale getirerek listeyi yeniden oluşturmak zorundadır.
T.M.O baldo grubu , cameo grubu , osmancık grubu alım yapacağını beyan etmiştir. Çiftçinin derdine derman olmak ise amacınız bunun 3 değil 5 alım grubuna dönüştürülmesi gerekmektedir. Bunun da en kolay yolu bin dane grupları oluşturulmasıdır.
1-30g ve üstü baldo grubu
2-27-30 g cameo grubu
3-25-27 g osmancık grubu
4-22-25 g grubu
5-20-22 g grubu olarak en az 5 grupta alım yapılmalıdır. Zaten en büyük problem ve üreticimizin elinde kalan satamadığı çeltik 2 gruptur. Maalesef bu son 2 grup T.M.O tarafından alım listesinde yoktur.
İktidar vekilleri alkış bekleye dursun.
Ofis yine çiftçinin kara gün dostu olamamıştır.
Bakın madalyonun bir diğer yüzüne bakalım. Bu gün kur ve vergilerle birlikte yurtdışından fabrika teslim 32-35 lira arası iri tane çeltik ithal edilmektedir. Hangi fabrikacı bu şartlar altında T.M.O’dan 40 lira üzerine iri tane çeltik alır ? T.M.O’nun zarar açıklaması kaçınılmazdır. Şu iktidar yetkililerine yıllardır söylüyoruz anlamıyorlar. Şu girdi maliyetleri ve desteklemeleri düzenlemez iseniz bu dipsiz kuyudan çıkamazsınız. Üretici de yanar , biter ve kül olur.”
Haber Merkezi