“Paranın zaman değerini koruması gerekiyor”

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda yapılan konferansta 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu kapsamında yapılandırma çalışmalarıyla ilgili olarak kanunun önemi, yapılandırma kanunu kapsamında yapılacak faaliyetler konusunda bilgilendirme yapıldı.
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Yıldırım Bozbıyık, Vergi Dairesi Başkanı Selahattin Başkal, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Meclis Başkanı M. Emre Alp ve ETSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile bir araya geldiler.
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Yıldırım Bozbıyık “ Yeni bir Yapılandırma Kanunu çıktı. 7143 Sayılı Kanun. Birkaç yıl içerisinde tecrübe ettiğimiz diğer kanunlara benzer bir kanun. İçerisinde sadece birkaç değişiklik var. Bu kanun temelde bir alacakların yapılandırılması kanunudur. Gerek vergi olsun, gerek idari para cezaları olsun, gerek belediye alacakları olsun, gerek sosyal güvenlik ya da sivil toplum örgütlerinin aidat alacakları olsun, kamuya olan borçların belirli uygun koşullar içerisinde yeniden yapılandırılmasına olanak sağlıyor. Bir borç oluştuğu zaman biz normalde gecikme zammı, gecikme faizi yüklüyoruz ve borç kendi içerisinde katlanıp devam ediyor. Bu kanun ile yurtiçi üretici fiyatları endeksinde borcu ele alıyoruz. Paranın zaman değerini koruması gerekiyor. Bu anlamda gecikme zammı yerine YİÜ-FE’ye başvuruyoruz” şeklinde konuştu.
Peşin ödeme seçeneğini tercih eden mükelleflere %90 Yİ-ÜFE indirimi sağlanacağının, matrah ve vergi artırımında bulunan mükelleflerin artırımda bulundukları dönemler için vergi incelemesine tabi tutulmayacakları hususlarında mükelleflere detaylı bilgi verilmesi gerektiği hususları konuşuldu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zıpkınkurt ” 7143 Sayılı Kanun kapsamındaki yapılandırma çalışmalarıyla toplumun birçok kesimi için önemli avantajlar sunuluyor. Dolayısıyla yayımlanan kanun ile devlete karşı borçların ödenmesinde önemli kolaylıklar sağlandığını görüyoruz. İş dünyası temsilcileri olarak Edirne Ticaret ve Sanayi Odası adına üyelerimize katkı sağlayacak her çalışmada bulunmaya hazırız” ifadeleri kullandı.
Başvuruların, kanun kapsamındaki alacaklar için 31 Temmuz 2018, matrah ve vergi artırımı için 31 Ağustos 2018 ve varlık barışı için 30 Kasım 2018 tarihine kadar gib.gov.tr üzerinden veya vergi dairelerine giderek yapılabileceği belirtildi. Berk TUZLAR