Ragbi Günlükleri 119

2022’nin Eylül ayı, 7’li Ragbi adına önemli bir organizasyonu barındırıyor. Dört yılda bir, Dünya Ragbi Birliği tarafından gerçekleştirilen 7’li Ragbi Dünya Kupası, 9-10-11 Eylül tarihlerinde, Güney Afrika’nın ev sahipliğinde oynandı. Cape Town’da oynananan turnuvadan bahsetmeden önce, biraz geçmişe gidelim ve organizasyon tarihine göz atalım.

            7’li Ragbi Dünya Kupası, İskoç Ragbi Birliği’nin Uluslararası Ragbi Kurulu’na yaptığı bir teklifle ortaya çıktı. Açılış turnuvası, 1993 yılında Edinburgh’daki Murrayfield’de yapıldı ve o zamandan beri her dört yılda bir düzenleniyor. İngiltere, finalde Avustralya’yı 21-17 yenerek açılış turnuvasını kazanan takım olarak tarihteki yerini almıştır. 7’li Ragbi’nin uluslararası gelişiminde büyük rol oynayan Hong Kong, 1997 yılındaki etkinliğe ev sahipliği yaptı. Finali, Güney Afrika’ya karşı Fiji kazandı. 2001 turnuvası, Arjantin’in Mar del Plata kentinde yapıldıktan dört yıl sonra turnuva, 2005 yılında yeniden Hong Kong’a dönüyordu. 2009 yılının turnuvasında Galler, Samoa, Arjantin ve Kenya; Yeni Zelanda, İngiltere, Güney Afrika ve Fiji gibi 7’li ragbide önemli başarılar kazanmış takımları çeyrek finalde yenerek ragbi dünyasında büyük bir şok etkisi yarattılar. Galler ve Arjantin finalde karşılaşıyor ve Galler, 19-12 kazanıyordu. Dünya Ragbi Birliği, 2005 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne 7’li Ragbi sporunun Olimpik bir spor haline gelmesi için bir başvuruda bulundu. Ancak komite üyeleri, Dünya Ragbi Birliği’nin kadın oyununun tanıtımını iyileştirmesi gerektiğini düşündükleri için başvuru başarısız oldu. Bu amaçla, 2009’da ilk kadın 7’li Ragbi Dünya Kupası hayata geçirildi. 2009 yılında Dubai’de düzenlenen turnuvaya, toplamda 78.000 katılım oldu. 7’li Ragbi’nin Olimpiyat Oyunları’na dahil edilmesinden önce Dünya Ragbi Birliği, niyetlerinin 7’li Ragbi Dünya Kupası’nı bitirmek olduğunu ve böylece Olimpiyat Oyunları’nın 7’li Ragbi için dört yıllık bir döngüde tek zirve olacağını belirtti. 7’li Ragbi ve golfün benimsenmesi, Ağustos 2009’da, yönetim kurulu tarafından Uluslararası Olimpiyat Komitesi konseyine önerildi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2009 yılındaki kararıyla Rio de Janeiro’daki 2016 Yaz Olimpiyatları’nda 7’li Ragbi’nin de olimpiyat takviminde yer almasına onay verdi. 2010 yılında Dünya Ragbi Birliği Konseyi, 2013 yılındaki turnuvaya ev sahipliği yapmak için resmi başvuruda bulunan sekiz ülke arasından Rusya’yı seçti. Bu kararın gerekçesi olarak da ragbinin Rusya’da büyümesinin hızlandırılmasının amaçlandığı belirtildi. 24 erkek takımı ve 16 kadın takımı, Rusya’da şampiyonluk için mücadele etti. Dünya Ragbi Birliği başlangıçta, Olimpiyat turnuvası lehine 2013 yılından sonra 7’li Ragbi Dünya Kupası’nı durdurmayı düşündü. Ancak Olimpiyat Oyunları’yla birlikte düzenlenecek olan 7’li Ragbi Dünya Kupası’nın, daha geniş bir alanı barındırabileceği ve 2016’dan itibaren iki yılda bir elit düzeyde rekabet ortamına izin vereceği için turnuvanın yapılmaya devam etmesine karar verildi. Bir sonraki turnuva, Olimpiyatların rekabetçi takvime entegrasyonunu sağlamak için normalden bir yıl sonra 2018’de yapıldı. 13 Mayıs 2015’te Amerika Birleşik Devletleri’nin 2018 7’li Ragbi Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacağı açıklandı. San Francesco’da yapılan son turnuvanın ardından 2022 yılına gelindiğinde, heyecanın bu sefer ki adresi Cape Town’du.

1242673355631e7d7c726a3b4933fe - Edirne Ahval Gazetesi            Erkeklerin turnuvanın formatına göz attığımızda, takımların sahaya başarı sıralarına göre çıktığını görüyoruz. 16 turu ön eleme maçlarıyla(pre-round 16) başlayan turnuvada, kazananlar 16 turuna(Round 16) yükselirken, kaybedenler ise yoluna Káse(Bowl) aşamasında devam ediyorlar. 16 turunda ise, galipler yoluna Şampiyona etabıyla devam ederken, mağluplar da Challenge maçlarına çıkıyorlar. Şampiyona etabında yarışan takımlar, Dünya Kupası’nı kaldırmak için son mücadelelerini veriyorlar. Kadınlarda ise mücadeleler, 16 turundan itibaren gerçekleştiriliyor.

            2022 Yılı 7’li Ragbi Dünya Kupası’nı, kadın kategorisiyle anlatmaya başlayalım. 16 ülkenin rekabet içerisinde yer aldığını gördük. Bu ülkeler; İrlanda, Brezilya, İngiltere, İspanya, Yeni Zelanda, Kolombiya, Fransa, Güney Afrika, Japonya, Fiji, Kanada, Çin, ABD, Polonya, Avustralya ve Madagaskar’dı. Kadınlar 16 turunda sürpriz yaşanmadı ve eşleşmelerin favorileri, Şampiyona aşamasına kalmayı başardılar. Avustralya, Yeni Zelanda, ABD ve Fiji, rakiplerini en rahat geçen takımlar oldular. 8 takımın yoluna devam ettiği Şampiyona etabında, rakipleri karşısında galip gelmeyi başaran Avustralya ve Yeni Zelanda’nın finalde karşı karşıya geldiğini gördük. Oldukça çekişmeli geçen final maçını 24-22 kazanan Avusralya, bu skorla birlikte 2022 yılının şampiyonu oldu. Avustralyalı kadınlar, bu yıl sahip oldukları 7’li Ragbi Dünya Serisi ve Commonwealth Oyunları unvanlarına bir yenisini daha ekleyerek 2022 yılındaki formlarını sürdürdüler. Maddison Levi bir hat-trick yaparak, Yeni Zelanda’nın 7’li Ragbi Dünya Kupası’ndaki 13 maçlık galibiyet serisini sonlandırdı. Üçüncülüğü ise, ABD’yi 29-7 yenen Fransa elde etti.

            2022 Yılı 7’li Ragbi Dünya Kupası’nın erkekler bölümünde yaşananlara baktığımızda, 24 takımın rekabete dahil olduğunu gördük. Kıta elemelerinden gelen 16 takım, 16 turu ön eleme maçlarıyla turnuvanın erkekler bölümünü hareketlendirdiler. Bu turun galip 8 ülkesi(İrlanda, Kanada, Samoa, İskoçya, Kenya, Galler, Uruguay, Şili) yoluna 16 turunda devam etti. 16 turunda, seviyenin biraz daha yükselmesiyle, heyecan daha da artmıştı. Ancak başat ülkelerin, rakiplerini yenerken çok zorlanmadıkları görüldü. 16 turu ön eleme maçlarından gelen takımlardan İrlanda ve Samoa, 16 turunda rakiplerini yenerek yollarına devam etme başarısını gösterdiler. Şampiyona etabına kalan sekiz takım içerisinden ikisi, rakipleri karşısında galip gelerek finalde oynamaya hak kazandılar. Yeni Zelanda ve Fiji finali, şampiyonun ismini belirleyecekti. Finale yakışan bir mücadelenin ardından, 29-12’lik skor ile kazanan Fiji, 7’li Ragbi’deki ağırlığını bir kez daha hissettirdi ve 2005 yılından sonraki ilk 7’li Ragbi Dünya Kupası Şampiyonluk unvanını elde etti. 16 turu ön eleme maçlarından gelen İrlanda ise,  3. olarak turnuvayı tamamlıyordu.

            2018’de düzenlenen son Dünya Kupası’nın hem kadınlar hem de erkeklerdeki şampiyonuydu Yeni Zelanda. 2022’deki şampiyonada finale yükselmeyi başarsalar da şampiyonluk için gerekli o adımı bu sefer atamadılar ve finalde kaybederek, iki kategoride de ikincilikle yetindiler. Onlar için büyük hayal kırıklığı olsa gerek. 2026 yolunda, Avustralya ve Fiji, yeni şampiyonlar olarak yerlerini aldılar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu