Pedallar Cumhuriyet coşkusuyla döndü
Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Trakya Üniversitesi ve Eskikadın Köyü Muhtarlığı ortaklığıyla kutlama etkinliği gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen TÜBİT ve diğer sivil bisiklet grupları “Cumhuriyet’in 100’üncü Yılı 100 Bisiklet Cumhuriyet Turu” ismiyle Eskikadın Köyü’ne tur düzenlediler ve köyün içinde de Türk Bayrakları ile tur attılar. Köy meydanında çeşitli etkinliklerle devam eden kutlamalar, aniden başlayan fırtınalı sağanak yağış sebebiyle erkenden son buldu.
Edirne Merkez ilçeye bağlı Eskikadın Köyü’nde Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Trakya Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilen turda Trakya Üniversitesi Bisiklet Topluluğu (TÜBİT), Edirne Bisiklet Spor Kulübü (EBİS) ve sivil bisikletçilerden oluşan bisikletçiler, “Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılı 100 Bisiklet Cumhuriyet Turu” etkinliği düzenledi. Merkez’de bulunan Atatürk Anıtı’ndan tura başlayan bisikletçiler, Eskikadın Köyü’nde bayraklı tur attılar. Açıklamalarda bulunan TÜBİT Başkanı Harun Taşar, etkinliğin normalde 2 hafta önceden düzenleneceğini ancak, 22 Ekim’de gerçekleştirilen 14’üncü Cumhuriyet Kupası Bisiklet Yol Yarışı sebebiyle gerçekleştirilemediğini kaydetti. Taşar; “Bugünkü etkinliğimiz, 29 Ekim Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla planlanan bir etkinlik. Normalde bundan 2 hafta önce 22 Ekim tarihinde planlanan bir etkinlikti. Ancak o tarihte 14’üncü Cumhuriyet Kupası Bisiklet yol yarışı gerçekleştirildiği için bugüne aktarıldı. Bugün, cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 bisikletli olarak Eskikadın Köyü’ne tur düzenleyeceğiz. Öncülüğünü TÜBİT olarak biz sağlıyoruz. Diğer sivil bisiklet gruplarından da turumuza katılmaları yönünde ricada bulunduk, sağ olsunlar bizi kırmayıp geldiler. Gidişimiz yaklaşık 8 kilometrelik bir yol olacak, dönüşümüz de 8 kilometre ve köy içindeki etkinliklerle birlikte yaklaşık 22 kilometrelik bir yol olacak” dedi.
Etkinlikler, turun ardından köyde gerçekleştirilen etkinliklerle devam etti. Etkinlikler kapsamında köyün çocukları Atatürk şiirleri okudular, köyün kadınları ile birlikte çuval yarışı yaptılar ve kaşıkla yumurta taşıdılar. İstek üzerine TÜBİT bisikletçileri de çuval yarışı yaptılar. Etkinlikte konuşan Eskikadın Köyü Muhtarı Şefket Akkurt, kutlamada emeği geçenlere teşekkür ederek; “Yaşanan kutlama yoğunluğu sebebiyle kutlamalar bugüne ertelendi. Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla köyümüzün ve Trakya Üniversitesi’nin katkılarıyla bir etkinlik düzenledik. Cumhuriyetimiz adına güzel bir etkinlik oldu, katılan herkese çok teşekkür ederim. Trakya Üniversitesi ile köy muhtarlığı olarak biz iletişime geçtik” şeklinde konuştu.
Kutlama etkinlikleri devam ederken etkili olan fırtınalı sağanak yağış, kutlamaların erken bitmesine sebep olurken, kutlama alanında bulunan köylüler ve bisiklet grupları alandan hızlıca ayrıldı. Köyde mahsur kalan bazı bisikletliler, birkaç saat sonra havanın nispeten düzelmesiyle dönüş yoluna geçtiler. Adem Batuhan SEVER