Projeden TÜ’ye 1,6 Milyon Avroluk bütçe

Trakya Üniversitesi ve Edirne Lisesi’nin paydaşlarından olduğu, Bulgaristan’dan Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi, Akad N. Zelinski Yüksekokulu ile birlikte yürütülen Cross-Border Regions Collaborate for Blue Growth: Blue Growth Collabs (Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları) projesi son aşamaya geldi. Açıklamalarda bulunan projenin Trakya Üniversitesi adına koordinatörlüğünü yürüten Doç. Dr. Emre Atılgan, projenin temel amacının çevre, su ve hava kirliliği analizleri olduğunu söyledi ve projeye ayrılan 3,3 Milyon Avroluk bütçenin 1,6 milyon Avrosu Trakya Üniversitesi tarafından kullanıldığını dile getirdi.

Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuarları projesinin paydaşları olan Trakya Üniversitesi ve Edirne Lisesi temsilcileri, projeye yönelik son paydaş toplantısı için kentteki bir restoranda bir araya geldi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi adına projenin koordinatörlüğünü yürüten Doç. Dr. Emre Atılgan, projenin pandemi döneminin son zamanlarında hazırlanmaya başladığını belirtirken, projedeki temel amaçlarının çevre kirletenlerinin analizlerini gerçekleştirmek olduğunu dile getirdi. Atılgan; “Projemiz pandemi döneminde yazılmaya başlanan bir proje. 2020 yılının sonunda kabul edilerek uygulanmaya başladı. Toplamda 36 ay süresi olan projenin son ayına geldik. Projemizin temel amacı bölgemizdeki çevre kirletenlerinin analizlerini gerçekleştirmek ve bu analizleri gerçekleştirirken de aynı zamanda kurumumuzun altyapısını geliştirmek için makine ve ekipman parkurumuzu, özellikle laboratuar alanında iyileştiren bir proje olarak karşımıza çıkıyor. İlk çıkış noktamız; sucul sistemlerde mikro plastiklerin analizinin gerçekleştirilmesiydi. Daha sonra proje içerisinde toprakta ve havada kirletenlerin analizi ile beraber radyoaktivite analizlerinin de eklenmesiyle birlikte bütüncül bir yapıyla bölge içerisindeki çevre sorunlarını da ele alan bir proje olarak şu anda faaliyetlerimize devam ediyoruz” dedi.

“TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NE BİR ARAŞTIRMA TEKNESİ KAZANDIRACAĞIZ”

Atılgan, Trakya Üniversitesi’ne yakında bir araştırma teknesi kazandırılacağını ve Saros bölgesinde gelecek dönemde çevre analizi yapılabilmesi için altyapı olanaklarının iyileşeceğine dikkat çekti; “Bu laboratuarın teknik ekipmanlarla doldurulması ve aynı zamanda analizlerinin yapılabilmesi için çeşitli sarf malzemelerin alınması, projenin alt amaçlarından bir tanesiydi. Yakın dönemde de Trakya Üniversitesi’ne bir araştırma teknesi kazandıracağız ve böylece Saros bölgesinde gelecek dönemde gerçekleştirilecek olan çevre analizlerinin yapılması için de altyapı olanaklarımız daha da iyileşmiş olacak” şeklinde konuştu.

3.3 MİLYON AVRO’LUK BÜTÇENİN 1,6 MİLYONUNU TRAKYA ÜNİVERSİTESİ KULLANIYOR

Projenin 3,3 milyon Avro bütçesi olduğunu belirten Atılgan, bütçenin 1,6 milyon Avro’sunu Trakya Üniversitesi’nin kullandığının altını çizdi. Atlıgan; “Bunun 1,6 milyon Avro’sunu Trakya Üniversitesi olarak biz kullanıyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirilmiş olan sınır ötesi işbirliği kapsamından en büyük bütçeli proje. Türünün ilk örneği, stratejik ortaklık projesi. Bu projenin oluşturulmasında ilk başta özellikle Bulgaristan tarafından gelen tekliflerle beraber Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığımızın da yönlendirmesiyle Trakya Üniversitesi olarak proje içerisinde yer aldık” diye konuştu. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!