Orta Çağ’ın ‘Sangin’ sanatını tekrardan üretti

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü hocası Doç. Dr. Kerem İşcanoğlu, Orta Çağ Sangin sanatının tekrar üretilebilir ve kullanılabilir olduğunu göstermek amacıyla, tamamı kendi eserlerinden oluşan ‘Sangin Kalem’ sergisi açtı.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’ Öğretim Üyesi Doç Dr. Kerem İşcanoğlu, Orta Çağ Sangini’nin teknik ve yerli imkânlarla tekrar üretebileceğine dikkat çekmek amacıyla 30+1 eserden oluşan ‘Sangin Kalem’ sergisini Mimar Kemaleddin Salonu’nda sanatseverlerle buluşturdu.

Sangin kalemin çoğunlukla Orta Çağ ya da Rönesans döneminde çok sıklıkla kullanılan bir resim tekniği olduğunu ifade eden İşcanoğlu, Sanginlerin yerini kuru pastellerin aldığını ve bu sanatın bugün için arkaik bir sanat olduğunu dile getirdi.

Sergiden sonra konuşma yapan İşcanoğlu, eserlerde Orta Çağ Sanginini türetip kendisinin ürettiğini belirterek; “Buradaki eserlerde kullanılan hiçbir malzeme satın alınmadı. Bunların hepsi aslında kendi ürettiğimiz orta çağ Sangini ve o dönemin Sanginini yeni bir şekilde tekrar yerel yollarla türetip, uygulama gerçekleştirdik. Malzemenin kendisinin nasıl yapılacağı yaklaşık olarak bir yıla yakın zamanımı aldı. Yapımında birçok farklı denenmiş veya yerel olarak yeni malzeme değeri kazanan yöntem denedim. En sonunda kendime göre başarılı bir versiyonunu elde ettim. Ham primitif bir boya kartuşu yapıldı. Sonra bu boya ile uygulamalar yaptım. Sangin’in uygulama tekniklerinde ürünlerin hem yağla yapılan formu hem de renkli yapılan bir formu bu sergide mevcut. Sergide 30 tane eser artı bir tane de büyük eser var. Hepsi bana ait. Bu aslında birçok eserden oluşan kişisel bir sergi. Modeller de aslında sınıfta izlenimler. Sınıfta duran öğrencilerin çalışmaları. Mesela birisi çalışırken yapıldılar ya da birisi sınıfta otururken çizmişim ama hiçbiri sabit duran model değil. Bu da Akademisyenin sınıf ya da işlikteki üretken pozisyonu ile ilgili. Buradaki çalışmalardan seyirciyi bir bakıma atölyeninde tanığı yapıyor.” şeklinde konuştu.

Sangin kalemin yeniden varlığını duyurmak istediklerini ifade eden İşcanoğlu “Sergimizin amacı Orta Çağ Sanginin tekrar üretilebilir olduğunu göstermek. Bunlar üzerinden de güncel çalışmalar yapılabildiğini göstermek istedik. Sangin kalemin yeniden varlığını duyurmak, unutulmuş bir kalemi yeniden gün yüzüne çıkarmak istedik. O tonda kalemler var ama bizim bildiğimiz klasik Sanginler değil. Klasik sangin bu gördüğünüz boyalar” olduğunu gelen konuklara anlattı.

Sangin Kalem Sergisi; 10 Ocak 2023 tarihine kadar Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fuaye Salonunda sanat severler tarafından ziyaret edilebilecek. Haber Merkezi

WhatsApp Image 2024 01 04 at 12.30.23 | Edirne Ahval Gazetesi
Orta Çağ’ın ‘Sangin’ sanatını tekrardan üretti | Edirne Ahval Gazetesi
WhatsApp Image 2024 01 04 at 12.30.23 1 | Edirne Ahval Gazetesi
Orta Çağ’ın ‘Sangin’ sanatını tekrardan üretti | Edirne Ahval Gazetesi
WhatsApp Image 2024 01 04 at 12.30.23 2 | Edirne Ahval Gazetesi
Orta Çağ’ın ‘Sangin’ sanatını tekrardan üretti | Edirne Ahval Gazetesi
WhatsApp Image 2024 01 04 at 12.30.23 4 | Edirne Ahval Gazetesi
Orta Çağ’ın ‘Sangin’ sanatını tekrardan üretti | Edirne Ahval Gazetesi
WhatsApp Image 2024 01 04 at 12.30.23 3 | Edirne Ahval Gazetesi
Orta Çağ’ın ‘Sangin’ sanatını tekrardan üretti | Edirne Ahval Gazetesi
WhatsApp Image 2024 01 04 at 12.30.24 1 | Edirne Ahval Gazetesi
Orta Çağ’ın ‘Sangin’ sanatını tekrardan üretti | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!